Τσίπρας: Η κατάσταση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού

Τσίπρας: Η κατάσταση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού | Newsit.com.cy

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει του εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν, «αν και διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι είχαν παρακολουθήσει τις δηλώσεις και τους διαλόγους με τον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για την ουσία αυτής της επίσκεψης, μια επίσκεψη που κατά την άποψή μου ήταν αναγκαία διότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές με τον Τούρκο Πρόεδρο, οφείλουμε να διατηρούμε τους διαύλους ανοιχτούς προκειμένου να προσπαθούμε να βρίσκουμε συγκλίσεις πολύ κρίσιμες, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις εύρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η ευρύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση, επομένως η στήριξη των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών των πληθυσμών δηλαδή που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ΕΕ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παράλληλα οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βεβαίως στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η ανάγκη για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεργασία στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισα – και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας – το γεγονός ότι ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία έδωσαν απάντηση στην Τουρκία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη σημασία που έχει, η ΕΕ, ειδικά αυτήν την περίοδο, να εντείνει τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ανακοίνωσε τέλος πως την επόμενη περίοδο θα ενταθούν οι επαφές της χώρας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. «Τον Ιανουάριο θα επισκεφθώ τη Ρώμη για την Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Παράλληλα, θα επισκεφθώ την Κύπρο για τις τριμερείς με το Ισραήλ και με τον Ιορδανία ενώ προετοιμάζουμε και την τριμερή με την Παλαιστίνη» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»

 

Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη – Τσίπρα για νέα Διάσκεψη

Κυπριακό – Ακιντζί: «Οι Τ/κ δεν θα εγκλειστούν πάλι στη νεκρή ζώνη»

Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.

MM