Η Υπ. Μεταφορών για το λουκέτο της Cobalt: Δόθηκαν όλες οι δεύτερες ευκαιρίες – «Σφίγγα» για 2η κυπριακή αεροπορική που αντιμετωπίζει πρόβλημα [vid]

Η Υπ. Μεταφορών για το λουκέτο της Cobalt: Δόθηκαν όλες οι δεύτερες ευκαιρίες – «Σφίγγα» για 2η κυπριακή αεροπορική που αντιμετωπίζει πρόβλημα [vid] | Newsit.com.cy

Η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου αναφέρθηκε εκτενώς στο κλείσιμο της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Cobalt Air, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία ως νομικό πρόσωπο υφίσταται μεν, ωστόσο η Αρχή Αδειοδότησης πτήσεων της αφήρεσε την άδεια να πραγματοποιεί πτήσεις, βάσει και του κοινοτικού κανονισμού. Η κα Αναστασιάδου, απήντησε έμμεσα στον Πρόεδρο της Cobalt ότι δεν της εδόθη δεύτερη ευκαιρία και μια πίστωση χρόνου από την στιγμή που δεν ζητούσε κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο, να μη χάσουν τις δουλειές τους 280 εργαζόμενοι και κυρίως να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την ανεύρεση αξιόπιστου επενδυτή, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε δεύτερες ευκαιρίες ήδη εδώ και μήνες που παρακολουθείτο εδώ και περίπου 6 μήνες από την αρμόδια Αρχή, όταν παρουσιάσθηκαν τα προβλήματα. Είχε κληθεί να παρουσιάσει ισολογισμούς, τους χρηματοδότες της και τα προγράμματα βιωσιμότητας, αλλά η εταιρεία δεν το επέτυχε. Μάλιστα, η κα Αναστασιάδου προσθέτει ότι είχε δοθεί στην εταιρεία μια προθεσμία για τις 22 του μηνός, το οποίο δεν τηρήθηκε με την εταιρεία να κρίνεται ως μη βιώσιμη.

Η τεχνική επιτροπή παρακολούθησης είχε από αρχάς του καλοκαιριού εντοπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Cobalt, καλώντας την ήδη από τότε να δώσει στοιχεία, ωστόσο, τελικά δεν τα κατάφερε. Στις αιτιάσεις του Προέδρου της Cobalt, Γρηγόρη Διάκου, ότι δεν της εδόθη δεύτερη ευκαιρία,η κα Αναστασιάδου είπε ότι διαφωνεί, καθώς με βάση τη νομοθεσία της δόθηκε δεύτερη ευκαιρία. Η κα Αναστασιάδου επίσης δήλωσε πως από πλευράς Υπουργείου ουδείς έβαλε τρικλοποδιές στην Cobalt, όπως νωρίτερα κατήγγειλε ο Πρόεδρός της, με την Υπουργό να λέει πως αν έχει στοιχεία ο κ. Διάκος ας τα παρουσιάσει. Αντιθέτως, την τελευταία βραδιά δεν είχαμε καμία ενημέρωση εκ μέρους της εταιρείας, αλλά μαθαίναμε το τι συμβαίνει από φήμες, αν το μαθαίναμε πιο νωρίς, θα είχαμε και άλλη αντιμετώπιση αναφορικά με τις δύο ακυρωθείσες πτήσεις προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό.

Αναφορικά με τα παράπανα των τουριστικών πρακτόρων για απευθείας ανάθεση σε δύο γραφεία για τους επαναπατρισμούς εγκλωβισμένων επιβατών, η κα Αναστασιάδου δικαιόλογησε την απευθείας ανάθεση σε Top Kinissis και Orthodoxou Travel, καθώς το ένα γραφείο είχε πρότερη αντίστοιχη εμπειρία, ενώ το άλλο είχε άμεση πρόσβαση στο σύστημα της Cobalt και με γνώμονα πάντα πως μια διαδικασία προσφορών θα ήταν χρονοβόρα και επιζήμια για τους επιβάτες. Έγνοια μας ήταν να εξυπηρετηθεί το κράτος και το εγκλωβισμένο επιβατικό κοινό της εταιρείας που έκλεισε.

Επανέλαβε η κα Αναστασιάδου τα όσα ειπώθηκαν από χθες αναφορικά με τις αποζημιώσεις, καλώντας όσους έχουν πληρώσει με κάρτες να αποταθούν απευθείας στις τράπεζες που τις έχουν εκδώσει. Παράλληλα, η κα Αναστασιάδου είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα έμμεσης επιχορήγησης της εταιρείας, μέσω του επαναπατρισμού των επιβατών από και προς Κύπρο, καθώς το Κράτος στο πλαίσιο της πρόνοιας για τους πολίτες της, να καλύψει το κόστος των 1,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η κα Αναστασιάδου αναφέρθηκε στα εισιτήρια φωτιά για προορισμούς όπως η Αθήνα, λέγοντας όμως ότι η αγορά μετά την διαταραχή με το κλείσιμο της Cobalt θα αυτορυθμιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ερωτώμενη για τυχόν ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη έθεσε το θέμα στην βάση της οικονομικής βιώσιμότητας, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας η οποία απαγορεύει τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Δείτε τι ανέφερε η Βασιλική Αναστασιάδου για την Cobalt, τις φήμες για άλλη κυπριακή αεροπορική εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, τα ζητήματα που άπτονται αποζημιώσεων και επαναπατρισμού επιβατών, καθώς και την πιθανότητα να επανέλθει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα:

MM