Κυπριακό: Με «άρμα» τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και την UNFICYP μεθοδεύεται σενάριο «τελευταίας ευκαιρίας»

Κυπριακό: Με «άρμα» τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και την UNFICYP μεθοδεύεται σενάριο «τελευταίας ευκαιρίας» | Newsit.com.cy

Στα ψηλότερα δώματα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη υπάρχουν πληροφορίες πως εξυφαίνονται παρασκηνιακώς σχέδια και σενάρια περί μιας «fast track» διαδικασίας στο Κυπριακό, υπό την πίεση ενός πλαισίου συνομιλιών «τελευταίας ευκαιρίας» στο εθνικό θέμα. Ως χρονική περίοδο για «ξεφούρνισμα» μιας τέτοιας πρότασης εκ μέρους ΟΗΕ φαίνεται πως θα είναι ο Φεβρουάριος του 2018, ήτοι αμέσως μετά από τις Προεδρικές εκλογές.  

Ασφαλείς πληροφορίες, διασταυρωμένες από διαφορετικές πηγές αναφέρουν πως «άρμα» για την πρωτοβουλία ΟΗΕ θα είναι σημαντικές εξελίξεις στα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ ως καταλύτης και μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας, ενδεχομένως να λειτουργήσει η αναθέρμανση του θέματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ενίοτε επισίεται ως «μπαμπούλας» στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρακτική αμφίβολης όμως αποτελεσματικότητας πλέον, ένεκα και του ότι είμαστε κράτος μέλος της Ε.Ε πλέον. Σε κάθε περίπτωση εφόσον τεθεί θέμα παραμονής/μείωσης της Ειρηνευτικής Δύναμης, θα συνδεθεί με επίτευξη Ενδιάμεσης(;) λύσης μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν αναμένεται να γίνει η εξαμηνιαία ανανέωση της θητείας της Δύναμης.

Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν πως ατα Ηνωμένα Έθνη θέλοντας να χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο το «πλαίσιο Γκουτέρες», θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν μια αναθερμανσμένη διαδικασία σε Ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία στο Κυπριακό, η οποία θα καθορίζει τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Στη βάση αυτή θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις, με στόχο να συμπληρωθούν κενά και να καταγραφούν κάτω από τους βασικούς άξονες περιεχόμενο.

Στην Νέα Υόρκη, υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ αφήνουν με νόημα να εννοηθεί πως αυτή η προσπάθεια ενδεχομένως να είναι η «τελευταία ευκαιρία»,  κάτι όμως που και στο παρελθόν έχει τεχνηέντως και σκοπίμως διαρρεύσει, προκειμένου να υπάρξει κινητικότητα, χωρίς τελικά όμως το σενάριο της τελευταίας ευκαιρίας να ισχύσει στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο μπορεί ή όχι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος για την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», στον ΟΗΕ θέλοντας να διατηρήσουν το όποιο μομέντουμ, στέλνοντας αρχές Δεκεμβρίου στην Κύπρο τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλντμαν, το ταξίδι αυτό εν τέλει δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, καθώς κρίθηκε από τον ίδιο τον Οργανισμό πως στην παρούσα φάση η επίσκεψη ενός τόσο σημαίνοντος υψηλόβαθμου στελέχους δεν δικαιολογείται από την παρούσα διαμορφωμένη κατάσταση.  

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω ενδέχεται να παραμείνουν μόνο παρασκηνιακά σενάρια, καθώς το ρήγμα μεταξύ Τουρκίας από την μια, με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και εν γένει τον Δυτικό κόσμο όλο και βαθαίνει, ενώ εκ παραλλήλου η απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ δύνανται να εκτροχιάσει τους όποιους σχεδιασμούς στο Κυπριακό, ενώ και η θέση της Λευκωσίας διαπραγματευτικά έχει βγει ιδιαίτερα ενισχυμένη από τις ενεργειακές εξελίξεις στην ΑΟΖ, καθώς οι Τριμερείς έχουν πετάξει στο γεωπολιτικό και ενεργειακό «καναβάτσο» την Άγκυρα, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται κάποια περιφερειακή αλλαγή που να μπορεί άμεσα να ανατρέψει αυτην την ιδιότυπη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας. 

Τέλος, φυσικά, καθοριστικός παράγοντας για ευόδωση των παραπάνω σεναρίων που εξυφαίνονται στον ΟΗΕ θα αποτελέσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

MM