Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Ενδοϊταλική κόντρα Ταγιάνι-Ντράγκι για τα ΜΕΔ

Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Ενδοϊταλική κόντρα Ταγιάνι-Ντράγκι για τα ΜΕΔ | Newsit.com.cy

Περί τις 12:00 ολοκληρώθηκε και η προσφώνηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι της Ολομέλειας της Βουλής.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη οι πολίτες της ΕΕ να είναι κοντά στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να μειώσει την απόσταση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των πολιτών.

Σε ομιλία του ενώπιον της Oλομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Ταγιάνι σημείωσε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, πως πιστεύει πολύ στο ρόλο του ΕΚ και των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρώπη σε Αφρική και Μέση Ανατολή με τη συμβολή μεσογειακών χωρών όπως η Κύπρος.

Ανέφερε ότι η Ευρώπη εξέρχεται από τη δύσκολη οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο και την Ιταλία, μαζί με άλλες χώρες και ότι η κατάσταση τώρα βελτιώνεται.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει πετύχει πολλά. Επανέλαβε επίσης τη στήριξη του ΕΚ στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

Για την ανεργία, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ότι η κοινωνική πολιτική θα επέλθει μόνο με ισχυρή υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της βιοτεχνίας, της γεωργίας. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να εργαστούμε για να πετύχουμε τον πολιτικό στόχο της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας.  Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες αντιντάμπινγκ εντάσσοντας για πρώτη φορά μεταξύ των κριτηρίων το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό ντάμπινγκ. 

Για τα θέματα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, ανέφερε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν προοπτικές και ότι δεν χρησιμεύει μόνο να υψώνουμε τείχη. Ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι πρέπει να εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αναγκαίες λύσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Θα πρέπει όλοι να κινηθούμε αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις, στρέφοντας τα μάτια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καταβάλουμε μια προσπάθεια να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτής της ηπείρου.

Δίχως άλλο, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν χώρες όπως η δική σας, προσθέτοντας ότι το λέει αυτό ως Μεσογειακός και ο ίδιος. Η Ευρώπη, δύσκολα, χωρίς τη συμβολή των χωρών της Μεσογείου θα μπορέσει να καταλάβει καλά την νοοτροπία και την κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Εμείς οι Μεσογειακοί έχουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης καταλαβαίνουμε την νοοτροπία των Αφρικανών και των Μεσανατολιτών.

Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε ότι ίδιος έχει μιλήσει για ένα σχέδιο για την Αφρική.  Χαράζουμε μια πραγματική στρατηγική όπου η Ευρώπη θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό, ειρηνευτικό ρόλο, είπε. Ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και αυτό συζήτησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα.

Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα προκειμένου μαζί να εδραιώσουμε την ειρήνη, για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και το πρόβλημα της μετανάστευσης, τόνισε.

Ο κ. Ταγιάνι είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να έχει τη δική της πολιτική και δεν μπορεί να είναι χώρος λήψης αποφάσεων των γραφειοκρατών αλλά θα πρέπει να ασκούν εξουσία και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι εκπρόσωποι του λαού.

Το μέλλον μας, επισήμανε, δεν μπορεί να είναι στα χέρια των ΗΠΑ, της Κίνας ή της Ινδίας και ότι πρέπει να προασπιστούμε τα συμφέροντά μας.

Αναφέρθηκε εκ νέου στην επιστολή που απέστειλε στον Μάριο Ντράγκι για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει τους κανόνες για όλες τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. Υπενθύμισε ωστόσο ότι το Brexit, δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα. Το δικό μας πρόβλημα, τόνισε, είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα των Ευρωπαίων.

Στόχος του μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019, είπε ο κ. Ταγιάνι, είναι να υπάρξει όσο γίνεται πιο μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα πάνε στις κάλπες προκειμένου να χαράξουν τον μελλοντικό ρόλο της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλήσει μαζί με άλλους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί -όπως εξήγησε- θέλει το Κοινοβούλιο να γίνει ένας χώρος πολιτικής συζήτησης. Ο νομοθέτης είναι εκείνος που θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον των πολιτών, σημείωσε. Γιατί όλοι μας, πρόσθεσε, αντίθετα με τους δημοσίους υπαλλήλους, υποκείμεθα στην κρίση του λαού.

Την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής

Την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

«H Κύπρος ανέκαθεν επεδίωξε ένταξη στην ΕΕ και στήριξε την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, αυτό δεν αποτελεί μυστικό, τόσο για να ενισχυθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις εντός της Τουρκίας, όσο και ως μοχλό πίεσης για αλλαγή της άτεγκτης στάσης της στο Κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σήμερα, πρόσθεσε, «13 χρόνια μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, οι θέσεις της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η γενικότερη στάση της ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στα πλαίσια του Διαπραγματευτικού Πλαισίου, θέτουν εν αμφιβόλω την εν λόγω στρατηγική».

