Προεδρικές Εκλογές – Υποβολή υποψηφιοτήτων: Τελική ευθεία και επίσημα για τους 9 διεκδικητές – Έτοιμο το ψηφοδέλτιο [pics]

Προεδρικές Εκλογές – Υποβολή υποψηφιοτήτων: Τελική ευθεία και επίσημα για τους 9 διεκδικητές – Έτοιμο το ψηφοδέλτιο [pics] | Newsit.com.cy

Με την υποβολή της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Υποβλήθηκαν συνολικά εννέα υποψηφιότητες, κατά σειρά υποβολής: Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου, Μιχάλης Μηνά, Χρίστος Χρίστου, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι με βάση τη νομοθεσία υπάρχει προθεσμία έξι ωρών για υποβολή ενστάσεων, για οποιονδήποτε λόγο από αυτούς που αναφέρονται στο άρθρο της σχετικής νομοθεσίας. Εξήγησε ότι μετά την πάροδο του χρόνου των ενστάσεων, οι υποψήφιοι είναι πλέον οριστικοί.

«Είμαστε σε συνεννόηση με το κυβερνητικό τυπογραφείο και εντός της ημέρας θα είναι έτοιμο το προσχέδιο και αύριο θα το παρουσιάσουμε σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των υποψηφίων», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη σειρά των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο εξήγησε ότι αυτή είναι ξεκάθαρη με βάση τη νομοθεσία. Προηγούνται οι υποψήφιοι που κατέρχονται ως υποψήφιοι κομμάτων, άρα προηγείται ο Μιχάλης Μηνά και ακολουθεί ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ. Μετά ακολουθούν οι συνασπισμοί κομμάτων, άρα θα ακολουθήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος κα μετά θα αναγράφονται οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες με αλφαβητική σειρά με βάση το επώνυμο του υποψηφίου.

Δείτε το Live της υποβολής των υποψηφιοτήτων

12.53 μ.μ. – Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, η οποία ενασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Σε δηλώσεις μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του και ερωτηθείς ποια θα είναι η προτεραιότητά του αν επανεκλεγεί, απάντησε ότι «υπάρχει η προτεραιότητα του Κυπριακού, η συνέχιση της εγρήγορσης για την οικονομία, υπάρχουν τα θέματα της ανάπτυξης και μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

12.48 μ.μ. – Η επομένη των εκλογών θα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους χάριν του καλού της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, την οποία προτείνει η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από την οικογένειά του, στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και δεκάδες οπαδούς του, ανέφερε στη δήλωσή του πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προ των προεδρικών εκλογών και πως έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη και τελευταία θητεία, όπως είχε δηλώσει και κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Πιστεύω, πρόσθεσε, «ότι τις επόμενες των εβδομάδων και μέχρι τις εκλογές θα επικρατήσει ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, γιατί την επομένη των εκλογών θα πρέπει η Κύπρος να μας βρει όλους ενωμένους χάριν του καλού της πατρίδας μας».

Ευχαρίστησε θερμά την Στέλλα Κυριακίδου αλλά και όλους εκείνους που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του, όπως και όσους μέσα από τα μηνύματα, μέσα από τη συμπαράσταση, μέσα από τις εκδηλώσεις τους «δηλώνουν εμπιστοσύνη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να πετύχουμε ότι το καλύτερο δυνατόν για την πατρίδα μας».

«Τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε επιτύχει δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δράσης από πλευράς κυβερνητικού σχήματος, αλλά πρώτιστα και πάνω από όλα μέσα από τη συνεργασία και τη στήριξη συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, πρώτιστα και πάνω όλα όμως των θυσιών του λαού».

Είπε πως στη βάση των όσων «μέχρι σήμερα έχουμε κατορθώσει σαν αποτέλεσμα των όσων έχω προαναφέρει, εδράζουμε και το όραμά μας για την επόμενη πενταετία. Ένα όραμα που θέλει την Κύπρο μας μια απόλυτα ευρωπαϊκή χώρα, ιδιαίτερα όμως μια ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη χώρα».

