Προεδρικές Εκλογές: Απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων

Προεδρικές Εκλογές: Απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων | Newsit.com.cy

Στις 5 σήμερα το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής νέων ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών και Βοηθός Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι παρόλο που η διαδικασία εγγραφής έχει ολοκληρωθεί, εντούτοις ακόμα διεκπεραιώνεται η καταμέτρηση των αιτήσεων.

Πρόσθεσε πως εκτιμά πως ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων που υπέβαλαν αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο «είναι πολύ κοντά στους 10.500 νέους ψηφοφόρους από το σύνολο των 40.000».

Σε ό,τι αφορά τα κέντρα του εξωτερικού, είπε πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εικόνα, γιατί «μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ανοικτή η ιστοσελίδα για δηλώσεις και υπάρχει ακόμα ροή δηλώσεων από τις πρεσβείες, που έχουν τις έχουν παραλάβει σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η εικόνα που έχει μέχρι στιγμής «είναι ότι θα κινηθούμε μεταξύ 11.500 και 12.000 σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε πως ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο είναι «απογοητευτικά χαμηλός».

Το επόμενο βήμα, σημείωσε, είναι η 29η Δεκεμβρίου 2017, οπόταν θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Νωρίτερα, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε σχέση με την δαπάνη των εκλογών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «ο προϋπολογισμός ήταν για 4,5 εκ. από τα οποία έχει περικόψει η Βουλή το 7%».

Ανακοίνωση από το γραφείο του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής αναφέρει πως οι υποψηφιότητες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα υποβληθούν στις 29 Δεκεμβρίου, μεταξύ των ωρών 09:00 και 12:00, στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Έγγραφα υποβολής υποψηφιοτήτων παραδίδονται, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, από το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών και την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, στη Λευκωσία.

Συναφώς αναφέρεται ότι για κάθε υποψηφιότητα απαιτείται η κατάθεση ποσού €2.000 ως παράβολου και η υπογραφή των εγγράφων από εκατόν ένα εκλογείς, ο ένας ως προτείνων και οι εκατόν ως υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα.

MM