Λιλλήκας: Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να αναστείλουν το ενεργειακό πρόγραμμα

Λιλλήκας: Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να αναστείλουν το ενεργειακό πρόγραμμα | Newsit.com.cy

«Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και την έκδοση navtex στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η τουρκική Κυβέρνηση αλλά και γενικότερα η Τουρκία με τους γεωστρατηγικούς στόχους που έχει θέσει έναντι της Κύπρου αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, να εγκαταλείψει από μόνη της αυτή την επιθετική απαράδεκτη και παράνομη δραστηριότητα και ενέργειες. Ένας τρόπος υπάρχει η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Να εργαστούμε σε συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα της Τουρκίας ώστε μέσα από την ΕΕ να διαμορφωθεί επιτέλους μια σωστή και δίκαιη στάση απέναντι της, εφαρμόζοντας και στην περίπτωση της Τουρκίας αυτά που εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις άλλων χωρών. Κυρώσεις μέχρις ότου η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, σεβαστεί την κυριαρχία των γειτονικών της λαών», πρόσθεσε.

«Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να διασυνδεθεί με την όποια νέα προσπάθεια επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών. Είναι ζήτημα που δεν αφορά τις δύο κοινότητες. Η όποια διασύνδεση μόνο ζημιά θα επιφέρει και στην εθνική μας υπόθεση αλλά ταυτόχρονα και στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Η κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμα πλάνα αντίδρασης αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να προβεί σε προληπτικές διπλωματικές ενέργειες προς συγκεκριμένες φίλες χώρες αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να υλοποιήσει τα όποια πλάνα έχει. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα γιατί αποδείχθηκε ότι η Τουρκία ιδιαίτερα υπό την προεδρία Ερντογάν πολλές φορές λειτουργεί με απρόβλεπτο τρόπο», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να βρεθεί η κυπριακή Κυβέρνηση προ τετελεσμένων και να βρεθεί να αυτοσχεδιάσει.

«Τα σχέδια δράσης πρέπει να υπάρχουν, να είναι έτοιμα και ας μην χρειαστεί ποτέ να τα υλοποιήσουμε», ανέφερε.

Επίσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο
—————————————–
Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο κ. Λιλλήκας αφού συνεχάρη το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και τη διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου για το έργο που επιτελούν, είπε ότι «το επίπεδο σήμερα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς και ιδιαίτερα στα παιδιά μας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες προσπάθειες, την αγάπη και το ενδιαφέρον του ιατρικού και του νοσηλευτικού μας προσωπικού και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

«Θεωρούμε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με την υλοποίηση της πρώτης φάσης για την αυτονόμηση των νοσοκομείων θα διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθεια για την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς και ιδιαίτερα στα παιδιά. Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία θα στοχεύει να αποκτήσει ο λαός μας και οι ασθενείς ένα γενικό σχέδιο υγείας που δικαιούται να έχει όπως έχουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες», κατέληξε.

MM