Ευχήθηκε σε όλους τους ανθυποψηφίους του ότι το καλύτερο, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι το καλύτερο, σημειώνοντας πως «προσδοκώ, εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, να συνεργαστώ, κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο» για τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες συνεργασίες «για τη δημιουργία εκείνων των προοπτικών, που από τη μια θα μας δίδουν μιαν πατρίδα ελεύθερη ενώ από την άλλη θα δημιουργούν τις προοπτικές ευημερίας του συνόλου του λαού».

12.20 μ.μ. –
Με σύνθημα η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα εκφράζει την εναλλακτική επιλογή, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών υπέβαλε σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Την υποψηφιότητά του πρότεινε ο Μάριος Σταύρου.

Στις δηλώσεις του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η υποψηφιότητά του εκφράζει την εναλλακτική πολιτική, τη νέα πορεία και για το Κυπριακό, την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα.

Η Δημοκρατία, είπε, σημαίνει πλουραλισμός, προσθέτοντας ότι η «πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και μεγάλα αδιέξοδα. Οι πολίτες καλούνται με τη ψήφο τους να αποφασίσουν για την πορεία που θα ακολουθήσει η πορεία μας τα επόμενα χρόνια».

«Η δική μας υποψηφιότητα είναι και εκφράζει την εναλλακτική επιλογή, την εναλλακτική πολιτική, τη νέα πορεία και για το Κυπριακό και για την οικονομία και για τα κοινωνικά ζητήματα», είπε.

Ανέφερε ότι όπως και το 2013 «έτσι και σήμερα, απευθύνομαι και στηρίζομαι από τους πολίτες. Απευθύνομαι στους πολίτες εκείνους οι οποίοι πιστεύουν και θέλουν μια διεκδικητική πολιτική για να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία, να ανοίξουμε το δρόμο για μια δίκαιη λύση, η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και η οποία θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας. Απευθύνομαι στους πολίτες εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στην αλλαγή, στους πολίτες που θέλουν να αλλάξουμε την Κύπρο, είναι έτοιμοι να εργαστούν για να εκπληρώσουμε το κοινωνικό μας χρέος απέναντι στα παιδιά μας και στη νέα γενιά».

Εξήγησε ότι «το κοινωνικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Κύπρο. Ένα κράτος το οποίο να υπηρετεί και να σέβεται τους πολίτες του, ένα κράτος αποτελεσματικό το οποίο θα λειτουργεί με διαφάνεια και το οποίο θα προσφέρει στη βάση της αξιοκρατίας ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες του. Ένα κράτος με λιγότερο χρέος και μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια σύγχρονη οικονομία, μια αποτελεσματική οικονομία και ανταγωνιστική, η οποία να φέρνει ανάπτυξη, να δημιουργεί θέσεις εργασίας με υψηλούς και αξιοπρεπείς μισθούς, να φέρνει ευημερία. Μια κοινωνία η οποία θα εδράζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και θα κατανείμει με δίκαιο τρόπο τον εθνικό πλούτο που παράγουμε».

Είναι με αυτό το όραμα, συνέχισε, που απευθύνομαι στους πολίτες. Μαζί με τους πολίτες του 2013 κάναμε ένα μεγάλο ταξίδι, μια πολύ μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια και φθάσαμε κοντά, πολύ κοντά στο να ανατρέψουμε το κατεστημένο. «Αποδείξαμε το 2013 ότι μπορούμε. Σε αυτούς τους πολίτες απευθύνομαι και σήμερα όπως και σε όλους εκείνους τους πολίτες που θέλουν να αλλάξουμε την Κύπρο, να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά και τους καλώ να συνεχίσουμε εκείνη τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2013 και να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Μαζί με όλους τους πολίτες που θέλουν μια καλύτερη Κύπρο, μπορούμε να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλι των Κυπρίων, μπορούμε να δώσουμε ξανά ελπίδα στους νέους, μπορούμε μαζί να επανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια».

