Αναστασιάδης: «Με τη λήξη της θητείας μου, η Λάρνακα θα έχει άλλη όψη»

Αναστασιάδης: «Με τη λήξη της θητείας μου, η Λάρνακα θα έχει άλλη όψη» | Newsit.com.cy

Σε χαιρετισμό του το βράδυ της Τετάρτης στα εγκαίνια του ξενοδοχείου Radisson Blu Hotel και του Εμπορικού του Κέντρου Q- Βlu Plazza, τα οποία χαρακτήρισε «ένα μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό έργο» για τη Λάρνακα αλλά και την Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε πως «ενώνοντας τις δυνάμεις τους η Quality Group, κορυφαία εταιρεία στην Κύπρο στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης γης και η Radisson Blu Hotel Group, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ξενοδοχείων στον κόσμο, αυστηρά προσηλωμένες στην αρτιότητα και στον επαγγελματισμό που τις διακρίνει, παρέδωσαν μία ξενοδοχειακή μονάδα ορόσημο για την Λάρνακα».

Πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μία ακόμη μονάδα υψηλού επιπέδου στην κυπριακή τουριστική αγορά» και σημείωσε ότι η δημιουργία της έφερε πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη, αφού όπως εξήγησε «απέφερε και αποφέρει φορολογικά έσοδα στην επαρχία Λάρνακας και στο κράτος και γιατί στήριξε ουσιαστικά την τοπική κοινωνία με την άμεση ή έμμεση δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά το στάδιο των εργασιών ανέγερσης και κατασκευής όσο και τώρα που βρίσκεται σε λειτουργία».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι το έργο «θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης της Κύπρου στον διεθνή χάρτη του τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας και της ανάπτυξης ακινήτων και έργων υψηλών προδιαγραφών» προσθέτοντας πως «η σχεδίαση και η ανέγερση του είναι παράλληλα ενδεικτικές της τεχνογνωσίας, της ικανότητας και της δυναμικής που έχουν αποκτήσει ο επιχειρηματικός και κατασκευαστικός τομέας της Κύπρου, χαρακτηριστικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται επάξια και να αναπτύσσουν συνεργασίες με τον επιχειρηματικό κόσμο του εξωτερικού».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «οι συνεργασίες αυτές προκύπτουν και ως αποτέλεσμα της ώθησης που έδωσε η Κυβέρνηση μέσα από τα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα και τα στοχευμένα μέτρα που έλαβε, θέτοντας ως πρώτιστο μέλημα της να ανακόψει την ύφεση, να καταστήσει την πατρίδα μας ελκυστικό προορισμό για ξένους επενδυτές, να προσδώσει περαιτέρω δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας».

Είπε ακόμα ότι «η έντονη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται, η σημαντική αύξηση της ζήτησης για οικιστικές και ξενοδοχειακές μονάδες και οι μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, και τα συνεπακόλουθα πολλαπλού αντίκτυπου οφέλη που επέφεραν, επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν την πολιτική που ακολουθήθηκε. Οι πολιτικές μας αυτές, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις και προοπτικές που δημιουργήσαμε για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του τουρισμού, με κύρια τη δημιουργία Υφυπουργείου που έπεται το 2019, έδωσαν σημαντική ώθηση στον τομέα αυτό ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «οι επενδύσεις στη ξενοδοχειακή βιομηχανία βοηθούν τα μέγιστα έτσι ώστε, η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός να αποκτήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι παραδοσιακών ανταγωνιστικών χωρών. Προς τον σκοπό αυτό, μέσα από στοχευμένα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα που δόθηκαν, όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης και η επιταχυνόμενη απόσβεση για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, δόθηκε ώθηση στην αναβάθμιση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας» είπε.

Ο Πρόεδρος στον χαιρετισμό του είπε επίσης ότι «πέραν της δρομολόγησης ή της δημιουργίας νέων κλινών, οι οποίες θα αυξήσουν τη  συνολική δυναμικότητα κλινών της χώρας στις 104 χιλιάδες, πραγματοποιούνται επενδύσεις σε νέα εμπλουτιστικά έργα, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται στο στάδιο όπως καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις και γήπεδα γκολφ, τα οποία αναβαθμίζουν την εμπειρία των επισκεπτών στις μονάδες διαμονής, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα το τουριστικό προϊόν της Κύπρου».

Αναφερόμενος στην άνοδο των αφίξεων τουριστών από το 2014 σημείωσε ότι «ο αριθμός ρεκόρ που καταγράφεται στην τουριστική κίνηση της πατρίδας μας και η σταδιακή αντιμετώπιση της εποχικότητας, πιστοποιούν ότι οι ενέργειες των προηγούμενων χρόνων έχουν αποδώσει καρπούς».

Ενδεικτικά ανέφερε πως «για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 οι συνολικές αφίξεις 3 εκατομμυρίων 240 χιλιάδων τουριστών αποτελούν ιστορικό ρεκόρ εννιαμήνου, αυξημένο κατά 7,9% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από την κοινή προσπάθεια κρατικού και ιδιωτικού τομέα, ο τουρισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται παρά τον έντονο ανταγωνισμό στο διεθνές περιβάλλον, και η Κύπρος θα καταστεί παγκόσμιος  ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός όχι μόνο για εποχικό. αλλά και για ολόχρονο τουρισμό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι «η ολοκλήρωση  του ξενοδοχείου Radisson Blu και του Εμπορικού Κέντρου Q- Plu Plazza, έρχονται να ενισχύσουν την πολιτική που η Κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές της Λάρνακας υλοποιούμε για την ανάπτυξη της πόλης, μέσω μίας σειράς έργων, κάποιων εξ αυτών συγχρηματοδοτούμενων από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης» όπως τη δρομολογούμενη απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης και τη μεταφορά τους στην περιοχή του Βασιλικού.

Εχουμε προχωρήσει,  συνέχισε ο Πρόεδρος «σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα όπου θα υπάρξει υλοποίηση απελευθέρωση για την ανάπτυξη παραλιακής έκτασης μερικών χιλιομέτρων για επενδύσεις και που θα δώσουν άλλη διάσταση στις προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας».

Οσον αφορά άλλα έργα που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης στην Λάρνακα είπε πως είναι η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, η ανέγερση της Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς, η δημιουργία Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης και η δημιουργία Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, η ανάπλαση της πλατείας και ο εξωραϊσμός όψεων στο Ζουχούρι και η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών.

Επιδεικνύουμε ευαισθησία, είπε «ώστε να μην υπάρχουν προνομιούχες περιοχές και άλλες που να υστερούν» και σημείωσε πως τα όσα αναφέρθηκαν είναι «ενδεικτικά του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουμε ως Κυβέρνηση για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων εμπλουτίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Απευθυνόμενος στο κόσμο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ‘θέλω να υποσχεθώ ότι το με τη λήξη της θητείας μου, η Λάρνακα θα έχει την άλλη όψη που όλοι ονειρεύεστε’.

Αναφορικά με το λιμάνι – μαρίνα που είναι όπως είπε «ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη της Λάρνακας’, σημείωσε ότι ‘αναμένεται οριστικά η κατάθεση της προσφοράς από τον εναπομείναντα ενδιαφερόμενο, η οποία θα τύχει αξιολόγησης από το αρμόδιο Υπουργείο για να προχωρήσουμε στην κατακύρωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς και συντελεστές του «εντυπωσιακού αυτού οικοδομήματος» και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις επιχειρηματικές τους δράσεις.

MM