Κυπριακό – Καρογιάν: Δεν είναι η ώρα για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες

Κυπριακό – Καρογιάν: Δεν είναι η ώρα για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες | Newsit.com.cy

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο Πεσόντων Εθελοντών και Αγνοουμένων στη Σιά και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι δεν είναι η ώρα για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες, όπως ούτε για λογικές υποταγής στον Τούρκο κατακτητή, και είπε ότι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για μας ουδέποτε ήταν λάβαρο αγώνα, αλλά μέσα από τη διαδρομή των πολύχρονων διαπραγματεύσεων είχε γίνει αποδεκτή κατ’ οικονομίαν, ως οδυνηρός συμβιβασμός της πλευράς μας, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Συνέχισε λέγοντας ότι το όνομα της λύσης δεν είναι δευτερευούσης σημασίας και πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν αποτελεί όρο σημειολογικό, αλλά πλαίσιο ουσιαστικό για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Κάλεσε εκείνους που διαφωνούν με αυτό το πλαίσιο έντιμα και με παρρησία να το δηλώσουν, αντί με μισόλογα, επικοινωνιακά τεχνάσματα και σοφιστείες να επιδιώκεται παραμερισμός του υποβιβάζοντας την ουσία σε επίπεδο ονοματολογίας, όπως είπε. «Μαζί με τη διαφωνία τους, καλό θα ήταν, βέβαια, να διατυπώσουν και μια εφικτή και ρεαλιστική αντιπρόταση, που θα τυγχάνει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος και χρόνος για συναισθηματισμούς, ευσεβοποθισμούς και ερασιτεχνισμούς. «Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων κι εξελίξεων. Θα πρέπει συλλογικά και με νηφαλιότητα, στη βάση του διεκδικητικού ρεαλισμού, να αξιολογηθούν τα δεδομένα, το διεθνές περιβάλλον και οι πραγματικότητες», σημείωσε.

MM