Μας προβληματίζει δε το γεγονός, σημείωσε, «ότι ενώ η Κύπρος υφίσταται εδώ και δεκαετίες κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράνομο εποικισμό, πρόσφατα ακόμα και δυσχέρειες στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε εγκλωβισμένους, ωστόσο χρειάστηκε η καταπάτηση δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας να επεκταθεί σε πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να ενεργοποιηθεί ο προβληματισμός για τη διολίσθηση των δημοκρατικών αξιών στην Τουρκία, που οδήγησε στην πρόσφατη αποκοπή μέρους των προενταξιακών κονδυλίων».

«Στηριζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιβεβαιώσει ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα το πράξει».

Είναι παράδοξο, είπε ο κ. Συλλούρης, «μια ένωση κρατών, που επιθυμεί τη θεμελίωση κοινής αμυντικής ταυτότητας, να έχει στους κόλπους της ένα μέλος υπό κατοχή, ένα μέλος που δέχεται απειλές για την αξιοποίηση του φυσικού του πλούτου».

Είναι γι αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «που επιζητούμε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στα πλαίσια της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ άλλοι επιμένουν να της αποδίδουν ρόλο απλού παρατηρητή, εύγλωττη ένδειξη της αξιολόγησης τους για τη σοβαρότητα και αξιοπιστία της Ένωσης».

«Θέλω να τονίσω ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Κύπρου, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος να παραμείνει ένα ελεύθερο σύγχρονο κράτος, πλήρως ευθυγραμμισμένο με το δίκαιο της ΕΕ, αξίες και αρχές που θα προσφέρουν προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας για όλους τους πολίτες της», είπε.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί «οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και οι ηγέτες των κρατών μελών, αποφάσισαν να θέσουν ξανά ως προτεραιότητα τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, υιοθετώντας τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». 

Μια εξέλιξη, ανέφερε, «που έχει τη δυνατότητα να φέρει την Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της, συμβάλλοντας στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τονώνοντας την ανάπτυξη, ενισχύοντας την κοινωνική ενσωμάτωση».

Μια εξέλιξη, πρόσθεσε, «που αποτελεί παράλληλα αισιόδοξο μήνυμα ότι η ΕΕ δεν αποτελεί άθροισμα επιχειρηματικών επιδιώξεων, αλλά επιστρέφει στις ρίζες της, ως εγχείρημα που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία του».

Σε σχέση με τη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης είπε ότι η Βουλή συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία συζήτησης της Λευκής Βίβλου.

«Θέλω να ελπίζω ότι η κατάληξη της συζήτησης της Λευκής Βίβλου δεν θα υπονομεύσει την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα επιτρέψει την από κοινού αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τα κράτη-μέλη, όπως πρέπει να γίνεται σε μια γνήσια πολιτική ένωση, χωρίς να υπερισχύει η επιλεκτική ανάληψη κοινής ευθύνης», ανέφερε.

Στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας, εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδη καθώς και νυν και πρώην Ευρωβουλευτές.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΑΓΙΑΝΙ ΠΡΟΣ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΜΕΔ

Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη ο κ. Ταγιάνι με επιστολή του, διεκδικεί την εξουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως το σώμα που είναι άμεσα εκλεγμένο από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει τον πρώτο λόγο για το ζήτημα της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι, όπως δήλωσε  μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Επιστολή με την οποία διεκδικεί την εξουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως το σώμα που είναι άμεσα εκλεγμένο από τον λαό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει τον πρώτο λόγο για το ζήτημα της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνi, όπως δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα και σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ιδιαίτερη σημασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία, ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δίχως τη στρατιωτική κατοχή ενός μέρους του νησιού». «Αυτή είναι η άποψη του Κοινοβουλίου και, όπως σας είπα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία θετική λύση», πρόσθεσε.

«Αυτό το τόνισα και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Αναστασιάδη με τον οποίο είχα τη χαρά να συνομιλήσω πριν από λίγο», ανέφερε.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βουλής, είπε ότι «συζητήσαμε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και επικεντρωθήκαμε στην είδηση της ημέρας, στη συμφωνία των διαπραγματευτών σε ό,τι αφορά το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει το Brexit».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενημέρωσε ο κ. Ταγιάνι, «θα εκφέρει άποψη την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, με ένα ψήφισμα, το οποίο θα σηματοδοτήσει και το πέρας της συζήτησης». Μετά, πρόσθεσε, την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνάντηση επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων ο ίδιος θα ενημερώσει για την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μετά το Συμβούλιο θα έχει σειρά να υιοθετήσει την τελική άποψη.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που θα μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω το λόγο ενώπιον του Κοινοβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί θεωρώ ότι το Κοινοβούλιο είναι ο βασικός τόπος που εκφράζεται η Δημοκρατία». Με τον ίδιο τρόπο, σημείωσε, «που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο βασικός θεσμός, το βασικό θεσμικό όργανο, που βρίσκεται τόσο κοντά στους πολίτες, τόσο κοντά στους λαούς».

