Ν. Χριστοδουλίδης για εξελίξεις με Ιερουσαλήμ: Η Λευκωσία εργάζεται για σταθερότητα στην περιοχή

Ν. Χριστοδουλίδης για εξελίξεις με Ιερουσαλήμ: Η Λευκωσία εργάζεται για σταθερότητα στην περιοχή | Newsit.com.cy

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τα αραβικά κράτη, αλλά και με το Ισραήλ, είπε ότι την ίδια στιγμή είναι κράτος μέλος της ΕΕ, και σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Η Κύπρος, συνέχισε, γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα στην περιοχή από ό,τι είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια άλλα κράτη μέλη.

‘Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε σε επαφή σε διπλωματικό επίπεδο, ενδεχομένως να υπάρξουν και επικοινωνίες σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Υπουργού Εξωτερικών, ώστε – και είναι εκείνο που μας ενδιαφέρει και που είναι το ζητούμενο – να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται όλες οι ενέργειες μας’ ανέφερε.  

Το μέλλον της Ιερουσαλήμ, είπε, θα πρέπει να είναι το προϊόν των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι πώς επαναρχίζει αυτή η προσπάθεια για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς αν η επικοινωνία που θα έχει ο Πρόεδρος θα είναι με Ευρωπαίους εταίρους, ο Εκπρόσωπος είπε «και όχι μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και με τα γειτονικά κράτη, σε αυτή τη φάση σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να κρατηθεί η σταθερότητα στην περιοχή που είναι το πρώτο ζητούμενο».

Σε ερώτηση αν αυξάνεται το βάρος για την Κύπρο λόγω του ρόλου που έχει αναλάβει στην περιοχή, αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέσα στα πλαίσια των άριστων σχέσεων που διατηρούμε, θεωρούμε αλλά, και το σημαντικότερο, θεωρούν οι τρίτοι και ειδικότερα οι εταίροι μας στην ΕΕ ότι, αυτό τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στον βαθμό που είναι εφικτό, που είναι δυνατό έτσι ώστε να επικρατήσει σταθερότητα στην περιοχή.

Τόνισε ότι «μια αρνητική εξέλιξη στην περιοχή επηρεάζει και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχει ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να παίξει κάποιο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που είμαστε εδώ, που είμαστε στην ίδια περιοχή ενδιαφερόμαστε και οι όποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται έχουν και προϊόν το ενδιαφέρον μας για την περιοχή». 

MM