Επίσημη προκήρυξη Προεδρικών εκλογών – Στις 6600 οι αιτήσεις νέων ψηφοφόρων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Επίσημη προκήρυξη Προεδρικών εκλογών – Στις 6600 οι αιτήσεις νέων ψηφοφόρων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους | Newsit.com.cy

`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, οι αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ήταν μέχρι  σήμερα το πρωί γύρω στις 6600, ενώ στο σύνολό τους οι νέοι ψηφοφόροι ανέρχονται στους 40 περίπου χιλιάδες. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο λήγει τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.
 
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως χθες και προχθές ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ήταν ελαφρός αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 είναι πολύ κάτω.
 
Τις τελευταίες πέντε ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας το 2013 κατά μέσο όρο υποβάλλονταν 1250 αιτήσεις την ημέρα, ενώ τώρα βρισκόμαστε κοντά στις 500 αιτήσεις την ημέρα, είπε ο κ. Δημητρίου, σημειώνοντας πως για τις προεδρικές εκλογές του 2013 είχαν υποβληθεί συνολιιά 16 περίπου χιλιάδες αιτήσεις για εγγραφή νέων ψηφοφόρων.
 
Ο κ. Δημητρίου είπε πως πλέον ο επόμενος σταθμός στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές είναι η υποβολή των υποψηφιοτήτων στις 29 Δεκεμβρίου.
 
Ερωτηθείς για τα άτομα που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, ο κ. Δημητρίου είπε πως σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους είναι αυξημένο το ενδιαφέρον, ενώ σε ό,τι αφορά τους άνεργους πτυχιούχους είναι πολύ μειωμένο.
 
Σε σχέση με τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από όσους θέλουν να ψηφίσουν σε κέντρα του εξωτερικού είπε πως ξεπερνούν τις 8 χιλιάδες, όμως και αυτό το νούμερο είναι πολύ κάτω από το αντίστοιχο του 2013, οπόταν υποβλήθηκαν περίπου 13.500 δηλώσεις για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό. Η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων ενδιαφέροντος για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε κέντρου εξωτερικού λήγει επίσης στις 18 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Δημητρίου είπε πως από την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, με βάση τον αριθμό δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, κέντρα θα λειτουργήσουν σε πόλεις της Ελλάδας και της  Βρετανίας καθώς και σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Πράγα, Σόφια και Χάγη. Στη Χάγη, είπε, είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο, αφού ο αριθμός των ενδιαφερόμενων έχει ξεπεράσει τους 50.

Ακόμη εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στη Νέα Υόρκη, στη Μάναμα του Μπαχρέιν, στο Ντουμπάι των ΗΑΕ και στη Ντόχα του Κατάρ.

MM