Αποδεκτή η αναπομπή νόμου για πτωχεύσαντες

Αποδεκτή η αναπομπή νόμου για πτωχεύσαντες | Newsit.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπεμψε το νόμο επειδή η εφαρμογή του κρίθηκε πρακτικά και νομικά ανέφικτη και ως αντισυνταγματικό λόγω αναδρομικής ισχύς και για παραβίαση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν το δικαίωμα ιδιοκτησίας του πιστωτή.

Ο Πρόεδρος ανέπεμψε το νόμο και επειδή τα πρόσωπα που αυτοδικαίως αποκαταστάθηκαν, καλύπτονται από τις υφιστάμενες διατάξεις του άρθρου 27Α του βασικού νόμου και ως εκ τούτου για τα πρόσωπα αυτά είναι εκ του περισσού η ρύθμιση.

Κατά τη συζήτηση της αναπομπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ κάνει αποδεκτή την αναπομπή, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντισυνταγματικότητα στην αναδρομική ισχύ, επιβεβαιώνει τις αντιφάσεις στις θέσεις της Κυβέρνησης, η οποία είχε αντίθετη άποψη την Κυριακή με το νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι το Κίνημα θα καταψηφίσει την αναπομπή.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, είπε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα αποδεχθεί την αναπομπή αποδεχόμενη τους λόγους αναπομπής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ ζήτησε αναβολή που απορρίφθηκε, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι η αναπομπή πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως είναι σεβαστές οι νομικές θέσεις που αναπτύχθηκαν, ωστόσο ανέφερε, η κοινή λογική του πολίτη, αρνείται να αποδεχτεί ότι το ζήτημα της αναδρομικότητας μπορεί να είναι τη ‘μία έτσι και την άλλη γιουβέτσι’. Υπενθύμισε την αναδρομικότητα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι πρέπει να προσέχουν που βάζουν την υπογραφή τους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι δεν αποδέχεται την αναπομπή επειδή όπως είπε αυτοδικαίως θα έπρεπε να είχαν την ίδια μεταχείριση οι πτωχεύσαντες και οι αποκατασταθέντες πτωχεύσαντες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Επιτροπή Νομικών πρέπει να εξετάσει τη δικαίωση αυτών των ανθρώπων, μετά την πάροδο του χρόνου που απαιτούν οι κανονισμοί της Βουλής για επαναφορά νομοθεσίας που ρυθμίζει το ίδιο θέμα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι αδιανόητο το κοινοβούλιο να ψηφίζει εν γνώσει του αντισυνταγματικούς νόμους και πρόσθεσε ότι κάνει αποδεκτή την αναπομπή του νόμου για τους πτωχεύσαντες

Ο Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας στη θέση Λιλλήκα παρατήρησε ότι πρόσφατα η Βουλή κέρδισε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο, για πρόταση νόμου που είχε σχέση με τη συνταγματικότητα του νόμου.

MM