ΑΟΖ: Προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες αδειοδότησης της Exxon για το «10»

ΑΟΖ: Προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες αδειοδότησης της Exxon για το «10» | Newsit.com.cy

Από την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum θα κατέχει πλέον όλες τις απαιτούμενες άδειες προκειμένου να προχωρήσει στις διαδικασίες που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σε τουλάχιστον δύο διαδοχικές γεωτρήσεις, περί τα μέσα του τέταρτου τριμήνου του 2018.

Η άδεια θα αφορά την σειρά των δύο ή και περισσότερων γεωτρήσεων που έχουν δρομολογηθεί για το ανατολικό μισό του τεμαχίου 10, ενώ απομένουν λιγότερες από 100 μέρες προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες γεώτρησης στον πολλά υποσχόμενο στόχο «Δελφίν», ενώ πριν το τέλος του έτους αναμένεται και η πραγματοποίηση γεώτρησης στον «Γλαύκο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του έγκριτου δημοσιογράφου σε άρθρο του για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι αιτήσεις της κοινοπραξίας, που υποστηρίζονται και από τις απαραίτητες λεπτομερείς μελέτες, έτυχαν επεξεργασίας και εξέτασης υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πρωτοφανή.

Συγκεκριμένα, τη διάθεση των υπηρεσιών που εξετάζουν τις αιτήσεις και τις μελέτες για να υποβάλουν απόψεις, τέθηκε ένα μόνο αντίγραφο που περιέχει εμπιστευτικά για την ώρα στοιχεία, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες, οι ακριβείς συντεταγμένες των γεωτρήσεων, αλλά και τα θαλάσσια βάθη και τα βάθη που θα φτάσει το γεωτρύπανο κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Μάλιστα, κάθε ένας από τους δημόσιους λειτουργούς που είχε πρόσβαση στα έγγραφα και τις μελέτες, κλήθηκε, πριν πάρει πληροφορίες από αυτά, να υπογράψει έγγραφο εμπιστευτικότητας, ενώ για την πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία, αφού απαγορευόταν η ανατύπωση τους, έπρεπε να επισκέπτονται συγκεκριμένο γραφείο στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, αναφέρεται στο άρθρο πως η εξέταση της αίτησης για τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις έλαβε χώρα στις 30 Ιουλίου οπόταν και ετέθησαν κάποιοι επιπλέον όροι, κυρίως αναφορικά με την με τη βάση υποστήριξης, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στην άδεια που θα δοθεί την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον Πέτρο Θεοχαρίδη και την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έχουν ήδη πέσει οι υπογραφές για όλες τις βασικές υπεργολαβίες, με κυριότερες αυτές του γεωτρύπανου, της βάσης υποστήριξης, των ειδικών πλοίων υποστήριξης και της από αέρος σύνδεσης με το γεωτρύπανο στα σημεία των γεωτρήσεων.

Το υπερσύγχρονο υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ήδη τελεί εν αναμονή και προετοιμασία για τις επικείμενες δύο γεωτρήσεις και θεωρείται δε, ως ένα εκ των πλέον σύγχρονων στον κόσμο. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φέρει συστήματα που μπορούν να πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού, χαρακτηριστικά ιδιαίτερα σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς πως κατά τις προηγούμενες 6 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υπήρξαν θέματα που αφορούσαν στις ισχυρές πιέσεις στα διάφορα γεωλογικά στρώματα.

Την χερσαία υποστήριξη των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού έχει αναλάβει η κυπρομαλτέζικων συμφερόντων Medserv, ενώ προς καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών που θα προκύψουν από τις γεωτρήσεις, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση κατασκευής και απόκτησης πρόσθετων εγκαταστάσεων και υποδομών στον λιμένα Λεμεσού.

MM