Λακκοτρύπης: Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για τυχόν πρόκληση της Άγκυρας στην ΑΟΖ – Πώς δικαιολογείται η απευθείας προκήρυξη για το «7»

Λακκοτρύπης: Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για τυχόν πρόκληση της Άγκυρας στην ΑΟΖ – Πώς δικαιολογείται η απευθείας προκήρυξη για το «7» | Newsit.com.cy

Ο κ. Λακκοτρύπης ξεκίνησε τις δηλώσεις του στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» ερωτώμενος για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με το μη αδειοδοτημένο τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, με τον ΥΠΕΜΠ, να αναφέρεται σε απόφαση που επιτάσσουν συγκεκριμένα γεωλογικά δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ». Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω ποιοι είναι αυτοί οι γεωλογικοί λόγοι, απλώς μας ενημέρωσαν οι εταιρείες για το ενδιαφέρον τους προ ολίγων εβδομάδων, για τους συγκεκριμένους λόγους, τους εξετάσαμε και με την Νομική Υπηρεσία, για το πως θα προχωρήσει πιο σωστά αυτή η διαδικασία και εισηγηθήκαμε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε να προχωρήσουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο, ήτοι θα κληθούν οι αδειούχοι των συνορευόντων τεμαχίων με το «7», να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, για όσους από αυτούς ενδιαφέρονται.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του ΥΠΕΜΠ, Γ. Λακκοτρύπη στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα»:

Για το συγκεκριμένο τεμάχιο έχει εκφραστεί εξάλλου έντονο ενδιαφέρον από τις συγκεκριμένες εταιρείες, καθώς γειτνιάζει και με το κοίτασμα «Καλυψώ». Δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος πράγματα, όπως και στο τεμάχιο «10», όπου επίκειται η γεώτρηση της Exxon Mobil/Qatar Petroleum, πρέπει να γίνει πρώτα γεώτρηση, πόσο μάλλον για στόχους δε που δεν έχουν ακόμα «ωριμάσει». Φαίνεται να υφίστανται καλές προοπτικές, εκφράσθηκε το ενδιαφέρον των εταιρειών και πλέον προχωράμε με αυτήν την διαδικασία, η οποία θεωρούμε θα είναι και αρκετά πιο σύντομη από έναν κανονικό γύρο αδειοδότησης, οπότε θα δώσουμε έναν μήνα για τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, από κει και πέρα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες παρόμοιες με του 3ου γύρου. Θα γίνει δηλαδή αξιολόγηση από την συμβουλευτική επιτροπή, συστημένη δια νόμου, από Γενικούς Δ/ντες Υπουργείων, και μετά διαπραγμάτευση από διαπραγματευτική ομάδα, διορισθείσα από το Υπουργείο.

Για το ενδεχόμενο σύμπηξης κοινοπραξιών για το «7», όπως π.χ. Total-Exxon Mobil, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό είναι θέμα των ιδίων των εταιρειών, ωστόσο εμείς προσκαλούμε τους αδειούχους των τεμαχίων που γειτνιάζουν με το «7», ήτοι το «6», το «8», το «10» και το «11». Με έχουν ρωτήσει για το «12», το οποίο αγγίζει το «7», ωστόσο εκεί δεν υπάρχει αδειούχος για μεγάλο μέρος του «12», είπε ο ΥΠΕΜΠ, επεξηγώντας πως η κοινοπραξία Noble, Delek, Shell, περιορίζεται μόνο για τον στόχο «Αφροδίτη», καθώς βάσει νόμου, μετά από κάθε ερευνητική περίοδο είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να επιστρέφουν το 25%, και μετά το υπόλοιπο 50%, οπότε δεν υπάρχει αδειούχος.

Για το αν τα κριτήρια είναι πολιτικής απόφασης, ο ΥΠΕΜΠ είπε ότι αν και αυτό είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εντούτοις πρόσθεσε ότι τα κριτήρια είναι τεχνικά και οικονομικά, όπως στον 3ο γύρο. Πέραν του τεμαχίου «7» διεξάγονται σε πολλά επίπεδα διάφορες συζητήσεις που σχετίζονται με την διεύρυνση των εργασιών των εταιρειών στην ΑΟΖ μας και με διάφορες κοινοπραξίες και συμμαχίες.