Ο κ. Ταγιάνι συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εξηγήσω σε μια χώρα, που μαζί με την Ελλάδα αποτέλεσαν το λίκνο της Δημοκρατίας ότι η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του λαού που την ασκεί μέσω των εκπροσώπων του».

Γι αυτό το λόγο ακριβώς, είπε, «αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία και στις 9 Οκτωβρίου 2017 να αποστείλω μια επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΚΤ και να του τονίσω ότι δεν είναι θέμα της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει νέους κανόνες που αφορούν τα ΜΕΔ».

«Θέλησα να υπενθυμίσω ότι δεν είναι δουλειά ενός τεχνοκράτη, όσο ψηλά και να βρίσκεται αυτός ο τεχνοκράτης, να επιβάλει κανόνες στην ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των πολιτών και την πρόσβαση των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε πιστώσεις», επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αν πρέπει να υπάρχουν κανόνες για τα ΜΕΔ, ο νομοθέτης είναι εκείνος που θα εγκρίνει. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει, το Συμβούλιο θα τα εξετάσει, θα πάρει την τελική θέση το Συμβούλιο και ο Νομοθέτης θα αποφασίσει σε ότι αφορά τα ΜΕΔ», ανέφερε.

Ενημέρωσε επίσης ότι «οι ανεξάρτητες νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα της άποψης μου». Η εγκυρότητα της άποψης μου, πρόσθεσε, «επικυρώθηκε και από τις αρμόδιες νομικές, ανεξάρτητες υπηρεσίες και του Συμβουλίου».

Ο κ. Ταγιάνι ευχήθηκε «η εποπτεία της ΕΚΤ να μην ξεπεράσει τα όρια, τα σύνορα που της έχουν δοθεί με βάση τις Συνθήκες και τους κανόνες».

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να υπεισέλθω στο περιεχόμενο, αυτό είναι κάτι για το οποίο είναι αρμόδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», διευκρίνισε. Εγώ, σημείωσε, «θα πρέπει να προασπίσω τον ρόλο το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής».

Εμείς, είπε, «είμαστε υπόλογοι στο λαό και στους εκπροσώπους του. Όχι στους γραφειοκράτες. Γιατί ο έλεγχος δεν ασκείται στους γραφειοκράτες. Ασκείται σε μας».

Ανέφερε ότι ο ίδιος σέβεται πολύ τους δημόσιους υπαλλήλους, τονίζοντας την ίδια ώρα «οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται από τους νομοθέτες. Δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων είναι να εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις». Αυτό είναι ένα πολιτικά ιδιαίτερο πολιτικό σημείο, το συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

«Είναι μια συνάντηση σε πολύ σημαντικό και κρίσιμο χρονικό σημείο, αλλά και εν μέσω εξελίξεων και τοποθετήσεων από μέρους του, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα καλά νέα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το Brexit, σημειώνοντας ότι και «αυτό αφορά όλους μας, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Δημήτρης Συλλούρης πρόσθεσε ότι «πιο σημαντικό και πιο ενδιαφέρον για εμάς στην Κύπρο – που οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, πρέπει να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο – είναι η πρωτοβουλία του για τα ΜΕΔ». Το μήνυμα δηλαδή που έστειλε, είπε, «ότι αυτές οι αποφάσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να είναι μόνο τεχνοκρατικές». Είναι αποφάσεις, συμπλήρωσε, «που πρέπει να παίρνονται πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο και με ομοιόμορφο τρόπο».

Ευχαρίστησε τον Αντόνιο Ταγιάνι για την πρωτοβουλία του, «που αγγίζει πολλούς εδώ στην Κύπρο». «Η Ευρώπη πάσχει βασικά από το έλλειμμα της Δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία του Προέδρου να επιλέξει αυτή την προσέγγιση που αφορά ιδιαίτερα και την Κύπρο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια γεμίζει αυτό το κενό ώστε η Ευρώπη να γίνει η Ευρώπη που είναι κοντά στην κοινωνία, κοντά στους ανθρώπους και να εξυπηρετεί τους ανθρώπους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Συλλούρης μίλησε επίσης για τις «ξεκάθαρες τοποθετήσεις αναφορικά με το Κυπριακό και η υποχρέωση που έχει η ΕΕ, που πηγάζει από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, να στηρίξει λύση στο Κυπριακό, μη παρουσία ξένων στρατευμάτων για τη λύση και την εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους και όλους τους Ευρωπαίους που θα ζουν εδώ, την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών ώστε η Κύπρος να είναι πολύ δυνατή, για χάριν της Ευρώπης, ως βραχίονας συμμετοχής της Ευρώπης στα τεκταινόμενα της περιοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσκεψη Ερντογάν: «Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα στην Θράκη υπό τον φόβο προβοκάτσιας

MM