Λαβρόφ: Διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού με συμμετοχή των Μονίμων Μελών του ΣΑ

Λαβρόφ: Διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού με συμμετοχή των Μονίμων Μελών του ΣΑ | Newsit.com.cy

Την πεποίθηση της ρωσικής πλευράς για την αναγκαιότητα για συνέχιση του διαλόγου στο Κυπριακό εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ αναφέρει ως λογική την πρόταση της Μόσχας για την συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Χρίστο Χαραλάμπους, ο κ. Λαβρόφ λέει ότι η υποστήριξη από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αυτής της ιδέας (για συμμετοχή των Μονίμων Μελών σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο) ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μόσχα, θα υποβοηθήσει στη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος εγγυήσεων ασφάλειας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικότητες και στα συμφέροντα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ λέει ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών δεν έφερε αποτελέσματα, ούτε οδήγησε στην εξάλειψη των σημαντικών διαφορών επί σειράς κομβικών προβλημάτων που αφορούν πρωταρχικά στις εγγυήσεις για την ασφάλεια του μελλοντικού ενωμένου κυπριακού κράτους. Προσθέτει όμως ότι πρόκειται απλώς για ένα ακόμη στάδιο στη διαδικασία. «Σε σχέση με αυτό είμαστε πεπεισμένοι στην αναγκαιότητα του διαλόγου για τον οποίο δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή».

Προσθέτει ότι η θέση της Μόσχας παραμένει αναλλοίωτη, υπέρ της αποκατάστασης της Κύπρου υπό την μορφή ανεξάρτητου, κυρίαρχου, εδαφικά ακέραιου και ενωμένου κράτους που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τόσο των ιδίων των Κυπρίων, όσο και στο στόχο της διασφάλισης της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο. Η οδός για την επίτευξη αυτού του στόχου περνάει μέσα από μια συνολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, συμπληρώνει.

Για τις εσωτερικές πτυχές της διευθέτησης, λέει ότι αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των ίδιων των πλευρών και η Ρωσία θα υποστηρίξει την απόφαση των Κυπρίων μεταξύ τους, έχοντας υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Προσθέτει επίσης ότι είναι απαράδεκτες οι όποιες προσπάθειες έξωθεν επιβολής έτοιμων αποφάσεων και σημειώνει την πρόταση της Μόσχας για συμμετοχή όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, στη συζήτηση των διεθνών πτυχών της διευθέτησης, αλλά και σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο.

Για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Λαβρόφ λέει ότι εκτιμά τη στάση της Κύπρου, που τάσσεται υπέρ της όσο το δυνατόν γρηγορότερης εξομάλυνσης των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ. Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα να ξεπεραστεί ο τρόπος σκέψης που κυριαρχεί στην ΕΕ «λόγω κεκτημένης ταχύτητας» και να σταματήσει η Ένωση να ακολουθεί «την ολιγάριθμη, πλην, όμως, επιθετική ομάδα χωρών με ρωσοφοβικές τάσεις».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Μπράουντερ, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχει τερματιστεί, αλλά έχει ανασταλεί, ενώ έχουν ληφθεί «οι δέουσες εξηγήσεις» από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λαβρόφ συνεχίζει, λέγοντας ότι «ύστερα από αυτό, μερικά κυπριακά ΜΜΕ άρχισαν μια εκστρατεία, η οποία όπως φαίνεται, μάλλον έχει προκληθεί και επινοηθεί, με στόχο τη δυσφήμιση της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα της παροχής νομικής αρωγής επί ποινικών και αστικών υποθέσεων».

«Είναι ανυπόστατο να επιβάλλεται η θέση ότι δήθεν οι ρωσικές παρακλήσεις έχουν πολιτικά κίνητρα και χαρακτήρα» , καθώς και ότι η συνεργασία «ξεφεύγει από τα όρια της επικρατούσης διεθνούς νομικής πρακτικής» συμπληρώνει.

Παρατηρεί εξάλλου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει τέτοιου είδους συνεργασίες και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία «εντούτοις, στόχος, για να σπεκουλάρουν κάποια από τα ΜΜΕ της Κύπρου, έχει επιλεγεί η Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, επιδίωξη του ίδιου του Μπράουντερ και των κύκλων που τον υποστηρίζουν είναι να προσδοθεί στο θέμα αυτό πολιτικό χρώμα.

Στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο κ. Λαφρόφ εκφράζει την προσδοκία ότι τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρήσουν αμερόληπτα και ευσυνείδητα στη δικαστική εξέταση της υπόθεσης και ότι οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρεται τέλος στις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι έχουν καλές προοπτικές, σημειώνει την φετινή αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, ενώ για την ενέργεια λέει ότι τα αρμόδια υπουργεία μελετούν πιθανές κατευθύνσεις συνεργασίας, για παράδειγμα στους τομείς της ενεργειακή αποτελεσματικότητας, των ΑΠΕ και των «πράσινων» τεχνολογιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προεδρικές Εκλογές – Παπαδόπουλος: Νέες υποχωρήσεις ή νέα στρατηγική στο Κυπριακό

Η μετά Μοντανά εποχή, οι «άσσοι στο μανίκι» Αναστασιάδη, και οι «βιαστικοί» σύμβουλοι που ανακοίνωναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προσπάθειά μας παραμένει να ζήσουμε ειρηνικά σε ολόκληρη την Κύπρο

Απάντηση Αναστασιάδη στον Τσαβούσογλου για περί εκτός παραμέτρων λύσης [vid]

MM