Για την γεώτρηση της Exxon Mobil/Qatar Petroleum, ο ΥΠΕΜΠ ανέφερε ότι τόσο ο ΠτΔ, όσο και ο ΥΠΕΞ, αλλά και εγώ, είχαμε συναντήσεις στην Ν. Υόρκη, επαφές που βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές του Ν. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ και εγώ συστήνω να κάνουν όλοι λίγη ακόμα υπομονή, αλλά οι πολιτικές επαφές μας πήγαν πολύ καλά εκεί. Αναφορικά με το αυστηρώς τεχνικό κομμάτι για τις δύο γεωτρήσεις της Exxon, να πω ότι ήταν όπως ήταν γνωστό το πλέον δημοφιλές τεμάχιο στον 3ο γύρο, το ήθελαν πολλές εταιρείες, αλλά οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς οι πιθανότητες επιτυχίας είναι χαμηλότερες του 50%, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, όντας όμως συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Απέφυγε εξάλλου, ο ΥΠΕΜΠ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ περί «συνοδείας» του πλωτού γεωτρύπανου της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum από πολεμικά σκάφη προς αποφυγή προκλήσεων από την Άγκυρα, ωστόσο είπε ότι από κει πέρα ότι εμείς δεν λέμε πολλά, ακολουθώντας μια διαφορετική προσέγγιση, προκειμένου να διεξαχθούν όλα ομαλώς.

Για το τι βλέπουν οι ΗΠΑ, οι Γάλλοι και η Ε.Ε. αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα και την απουσία της Τουρκίας από τους σχεδιασμούς και τις Τριμερείς, ο ΥΠΕΜΠ είπε ότι η Άγκυρα κατ΄επιλογήν της απουσιάζει από τον ενεργειακό χάρτη, λόγω τεταμένων σχέσεων με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής. Οι συμμαχίες που χτίζουμε δεν στρέφονται κατ’ ουδενός, είναι σημαντικό και για τις εταιρείες που έρχονται εδώ να ξοδέψουν δισεκατομμύρια να γνωρίζουν ότι ο Υπουργός της μιας χώρας μπορεί να βρει στο τηλέφωνο τον Υπουργό της γετονικής χώρας και να λυθούν άμεσα όσα προβλήματα μπορεί να έχουν προκύψει, τεχνικά, οικονομικά ή ο, τι άλλο. Βλέπετε τις σχέσεις του ΠτΔ με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών, με μόνο αγκάθι πλέον απλά τις σχέσεις με την Τουρκία.

Αναφορικά, με τυχόν νέες αναβαθμισμένες προκλήσεις, εκ μέρους της Άγκυρας, όπως φερειπείν, την εμφάνιση για γεώτρηση του Πορθητή, ο ΥΠΕΜΠ ανέφερε ότι επεξεργαζόμαστε συνεχώς και νέα σενάρια με το ΥΠΕΞ και με την Προεδρία και έχουμε δουλέψει και προληπτικά, για κάποια ζητήμα στα οποία βεβαίως δεν μπορώ να αναφερθώ δημοσίως. Έχουμε προβεί σε πολλές επαφές προς αποτροπή τυχόν προβοκατόρικων ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας, όλες οι πλευρές κατανοούν τη θέση μας, αλλά από κει και ύστερα θα πρέπει να είναι η πλευρά μας προετοιμασμένη για κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο που θα μπορούσε να επισυμβεί.

Αναφορικά για τον αγωγό μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για διοχέτευση Φ.Α. από το «12», Αφροδίτη, ο ΥΠΕΜΠ είπε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του αγωγού και πως αυτό το κομμάτι είναι και το ευκολότερο. Το μοναδικό που απομένει απομένει είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε είναι μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία του «Αφροδίτη» στο αίτημά μας για αλλαγή των όρων του συμβολαίου, τα υπόλοιπα είναι διαχειρίσμα. Είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας, καθώς ενέχονται οικονομικοί και νομικοί και στρατηγικοί όροι στην διαπραγμάτευση.

Για την δημιουργία κυπριακού Τερματικού, ο ΥΠΕΜ, ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα αποθέματα, προς το παρόν έχουμε μόνο μια επιβεβαιωμένη ανακάλυψη του Αφροδίτη, μια ανεπιβεβαίωτη του «Καλυψώ», αλλά είναι σημαντική όπως επιβεβαίωσε η ίδια η κοινοπραξία και γίνεται μια αξιολόγησή της για να δούμε το μέγεθός της, που θα εξακριβωθεί μέχρι τέλος του έτους, ενώ εξαρτώνται όλα από το νέο γύρο ερευνητικού προγράμματος που ξεκινά και θα συνεχιστεί ως το 2019 και από τις υπόλοιπες κοινοπραξίες.

MM