Ο Οδυσσέας ζητά από Γεν. Εισαγγελέα ποινική έρευνα κατά ΥΠΟΙΚ για τη συμφωνία με Freshfields – Χ. Γεωργιάδης: Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια

Ο Οδυσσέας ζητά από Γεν. Εισαγγελέα ποινική έρευνα κατά ΥΠΟΙΚ για τη συμφωνία με Freshfields – Χ. Γεωργιάδης: Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια | Newsit.com.cy

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα ποινική έρευνα προκειμένου να αποφανθεί για το εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα ή αστική ευθύνη, τόσο από τον Υπουργό των Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, όσο και από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, αναφορικά με την απευθείας ανάθεση (χωρίς υποβολή προσφορών) στον νομικό οίκο Freshfields Bruckhaus Deringer, προκειμένου να παράσχει νομικές υπηρεσίες για την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Βάσου Βασιλείου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρεται ότι αρχικά οι υπηρεσίες του εν λόγω οίκου αποτιμήθηκαν στις περίπου €400.000, ωστόσο εν τέλει  οι διεκδικήσεις του οίκου αναφέρεται ότι άγγιξαν τις €900.000!

Ο Γενικός Ελεγκτής, με επιστολή του προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με την ένδειξη μάλιστα «Κατεπείγουσα», αναφέρει ότι οι χρεώσεις του οίκου έφτασαν μέχρι και τα €950 ανά ώρα!

Παράλληλα, στην επιστολή αναφέρεται πως υπήρξε ελλιπής η ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα, θεωρώντας παράλληλα ότι και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο «δεν μπορούσε να παραβιάσει νόμιμα εγκύκλιο την οποία έλαβε το ίδιο το Σώμα προηγουμένως», καθώς πλέον η απόφαση ανάθεσης στον εν λόγω οίκο «δεν μπορούσε να ανατραπεί σε μεταγενέστερη απόφαση του Υπουργικού».

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, εγράφη αφότου εστάλη σχετική επί του θέματος αυτού επιστολή από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία και ανέδειξε το θέμα, προβαίνοντας και σε σχετικά διαβήματα. Στην επιστολή Οδυσσέα Μιχαηλίδη γίνεται λόγος για παραβίαση της νομοθεσίας ενώ εγείρει και ζήτημα περί νομιμότητας της απόφασης για ανάθεση στον ίδιο οίκο να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη διαμόρφωση και του σχεδίου «Εστία».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρεται εξάλλου και σε πιθανή παραπλάνηση του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και για παραβίαση των Αρχών διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, όπως επίσης και για τη λήψη εσφαλμένης και αβάσιμης απόφασης, ενώ καυτηριάζει το γεγονός ότι τα κονδύλια που διατίθενται πρέπει να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, διαφορετικά προκύπτει ποινικό αδίκημα.

Από πλευράς του, ο ΥΠΟΙΚ, νωρίτερα το πρωί απήντησε με την λαϊκή παροιμία, ότι «Είναι συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια», θέλοντας έτσι να καταδείξει το γεγονός ότι πρόκειται περισσότερο περί προσωπικής εμπάθειας του Γεν. Ελεγκτή που στρέφεται κατά του Υπουργού των Οικονομικών.

MM