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους φίλους που στήριξαν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά του, ιδιαίτερα τον φίλο Μάριο «που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με προτείνει., Να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που συστρατεύονται μαζί μας και εργάζονται με ανιδιοτέλεια ως εθελοντές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθώ απόλυτα στις προσδοκίες τους».

11.52 π.μ. –
Οι δικές μας προτάσεις φέρνουν το καινούργιο και η εμπιστοσύνη των πολιτών θα φέρει και θα κάνει πράξη την αλλαγή, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου προτείνει ο ιδρυτής της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κ. Παπαδόπουλος προσήλθε στο Συνεδριακό συνοδευόμενος από τα μέλη της οικογένειάς του και δεκάδες υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Στη δήλωσή του ανέφερε πως «μπαίνουμε σήμερα στην τελική ευθεία για τη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή. Με τιμά το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουν και στηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα τα στελέχη των κινήσεων και των κομμάτων των δυνάμεων της αλλαγής», επεσήμανε.

Με τιμά, όμως, πρόσθεσε, «ιδιαίτερα το γεγονός ότι προτείνει τη δική μου υποψηφιότητα μια εξέχουσα προσωπικότητα που ξεχωρίζει για τους αγώνες και την προσφορά του. Για αυτό ακριβώς το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον γιατρό, τον Βάσο Λυσσαρίδη, ως επίσης και τους δεκάδες νέους που βλέπουν στη δική μου υποψηφιότητα ελπίδα και προοπτική», ανέφερε.

Συντάσσονται, σημείωσε, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή. «Πολίτες ανένταχτοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και κοινωνικούς χώρους. Συντάσσονται σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Μήνυμα Ελπίδας, η Αυτόνομη Πλατφόρμα, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, το Παρατηρητήριο. Συμμετέχουν οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη, η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ», ανέφερε.

«`Ολοι μαζί, συναποτελούμε μια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, η οποία θέλει να δει να τερματίζονται αποτυχημένες πολιτικές, που θέλουν να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω στο λαό μας, που θέλουν να διορθώσουμε αδικίες, να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη, να αναπτύξουμε την κυπριακή οικονομία, να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά, να εφαρμόσουμε στην πράξη μια νέα στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε.

«Οι δικές μας προτάσεις φέρνουν το καινούργιο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών θα φέρει και θα κάνει πράξη την αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος και ευχήθηκε το 2018 να είναι ευτυχισμένο και δημιουργικό για όλες και όλους. Είπε επίσης πως ελπίζει και εύχεται το 2018 να φέρει αλλαγή, αξιοπιστία, ελπίδα, και πάνω από όλα ελευθερία στον τόπο μας.

11.45 π.μ. –
Με μηνύματα προς την κοινωνία ότι θα λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων για το αύριο της Κύπρου μας και όχι για τα αξιώματα και με έκκληση ο λαός να τον εμπιστευθεί, κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς.

Έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο συνοδευόμενος από την οικογένειά του, την ηγετική πυραμίδα του εκλογικού του επιτελείου αλλά και πολλά και κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ, με τον Γενικό του Γραμματέα, τον τέως Βουλευτή Νίκο Κατσουρίδη, πρώην Υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους στη διακυβέρνηση Χριστόφια, τον πρώην ΚΕ Μιχάλη Παπαπέτρου, τον πρώην Υπουργό Σωτήρη Φλουρέντζο και πολλούς άλλους ανένταχτους πολίτες.

Την υποψηφιότητα Μαλά πρότεινε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαλάς ευχαρίστησε τον κ. Βασιλείου, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όλη την ηγεσία και κορυφαία στελέχη του κόμματος αλλά και τους ανένταχτους συμπολίτες μας «οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας και συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα μας προς μια νέα κατεύθυνση».

