«Ο άνθρωπος επιστρέφει στη Σελήνη σε λίγα χρόνια»

«Ο άνθρωπος επιστρέφει στη Σελήνη σε λίγα χρόνια» | Newsit.com.cy

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στο πλαίσιο παρουσίασής του με θέμα «Το μέλλον της εξερεύνησης της Σελήνης και του Αρη», που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος στη Λευκωσία, ο Καθηγητής είπε επίσης ότι ο ίδιος θα επέλεγε – εάν είχε τη δυνατότητα – να ταξιδέψει στον δορυφόρο του Δία, την Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, εκεί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξευρεθεί κάτι το πολύ ενδιαφέρον.

Ο Ρώσος Καθηγητής βρίσκεται στην Κύπρο ως προσκεκλημένος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου για το διάστημα που διοργάνωσε ο Οργανισμός στην Κύπρο.

Επιστροφή στη Σελήνη

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πότε υπολογίζει να επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη, είπε ότι αυτό θα συμβεί πιθανώς στα μέσα ή τέλος της επόμενης δεκαετίας.

«Είμαι υπέρ της επιστροφής του ανθρώπου στη Σελήνη, αλλά όχι για κάτι μόνιμο», απάντησε.

Χαρακτηρίζοντας το φεγγάρι ως την «έβδομη ήπειρο», ή «μια περιοχή της γειτονιάς μας», είπε ότι είναι τόσο κοντά σε εμάς που δεν υπάρχει λόγος για ίδρυση μόνιμης αποικίας εκεί. Οι αστροναύτες, είπε, θα μπορούν να μεταβαίνουν στο φεγγάρι για παραμονή δύο εβδομάδων πχ και μετά να επιστρέφουν, ενώ στον Αρη, λόγω της απόστασής του από τη Γη, θα πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη αποικία.

Στο φεγγάρι, είπε, επικρατούν εξαιρετικές συνθήκες για τη λειτουργία σεληνιακών ραδιοαστεροσκοπείων. Σημειώνεται ότι τα ραδιοτηλεσκόπια βρίσκονται πάντα μακριά από πόλεις, καθώς για τη λειτουργία τους πρέπει να αποφεύγονται οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Ετσι, η Σελήνη αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για έρευνα με ραδιοτηλεσκόπια.

«Αυτό είναι το μέλλον στη Σελήνη. Η ραδιοαστρονομία», είπε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει πού θα ήθελε να ταξίδευε στο ηλιακό μας σύστημα εάν είχε τη δυνατότητα, είπε «Θα ήθελα να πήγαινα στην Ευρώπη, έναν από τους δορυφόρους του Δία».

Στην ερώτηση γιατί συγκεκριμένα θα επέλεγε την Ευρώπη, είπε ότι πιστεύει πως εκεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξερευνηθούν πολλά και ενδιαφέροντα.

Σημειώνεται ότι ένεκα της πιθανότητας να υπάρχουν στην Ευρώπη υπόγειοι ωκεανοί κάτω από τον χοντρό πάγο στην επιφάνειά της, οι επιστήμονες θεωρούν ότι εκεί μπορεί να ανακαλυφθούν οι πρώτοι εξωγήινοι οργανισμοί. Για αυτό τον λόγο, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στην Ευρώπη και ήδη υπάρχουν σχέδια για αποστολές.

Πλανήτης Αρης

Αναφερόμενος στον Αρη, παρουσίασε τα υφιστάμενα και τα μελλοντικά σχέδια για την εξερεύνησή του, όπως την αποστολή ExoΜars που αποτελεί μια συνεργασία των Ευρωπαίων και των Ρώσων (ESA και Roscosmos). Η αποστολή αυτή θα ψάξει για ίχνη ζωής στον Άρη (τόσο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν) και θα μελετήσει το νερό και τα ατμοσφαιρικά αέρια και τις πηγές τους.

«Πότε θα πάει ο άνθρωπος στον Αρη;» ρωτήθηκε φυσικά από το ακροατήριο ο Καθηγητής, για να λάβει την απάντηση «στα μέσα του αιώνα, περί το 2050».

Ναι μεν ο Αρης είναι η μόνη επιλογή που έχει ο άνθρωπος στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά ο Καθηγητής υπέδειξε ότι πρόκειται για έναν πολύ εχθρικό για τον άνθρωπο πλανήτη, δίδοντας έμφαση στην θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία.

Δεν πρέπει, σημείωσε, να είμαστε ούτε πολύ αισιόδοξοι, ούτε πολύ απαισιόδοξοι. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να οργανωθούμε σωστά.

‘Εχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας προτού στείλουμε τους πρώτους ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη’ τόνισε.

Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης. 

MM