Μαλάς: Task force και εθνική στρατηγική κατά βίας στα γήπεδα – «Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

Μαλάς: Task force και εθνική στρατηγική κατά βίας στα γήπεδα – «Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα» | Newsit.com.cy

Σε δηλώσεις στο επιτελείο του ο υποψήφιος για την Προεδρία, είπε ότι «οι απερχόμενοι κυβερνώντες αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο τους και επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους τους άλλους». Στα δε μέτρα που εξήγγειλε περιλαμβάνεται η σύσταση ολιγομελούς επιτελικής ομάδα ειδικών (Task Force) που θα ετοιμάσει και σε τέσσερις μήνες παρουσιάσει Εθνική Στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας σε αθλητικούς χώρους. «Η επιτροπή θα εισηγηθεί μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Δεύτερο μέτρο ο κ. Μαλάς εξήγγειλε την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ντόπιων και από το εξωτερικό, που θα συσταθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο με δικό της προϋπολογισμό και θα έχει την ευθύνη να συντονίζει, επιβλέπει και αξιοποιεί την εφαρμογή των μέτρων που θα αποφασιστούν. Εκανε δε λόγο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό.

Ερωτηθείς για τη θέση του γύρω από την κάρτα φιλάθλου, ο Σταύρος Μαλάς διερωτήθηκε εάν υπήρχε η κάρτα, τα προχθεσινά επεισόδια δεν θα γινόταν και χαρακτήρισε το μέτρο «εντελώς αναποτελεσματικό» και πως υπάρχουν τρόποι ταυτοποίησης του ποιοι είναι μέσα στο γήπεδο. Αυτό που πρέπει να απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Αστυνομία, είπε, είναι «πώς βρέθηκαν όλα εκείνα τα πολύ επικίνδυνα αντικείμενα και οι φωτοβολίδες μέσα στο γήπεδο».

Ερωτηθείς εάν ο Ιωνάς Νικολάου πρέπει να παραιτηθεί, ο κ. Μαλάς είπε ότι ο Υπουργός μας συνήθισε πολλές φορές να επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους και θα ήταν καιρός τώρα «που απέρχεται η παρούσα κυβέρνηση, να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να δώσει πολύ τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Κάποτε η ευθύνη βαραίνει και τον ίδιο».

Επαφές στο Λονδίνο
—————————-
Σε ερώτηση για τις επαφές του στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος – όπως είπε – στηρίζει την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και πιστεύει ότι με την παρουσία του κ. Μαλά στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι ένας τρόπος για να οδηγηθούμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της λύσης.

Για την συνάντηση με την επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικής Μεσογείου Amy Clemitshaw, που ήταν στο Κραν Μοντανά «και ξέρει πολύ καλά τι έγινε εκεί», ανέφερε ο κ. Μαλάς, της είπε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και όχι να έχει ουδέτερη θέση περιμένοντας τα άλλα δύο μέρη, Ελλάδα και Τουρκία, να τοποθετηθούν. Κάλεσε, πρόσθεσε ο κ. Μαλάς, την Βρετανία να τοποθετηθεί ξεκάθαρα εναντίον της συνέχισης των εγγυήσεων.

MM