Ευρήματα – ανατροπή για την ηφαστειακή έκρηξη στην Πομπηία

Ευρήματα – ανατροπή για την ηφαστειακή έκρηξη στην Πομπηία | Newsit.com.cy

Όπως μεταδίδει το Reuters παραδοσιακά ιστορικοί έθεταν την ημερομηνία της φυσικής καταστροφής στις 24 Αυγούστου το έτος 79 μ.Χ., αλλά ανασκαφές στον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο στη νότια Ιταλία έχουν εντοπίσει μια επιγραφή από κάρβουνο γραμμένη σε ένα τοίχο η οποία περιλαμβάνει ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί στην 17η Οκτωβρίου.

Η επιγραφή εντοπίστηκε σε χώρο εντός οικίας η οποία φαίνεται ότι ανακαινιζόταν μόλις πριν την έκρηξη του κοντινού όρους Βεζούβιου, η οποία έθαψε την Πομπήια κάτω από μια πυκνή κουρτίνα στάχτης και πετρωμάτων.

«Όντας κάρβουνο, εύθραυστο και που ξεθωριάζει εύκολα και δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανόν ότι γράφτηκε τον Οκτώβριο του 79 μ.Χ.», ανέφερε ο επικεφαλής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας Μάσιμο Οσάνα.

Η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου προέρχεται από μαρτυρία η οποία δόθηκε από τον Πλίνιο τον Νεότερο, που ήταν ήταν μάρτυρας στην έκρηξη και έγραψε γι αυτή σχεδόν 30 χρόνια μετά το συμβάν σε δύο επιστολές στο φίλο του τον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο.

Ωστόσο, ανασκαφές που έγιναν παλαιότερα έχουν βρει ασβεστοποιημένο κλαδί με μούρα τα οποία βγαίνουν συνήθως μόνο το φθινόπωρο. Η ανακάλυψη αριθμού μαγκαλιών κατά τη διάρκεια των χρόνων υποδηλοί επίσης ότι η καταστροφή δεν χτύπησε εν μέσω καλοκαιριού.

Ο Οσάνα εκτίμησε ότι η σωστή ημερομηνία μπορεί να ήταν η 24η Οκτωβρίου.

MM