Κ. Μαυρίδης: Αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ

Κ. Μαυρίδης: Αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ | Newsit.com.cy

Ο κ. Μαυρίδης, (ΔΗΚΟ, S&D) ο οποίος συμμετέχει και στην Ομάδα Φίλων της Αιγύπτου, σημείωσε την προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να κατανοηθεί πόση στρατηγική σημασία έχει για την ΕΕ, η σταθεροποίηση και ευημερία της Αιγύπτου των 100 εκατομμυρίων πολιτών.

«Αν η προσφυγική ροή από την Συρία (5-6 εκατομμυρίων) προκάλεσε πολιτικό σεισμό, η αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου δυνατόν να οδηγήσει σε κατάρρευση της ΕΕ» τόνισε.

Εγκωμίασε επίσης την ενεργειακή συμμαχία Αιγύπτου και Κρατών της ΕΕ, όπως Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία, η οποία σημείωσε είναι «στρατηγικής σημασίας πολύ πέραν από τα ενεργειακά». Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε τέλος τα ελλείμματα δημοκρατίας στην Αίγυπτο για τα οποία «ως ΕΕ θέλουμε μέσα από το διάλογο σταδιακά να επιλύσουμε».

Ο κ. Μαυρίδης μιλούσε στη συνάντηση με Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου και τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην ΕΕ, που διοργάνωσε η Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εξήγησε την κατάσταση στην Αίγυπτο και τις σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας από την τρομοκρατική δράση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» και την προσπάθεια της χώρας για σεβασμό όλων των Αιγυπτίων, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η αντιπροσωπεία καταδίκασε έντονα την ωμή παρέμβαση από το καθεστώς Ερντογάν το οποίο χρηματοδοτεί και στηρίζει τρομοκράτες και τους παρέχει προστασία για να εκπέμπουν τηλεοπτικά σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, από εγκαταστάσεις στην Τουρκία.

Ενημέρωσαν ότι μέσω των συγκεκριμένων εκπομπών, έχουν ήδη εκτοξεύσει απειλές σε κάποιους από αυτούς. Η Αιγυπτιακή Αντιπροσωπεία έκανε αναφορά στην συνεργασία της Αιγύπτου με Κράτη της ΕΕ, ιδιαίτερα με Κύπρο και Ελλάδα, γύρω από την ενέργεια και άλλα θέματα.

Τέλος, αποφασίστηκε η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ-Αιγύπτου, με σημαντικότερο τη διοργάνωση επίσημης επίσκεψης Ευρωβουλευτών στην Αίγυπτο, εντός των πρώτων μηνών του 2018.

MM