Προεδρικές Εκλογές – Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Μάχη στήθος με στήθος Παπαδόπουλου – Μαλά! Η έκπληξη της υποψηφιότητας Χρίστου [pics]

   Προεδρικές Εκλογές – Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Μάχη στήθος με στήθος Παπαδόπουλου – Μαλά! Η έκπληξη της υποψηφιότητας Χρίστου [pics] | Newsit.com.cy
   Δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις Προεδρικές Εκλογές προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (21.12.2017) από την εταιρία CYMAR Market Research.

   Η σχετική δημοσκόπηση με δείγμα 1010 ατόμων διενεργήθηκε μεταξύ 11-15 Δεκεμβρίου με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

   Πρόθεση ψήφου στον 1ο γύρο των εκλογών

   Στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών ξεχωρίζουν δυο στοιχεία: Από τη μία, η μάχη στήθος με στήθος που δίνουν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς για να βρεθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την άλλη, ότι ο υποψήφιος με το ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ξεπερνάει σε ποσοστά τον Γιώργο Λιλλήκα.

   Συγκεκριμένα, στην κάρτα της αδιευκρίνιστης πρόθεσης ψήφου, ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 30% με τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά να καταγράφουν 15%. Ο Χρίστος Χρίστου βρίσκεται δυο μονάδες πάνω από τον Γιώργο Λιλλήκα αφού ο πρώτος λαμβάνει 4% και ο δεύτερος 2%.

   Στη Στη διευκρινισμένη ψήφο με δείγμα 673 άτομα, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με ποσοστό 41–49%, οι Μαλάς και Νικόλας Παπαδόπουλος είναι στο 19,5–25,5%, ο Χρίστου φαίνεται να συγκεντρώνει μεταξύ των ποσοστών 4–8% ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας κυμαίνεται στο 2 – 4%.

   Σενάριο Αναστασιάδη – Μαλά στον 2ο γύρο

   Στο σενάριο όπου στον δεύτερο γύρο των εκλογών, βρεθούν αντιμέτωποι οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, ο πρώτος φαίνεται να κερδίζει με 43% έναντι 25% του δευτέρου.

   Σενάριο Αναστασιάδη – Παπαδόπουλου στον 2ο γύρο

   Νικητής είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και στο ενδεχόμενο όπου απέναντι του βρεθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 38% και 28% αντίστοιχα.

   Κομματική συνοχή ψηφοφόρων

   Στην κάρτα της κομματικής συνοχής ψηφοφόρων με βάση τι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

   Από τον ΔΗΣΥ ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει το 80% των ψήφων, 5,5% από το ΑΚΕΛ, 22% από το ΔΗΚΟ, 6,5 από την ΕΔΕΚ, 15,5% από την Συμμαχία Πολιτών, 36,5% από την Αλληλεγγύη, 28% από το Κίνημα Οικολόγων και 18% από το ΕΛΑΜ.

   Ο Σταύρος Μαλάς λαμβάνει 69% από το ΑΚΕΛ, 1% από τον ΔΗΣΥ, 3,5% από το ΔΗΚΟ, 15,5% από την ΕΔΕΚ, 7,5% από την Συμμαχία Πολιτών και 2,5% από το ΕΛΑΜ.

   Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λαμβάνει 56,5% από το ΔΗΚΟ, 44% από την ΕΔΕΚ, 7,5% από το ΑΚΕΛ, 5% από τον ΔΗΣΥ, 15% από την Συμμαχία Πολιτών, 27,5% από την Αλληλεγγύη 28% από τους Οικολόγους και 10,5% από το ΕΛΑΜ.

   Με την σειρά του ο Γιώργος Λιλλήκας αποσπά 38,5% από την Συμμαχία Πολιτών, 1% από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ,  6% από ΔΗΚΟ, 3% από την ΕΔΕΚ, 4% από το Κίνημα Οικολόγων και 2,5% από το ΕΛΑΜ.

   Τέλος, ο Χρίστος Χρίστου, λαμβάνει 3% από τον ΔΗΣΥ 1% από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, 18% από την Αλληλεγγύη και 56,5% από το ΕΛΑΜ. 

    

   Παράσταση νίκης

   Ως φαβορί για να κερδίσει την προεδρική μονομαχία θεωρούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τον Νίκο Αναστασιάδη, δίνοντας του ποσοστό της τάξεως του 68%. 10% θεωρούν ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, 5% ο Σταύρος Μαλάς, 1% ο Γιώργος Λιλλήκας ενώ 17% ήταν χωρίς γνώμη.

   Δημοτικότητα υποψηφίων

   Αναφορικά με τη δημοτικότητα των υποψηφίων, ο Νίκος Αναστασιάδης αποσπά τις πιο θετικότερες κρίσεις με 53%. Ακολουθεί με 45% ο Σταύρος Μαλάς, 42% ο Νικόλας Παπαδόπουλος, 25% Γιώργος Λιλλήκας, 20% ο Χρίστος Χρίστου, 10% ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης και 5% ο Μιχάλης Μηνά.

   Πηγή: ΡΙΚ

   MM