Είπε πως η επόμενη πενταετία θα είναι μια πενταετία κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων, μια πενταετία που θα διαχειριστούμε το Κυπριακό, τον επανασχεδιασμό της οικονομίας και την επούλωση των πληγών που μας άφησε η κρίση, να επανασχεδιάσουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό, και να δώσουμε στίγματα αν θέλουμε καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Πρώτιστο μέλημά μου είναι η σύντομη επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού. Κατανοώ ότι υπάρχουν επιμέρους συζητήσεις και ανησυχίες από μέρους των συμπολιτών μας, αλλά όσο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες με επικίνδυνες προσεγγίσεις και σχοινοβασίες, τότε αυτό που θα καταφέρουμε είναι να στείλουμε το Κυπριακό και την επίλυσή του σε βάθος χρόνου και κατά την άποψή μου αυτά που μας ανησυχούν σήμερα δεν θα είναι πλέον στο τραπέζι, γιατί η ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας μας θα δημιουργήσει τέτοια τετελεσμένα που δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για βιώσιμη και λειτουργική λύση», σημείωσε.

Ο κ. Μαλάς είπε πως δεν θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, γιατί η οικονομία και η ανάπτυξη της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με την επίλυση του Κυπριακού.

Μεγάλη πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να επουλώσει της πληγές που αφήνει πίσω της μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανεργία ειδικά στους νέους, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μετά την απορρύθμιση που επέφερε η παρούσα διακυβέρνηση, η εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η στήριξη της υπαίθρου και πολλά άλλα.

«Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν, ιδιαίτερα πως θα βαδίσουμε και ειδικότερα να δούμε και λίγο την ιστορία της οικονομίας, τα τελευταία 25 χρόνια μας έχουν διδάξει ότι δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε σε συγκυριακές βάσεις, πρέπει να δώσουμε εύρος και διάρκεια και βάθος, η ευρωπαϊκή χώρα να κινηθεί με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. Να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στη δημιουργικότητα και ικανότητα, στην επιστημοσύνη, την καινοτομία και την έρευνα και όλους τους τομείς», ανέφερε.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η εξωστρέφεια σε μια οικονομία που εδράζεται κυρίως σε επιστημοσύνη, είναι ο μονόδρομος για να δημιουργήσεις μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση που να είναι πολιτικά και κοινωνικά ώριμη, να επιδιώκει και να δέχεται ότι ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας είναι ένδειξη προόδου.

Ανέφερε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις λογικές των αυτοσχεδιασμών, για να δώσουμε όραμα και προοπτική αλλά και να επανασχεδιάσουμε και το στρατηγικό μας σχεδιασμό για τα ενεργειακά.

«Επιβάλλεται ένας ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός που δεν θα αγγίξει μόνο τη διαχείριση του φυσικού αερίου αλλά και άλλους τομείς όπως ο ηλεκτρισμός , οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και άλλα. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταπολεμήσουμε ένα μεγάλο σαράκι, που έχει εκτραφεί, και αυτή είναι η διαφθορά και η διαπλοκή και ( η ανάγκη) για σεβασμό στους θεσμούς, για να μπορέσεις όμως να τα καταπολεμήσεις αυτά πρέπει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση να έχουν την πολιτική προπαίδεια και τη θέληση για να σέβονται τους θεσμούς», είπε.

Ο κ. Μαλάς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ένας Πρόεδρος πρέπει να δέχεται και τον έλεγχο και την κριτική και να περιορίζει την εξουσία του στα πλαίσια που επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Να στείλω μήνυμα στην κοινωνία, αφουγκράζομαι τα μηνύματα και τις ανησυχίες της και ότι για μένα είναι μονόδρομος να λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι το αύριο, η Κύπρος μας και όχι τα αξιώματα και θα αξιοποιήσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους και στρώματα της κοινωνίας και σας καλώ να με εμπιστευθείτε», κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς.

