Προεδρικές Εκλογές: Αποσύρεται η υποψηφιότητα Μαυροβουνιώτη

Προεδρικές Εκλογές: Αποσύρεται η υποψηφιότητα Μαυροβουνιώτη | Newsit.com.cy

Αποσύρεται όπως φαίνεται η υποψηφιότητα του Φοίβου Μαυροβουνιώτη από για τον προεδρικό θώκο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας (18.12.2017) στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα:

«Ο σκοπός της υποψηφιότητάς μου ήταν να αποτελέσει ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο και μοχλό πίεσης για τη δικαίωση, στο μέτρο του δυνατού, των κατόχων αξιογράφων και άλλων, όπως οι κουρεμένοι καταθέτες και οι παλαιοί μέτοχοι. Έχουμε προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο θα εμβολιάσουμε σ’ αυτό του υποψηφίου, που ενδέχεται να στηρίξουμε», ανέφερε. «Το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη Γενική Συνέλευση, στη Χοιροκοιτία, η απόφαση θα είναι ειλημμένη».

Ο κύκλος επαφών του Συνδέσμου με τους υποψηφίους κλείνει αύριο το απόγευμα, οπότε και είναι καθορισμένη η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΚΑΛΑ αναμένει από τον Ν. Παπαδόπουλο να διαμορφώσει το σχέδιο του για αποζημιώσεις σε κουρεμένους

Ο ΣΥΚΑΛΑ αναμένει από τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλο, να διαμορφώσει το σχέδιο του για αποζημιώσεις σε κουρεμένους καταθέτες με τρόπο, που να το καθιστά και εφαρμόσιμο και μη μεροληπτικό και να μην ανατρέπει τη λογική, ηθική και νομική σειρά οποιασδήποτε αποζημίωσης.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Νικόλα Παπαδόπουλου σε σχέση με την οικονομική του στρατηγική η οποία περιλαμβάνει αποκατάσταση πληγέντων του 2013 με προτεραιότητα τις πρώτες 100 χιλιάδες για κάθε κάτοχο αξιογράφων, ο ΣΥΚΑΛΑ κάνει λόγο για «παράνομο και ανεφάρμοστο» το σχέδιο αποζημιώσεων σε κουρεμένους καταθέτες που εξήγγειλε ο ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως σημειώνει «οι μόνοι που θα επωφεληθούν από τέτοιο σχέδιο είναι οι κάτοχοι αξιογράφων.

«Σε ενδεχόμενη πενταετή θητεία του κ. Παπαδόπουλου, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από τέτοιο σχέδιο είναι οι κάτοχοι αξιογράφων, αφού για τις πρώτες 100 χιλιάδες (η λιγότερα, για όσους είχαν λιγότερα) χρειάζονται περίπου 370 εκατομμύρια. Επειδή σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης είναι αμφίβολο έως και αδύνατο να διατεθούν περισσότερα από 370 εκατομμύρια για να περισσέψουν και για τους καταθέτες, αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο θέτει τους καταθέτες εκτός οποιασδήποτε αποκατάστασης, μέχρι το τέλος μιας ενδεχόμενης πενταετούς προεδρικής θητείας του κ. Παπαδόπουλου (2018-2023). Ανατρέπει, επίσης, την λογική, ηθική και νομική σειρά αποζημίωσης», επισημαίνει.

Σημειώνει ότι «δεν είμαστε εναντίον της αποκατάστασης μη θεσμικών κατόχων αξιογράφων οι οποίοι ενδεχόμενα να έτυχαν εξαπάτησης», ωστόσο, προσθέτει ότι «οι πρόνοιες του πιο πάνω σχεδίου στερούνται κάθε λογικής και νομιμότητας (σύμφωνα με τις νομοθεσίες που και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος ψήφισε το 2013), αφού μαθηματικά, αποκλείουν τους καταθέτες (στα πλαίσια της επόμενης προεδρικής θητείας)».

Επιπλέον, ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει πως «οι καταθέτες είναι τα πλέον αθώα θύματα και οι μόνοι που με τις αποταμιεύεις τους διέσωσαν (με αποφάσεις της Πολιτείας) το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το Κράτος το 2013» και προσθέτει πως «η νομοθεσία είναι σαφής, αφού οποιοδήποτε σχέδιο αποκατάστασης/αποζημίωσης δίνει προτεραιότητα στους καταθέτες και ακολουθούν οι άλλες κατηγορίες πιστωτών (ομόλογα, αξιόγραφα, μετοχές, κλπ.)».

MM