Κι όμως… Οι ΗΠΑ χωρίς ρωσικές μηχανές δεν μπορούν να πάνε στο διάστημα!

Κι όμως… Οι ΗΠΑ χωρίς ρωσικές μηχανές δεν μπορούν να πάνε στο διάστημα! | Newsit.com.cy

Το Κογκρέσο έχει απαγορεύσει την χρήση ρωσικών μηχανών RD-180 για στρατιωτικούς σκοπούς έως το 2019, ως αντίποινα για την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2104.

Ο Γουορκ δήλωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί πως θα υπάρχουν τουλάχιστον «δύο διαθέσιμα κι αξιόπιστα μέσα στο διάστημα» κι εξήγησε πως οι ρωσικές μηχανές θα χρειασθούν μόνον κατά την μεταβατική (όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος) περίοδο για την ανάπτυξη εγχώριων τέτοιων μηχανών.

«Δεν βλέπουμε πως θα μπορέσουμε να διαθέτουμε μία νέα μηχανή σε λιγότερο από έξι χρόνια», δήλωσε.

«Συνεπώς, για τούτη τη μεταβατική περίοδο, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε τις διαστημικές μηχανές RD-180. Οχι όμως περισσότερες από 18, αυτή είναι ξέρετε η θέση μας».

Μολαταύτα, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Σώματος, ασκεί πιέσεις για να τερματισθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις ρωσικές μηχανές, που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της Ενωμένης Συμμαχίας Εκτοξεύσεων (United Launch Alliance) για την εκτόξευση των πυραύλων Atlas 5.

Ο Μακέιν τόνισε πως δύο Ρώσοι που έχουν προγραφεί από τις ΗΠΑ μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας Roscosmos, που συνεργάζεται για την κατασκευή των RD-180.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

NASA: Δόθηκε στη δημοσιότητα η παράξενη μουσική της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης

MM