Μήνυμα Λευκωσίας από θέση ισχύος σε Άγκυρα: Λύστε το Κυπριακό για να μπείτε στον ενεργειακό διάλογο

Μήνυμα Λευκωσίας από θέση ισχύος σε Άγκυρα: Λύστε το Κυπριακό για να μπείτε στον ενεργειακό διάλογο | Newsit.com.cy

Στην Τουρκία εναπόκειται, εάν πραγματικά επιθυμεί να συμμετάσχει στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ενεργειακά θέματα, να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού, επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν κατ` αρχήν θέματα ασφάλειας και άμυνας».
 
«Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέα ασφάλειας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση για τις τριμερείς συναντήσεις που γίνονται σε συνεργασία και με την ελληνική Κυβέρνηση, καθώς επίσης και για αυτές που αναμένεται να γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερα Ιανουαρίου», σημείωσε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συνεργασίες που έχει στο ίδιο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία με συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
 
Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήθηκε το Κυπριακό, η ανάγκη να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό να μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.
 
Είπε ακόμα ότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οποίας το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε «την κοινή άποψη ότι η αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου είναι σημαντική και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα».
 
Από εδώ και πέρα, σημείωσε, «συζητήθηκαν οι διμερείς μας σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις σε συνέχεια και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο. Υπάρχει επιθυμία για περαιτέρω δράσεις που θα ενισχύσουν τις οικονομικές μας σχέσεις».
 
Συζητήθηκαν επίσης «τα θέματα ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα αυτά που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας το αμέσως επόμενο διάστημα».
 
Ερωτηθείς αν ο κ. Κόεν είχε κάτι καινούριο να προσκομίσει σε σχέση με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, δεν υπήρξε κάτι καινούριο».
 
Σε ερώτηση αν το Κυπριακό περνά μέσα από το θέμα της ενέργειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι κάτι που βρίσκεται υπό την προϋπόθεση απόφασης μιας τρίτης χώρας και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις εξελίξεις. Ο ενεργειακός μας σχεδιασμός συνεχίζεται κανονικά».
 
«Η Τουρκία απουσιάζει από το διάλογο για τα ενεργειακά θέματα, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, ακριβώς λόγω της παράνομης παρουσίας της στην Κύπρο, και εναπόκειται στην Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί να συμμετάσχει στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για αυτά τα θέματα, να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού» τόνισε.
 
Κληθείς να πει αν ζητήθηκε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα ο κ. Κόεν σε σχέση και με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (στις προσπάθειες λύσης) και ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ΗΠΑ επ΄ αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Είναι γνωστή η θέση μας, είναι γνωστή και στις ΗΠΑ. Εκεί που επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και ποια αποτελέσματα θα προκύψουν, ειδικότερα για την ουσία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Κόεν ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον ενημερώσει για τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του να παραιτηθεί, την οποία ωστόσο αργότερα απέσυρε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Κοέν – Αναστασιάδη για Ασφάλεια, Ενεργειακά και Κυπριακό με τον Λακκοτρύπη στις ΗΠΑ [vids]

ENI: Σε χρόνο ρεκόρ άμεση γεώτρηση στο «6» και στο «3» στην ΑΟΖ – Στον «αέρα» ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας [vids]

Ισορροπία δυνάμεων 2017/18 σε Κύπρο και Αιγαίο – Τι παρέμεινε ίδιο και τί αλλάζει έναντι των Τούρκων [Ανάλυση]

Πόντος: 94 χρόνια μετά ξανά αντάρτες στα βουνά και μάχες με τουρκικές ειδικές δυνάμεις [vid, pics]

Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στο Ισραήλ εκπαιδεύονται νυχθημερόν στο νεότευκτο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης

MM