11.00 π.μ. –
Με το μήνυμα πως η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου. Την υποψηφιότητα του κ. Χρίστου προτείνει ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης. Ο κ. Χρίστου, ο οποίος προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» συνοδευόμενος από οπαδούς του ΕΛΑΜ, ανέφερε στη δήλωσή του, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του πως «καταθέτοντας σήμερα και επίσημα τη δική μας υποψηφιότητα απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας με το μήνυμα ότι, αν θέλουν αλλαγή και θέλουν να τελειώσουν με το παλιό, το σάπιο, το διεφθαρμένο, η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου». Ο κ. Χρίστου ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο καλή χρονιά, με υγεία, και στην πατρίδα μας καλή λευτεριά.

10.32 π.μ. –
Επικριτικός κατά των ΜΜΕ και διατυπώνοντας ισχυρισμούς για «παρανομίες και χρηματισμό» ψηφοφόρων υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο Μιχάλης Μηνά, Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί καλά και προβαίνει σε καθοδηγήσεις προς τους υποψηφίους, όμως υπάρχουν, όπως είπε, σοβαρά θέματα καθώς – όπως υποστήριξε – παραβιάζονται νομοθεσίες και δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος «για να βάλει στοπ σε κάποια άτομα που έχουν ήδη παραβιάσει νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μίλησε για επιτελεία που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ ως όριο στην προεκλογική εκστρατεία, με τεράστιες διαφημίσεις και κατήγγειλε «χρηματισμό ψηφοφόρων». Ο κ. Μηνά είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι «όντως είναι εξόφθαλμο ότι έχουν ξεπεράσει το νόμο» και γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ο Μιχάλης Μηνά είπε ακόμα ότι οι νόμοι πρέπει να ελέγχονται και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι τα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι «είναι υπηρέτες του ψεύδους και της παραπληροφόρησης», όπως ισχυρίστηκε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ΜΜΕ δεν παρουσιάζουν τη σωστή εικόνα και ότι ενώ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου δεν έλαβε καμία απάντηση γιατί «έχει βρεγμένη τη φωλιά του», κατά την έκφρασή του.

Εξέφρασε την ευχή οι εκλογές να διεξαχθούν σε κόσμιο πλαίσιο και μίλησε για «σκληρές εκλογές με ανατροπές», προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις και στο δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές με χίλιες, δύο χιλιάδες ή τρεις χιλιάδες ψήφους. Ο κόσμος, κατέληξε, θα εκφραστεί στις 28 του Γενάρη.

9.56 π.μ. –
Κατεβαίνω ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές για να αντιπροσωπεύσω τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, δήλωσε ο Ανδρέας Ευστρατίου, κατά την προσέλευσή του το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», για την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ο κ. Ευστρατίου, ο οποίος προσήλθε στο Συνεδριακό με τροχοκάθισμα, έκανε λόγο για κρίσιμες προεδρικές εκλογές και αναφέρθηκε στη φτώχεια και την ανεργία που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια, και την αδικία που υπάρχει, προσθέτοντας πως «κατεβαίνω σε αυτές τις εκλογές για να αντιπροσωπεύσω αυτούς τους ανθρώπους που είναι πάντα στο περιθώριο και όποτε έχει εκλογές λαμβάνονται υπόψη».

Είπε πως είναι η δέκατη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος, προσθέτοντας πως «θα κατεβαίνω πάντα, όσον αυτή η βασανισμένη καρδιά κτυπά, θα κτυπά παλμούς αγώνος, παλμούς ελευθερίας, παλμούς για τη δικαίωση του νησιού μας». Σε δήλωσή του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Ευστρατίου είπε πως δεν πρόκειται να υφαρπάσει την ψήφο κανενός με ψεύτικες υποσχέσεις «όπως κάνουν τα κόμματα, οι κομματικοί πολιτικοί μας, που εδώ και αρκετά χρόνια μας κοροϊδεύουν και μας παίρνουν από εκλογές σε εκλογές για τη λύση του Κυπριακού, που εδώ και αρκετά χρόνια μας κοροϊδεύουν οι μεγάλες δυνάμεις».

