ΑΟΖ: Στην τελική ευθεία για 2 γεωτρήσεις στο «10» η Exxon Mobil

ΑΟΖ: Στην τελική ευθεία για 2 γεωτρήσεις στο «10» η Exxon Mobil | Newsit.com.cy

H κοινοπραξία Exxon Mobil/Qatar Petroleum βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες πριν την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών προκειμένου να διεξαγάγει τις τουλάχιστον 2 γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» της ΑΟΖ, οι οποίες εκτός απροόπτου είναι προγραμματισμένες για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου, στις 30/7 αναμένεται να εξεταστεί και να εγκριθεί και η περιβαλλοντική άδεια επί τη βάσει μελέτης κατόπιν σχετικής αιτήσεως την οποία είχε υποβάλει η κοινοπραξία. Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη, σε άρθρο του για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η άδεια θα αφορά στις δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις οι οποίες θα διεξαχθούν στο ανατολικό μισό του τεμαχίου «10».

Παράλληλα, στο άρθρο αναφέρεται πως η Exxon Mobil, βασιζόμενη και στις πρόσφατες τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας δια της οποίας επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός όλων των στοιχείων των μελετών για αδειοδοτήσεις ως εμπιστευτικές και απόρρητες, έχει θέσει τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» σε κάθε σελίδα και στοιχείο των εγγράφων, χαρτών και σχεδίων που κατέθεσε.

Ως πρώτος στόχος που έχει τεθεί προς εξερεύνηση από την εταιρεία, σύμφωνα με τον Π. Θεοχαρίδη, δεν είναι άλλος από τον πολλά υποσχόμενο στόχο «Δελφίνη».

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ζήτημα του δεύτερου στόχου, αν τελικώς θα επιλεγεί ο στόχος «Ανθεία» νοτιότερα ή ο «Γλαύκος», ευρισκόμενος βορείως του «Δελφίνη». Αν και μέχρι πρότινος το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μια δεύτερη γεώτρηση στρεφόταν προς την«Ανθεία», εντούτοις με βάση τα σεισμογραφικά δεδομένα και κατόπιν ολοκλήρωσης των γεωφυσικών ερευνών, η πλάστιγγα για τη δεύτερη γεώτρηση γέρνει μάλλον προς την πλευρά του «Γλαύκου».

Πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εισέρχονται σε στάδιο προετοιμασιών έναρξης των εργασιών για την πρώτη γεώτρηση, εντός διαστήματος μικρότερου των τριών μηνών. Προσωπικό, εξοπλισμός και υποδομές τίθενται σταδιακά σε κατάσταση ετοιμότητας.

Βάσει λοιπόν των υφισταμένων χρονοδιαγραμμάτων η Exxon Mobil φαίνεται πως έχει θέσει ως στόχο έναρξης εργασιών του γεωτρύπανου περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η κοινοπραξία ήδη από τον περασμένο μήνα κατάφερε να εξασφαλίσει και το κατάλληλο γεωτρύπανο για την διεξαγωγή των γεωτρήσεων στο «10», καθώς επιστρατεύεται ένα υπερσύγχρονο γεωτρύπανο ικανό να λειτουργήσει σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Η δέσμευση προβλέπει δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού θα γίνουν με γεωτρύπανο υπό βρετανική σημαία, το οποίο ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό με έδρα τόσο στο Λονδίνο, όσο και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν του ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι το ότι είναι εξιδεικευμένο για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Σημειώνεται ότι θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχαν αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με το πιο σύγχρονο γεωτρύπανο

Η Exxon Mobil έχει και στο παρελθόν συνεργαστεί με επιτυχία με την συγκεκριμένη εταιρεία σε διάφορα άλλα κράτη, εντούτοις, θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί γεώτρηση με το υπερσύγχρονο αυτό γεωτρύπανο, το οποίο αποτελεί «ναυαρχίδα» του στόλου της.

Σε μια άλλη εξέλιξη, είχε γνωστοποιηθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες η συμφωνία που έκλεισε η Exxon Mobil με την Medserv, εταιρεία η οποία αποτελεί κοινοπραξία συμφερόντων επιχειρηματιών της Μάλτας και Κύπρου, για παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στην ξηρά και για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Προκειμένου να παρασχεθεί σωστά η επιμελητειακή αυτή υποστήριξη, η εν λόγω εταιρεία δημιουργεί πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Medserv είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της και στις τρεις γεωτρήσεις της ΕΝΙ εντός Κυπριακής ΑΟΖ.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες της Exxon Mobil είναι οι εξελίξεις και τα συμπεράσματα γύρω από το κοίτασμα «Καλυψώ» που είναι στο μικροσκόπιο των ειδικών των ΕΝΙ-TOTAL, αλλά και της ΕΥΚ στην Κύπρο, καθώς και Γάλλων συμβούλων της BEICIP.

Αιτία το γεγονός ότι φαίνεται πως η «Καλυψώ» ενισχύει τις προσδοκίες για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10», καθώς ο στόχος «Δελφίνη» της κοινοπραξίας Exxon Mobbil – Qatar Petroleum,  βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από το σημείο γεώτρησης στο κοίτασμα «Καλυψώ», ενώ ο «Γλαύκος», που εν τέλει μάλλον θα αποτελέσει στόχο για την 2η γεώτρηση της Exxon, βρίσκεται ακόμα εγγύτερα, κάτι που πιθανόν να απετέλεσε κριτήριο και για την επιλογή του έναντι του «Ανθεία».

Διακριτική παρακολούθηση από Ουάσιγκτον

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος», ενημερώνεται και παρακολουθεί διακριτικά αλλά και στενά τις εξελίξεις, με την παρουσία της Ουάσιγκτον να γίνει ίσως λίγο πιο εμφανής εν μέσω της γεώτρησης, προς αποφυγή τυχόν «παρεξηγήσεων», ενώ ούτως ή άλλως η παρουσία αμερικανικών μέσων στην περιοχή είναι ήδη έντονη, με κατασκοπευτικά αεροσκάφη να πετούν συχνά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από βάσεις σε Ιταλία και Ελλάδα, κυρίως λόγω του πολέμου στην Συρία.

MM