Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα στις Βρυξέλλες για αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν

Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα στις Βρυξέλλες για αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν | Newsit.com.cy

Σε ερώτηση πώς αποτιμά η Λευκωσία την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, είπε ότι μια ολοκληρωμένη εικόνα θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη και σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωσή της θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ θα υπάρξει την ερχόμενη βδομάδα, κατ΄ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για μια πιο λεπτομερή ενημέρωση για όλα όσα έχουν συζητηθεί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι από τις δημόσιες δηλώσεις υπάρχουν σημεία που αξίζουν  σχολιασμού, με πρώτο την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να εξισώσει τις ευθύνες της Τουρκίας και της Ελλάδας.

«Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που απάντησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», είπε.

«Το δεύτερο σημείο, που οφείλω να πω το βλέπουμε συχνά και στις διαπραγματεύσεις, το είδαμε και στο Κραν Μοντανά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το είδαμε και μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει αλλού τις ευθύνες, να γίνεται αναφορά στο σχέδιο Ανάν το 2004 και για τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το τρίτο σημείο, είπε, είναι η αναφορά του κ. Ερντογάν στην επιθυμία της Τουρκίας για βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Δεν έχουμε ακούσει αυτά που ακούαμε μετά το Κραν Μοντανά περί σχεδίου β’ και σχεδίου γ’. Από κει και πέρα η σοβαρότητα που πρέπει να διακατέχει όλους μας στην προσέγγιση του Κυπριακού μάς οδηγεί στο να αναμένουμε να ενημερωθούμε συγκεκριμένα και ακολούθως θα γίνουν και πιο συγκεκριμένες δηλώσεις», κατέληξε.

MM