Είπε πως θα παλέψει για τους φτωχούς και τους αδικημένους, που μένουν πάντα στο περιθώριο. Πρόσθεσε πως «τα σύνορά μας δεν είναι στο Λήδρα Πάλας, είναι στην Κερύνεια, είναι στην Αμμόχωστο, είναι στην Μόρφου, είναι στην Κωνσταντινούπολη. Θα παλέψω για την ελευθερία του Αποστόλου Ανδρέα, για να φθάσουμε όλοι εκεί και να προσκυνήσουμε ελεύθεροι, γονατιστοί». Ανέφερε πως δεν βάζει υποψηφιότητα για την καρέκλα και τα λεφτά, σημειώνοντας πως θα είναι άμισθος Πρόεδρος και θα δουλεύει σκληρά για τη φτωχολογιά. Είπε πως ενώ μαστίζουν τον τόπο μας εδώ και αρκετό καιρό η φτώχεια, η κρίση και το κούρεμα «αυτοί οι κύριοι έκαναν γιγαντοαφίσες για να δειχτούν στον κόσμο, για να τους ψηφίσουν. Όμως έχουν χάσει το παιγνίδι».

Σημείωσε πως πάνε από χωριό σε χωριό, από επαρχία σε επαρχία και από σπίτι σε σπίτι, από εγκαίνια σε εγκαίνια, στους δρόμους, σε καταστήματα, και «άφησαν τα αριστοκρατικά τους γραφεία,» κατά την έκφρασή του. «Τους μιναρέδες που ανακαινίζουν τώρα, πότε θα τους ανακαινίσουν κύριοι; To λάβαρο της ντροπής, τη σημαία που με δάκρυα στα μάτια τη βλέπω όταν έρχομαι στη Λευκωσία πότε θα την εγκαινιάσουν κύριοι;», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή η νίκη δεν θα είναι προσωπικά δική του, αλλά νίκη ολόκληρου του κυπριακού λαού.

9.36 π.μ. –
Απευθυνόμενος στον κόσμο της Κύπρου, τον απανταχού Ελληνισμό αλλά και στους Τουρκοκύπριους, υπέβαλε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Χριστάκης Καπηλιώτης. «Διακατέχομαι από αισθήματα αγανάκτησης λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της στασιμότητας του Κυπριακού εδώ και 44 σχεδόν χρόνια», ανέφερε και ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά.

9.21 π.μ. –
Ο Χάρης Αριστείδου είναι ο πρώτος από τους εννέα υποψηφίους που υπέβαλε το πρωί την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στις εννέα το πρωί με μέλη της οικογένειάς του. Σε δηλώσεις του είπε ότι κατέρχεται στις εκλογές «εναντίον της ρατσιστικής, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με λάθος ή σωστό περιεχόμενο». «Τιμώντας τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του Γρηγόρη Αυξεντίου, πιστεύω στο κατοχυρωμένο από διεθνείς συμβάσεις ιερό δικαίωμα των γηγενών για αυτοδιάθεση,» είπε. Υποστήριξε παράλληλα ότι κατέρχεται στις εκλογές «εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών» και της αστυνομίας, την οποία χαρακτήρισε «διεφθαρμένη», κατά την έκφρασή του, και εναντίον «της πολιτικής ηγεσίας που τους προστατεύει», όπως ισχυρίστηκε.

Υποβάλλονται σήμερα, από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές. Η υποβολή θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της υποβολής υποψηφιοτήτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα υποβληθούν συνολικά 9 υποψηφιότητες.

Στις 9 το πρωί θα υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Χάρης Αριστείδου και στις 9.30 ο Χριστάκης Καπηλιώτης.

Στις 9.45 θα υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Ανδρέας Ευστρατίου και στις 10.00 ο Μιχάλης Μηνά.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα θα υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και στις 10.30 ο Σταύρος Μαλάς.

Θα ακολουθήσει στις 11.00 η υποβολή της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και στις 11.15 η υποβολή της υποψηφιότητας του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την υποβολή, στις 11.45, της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

`Οπως έχει ανακοινωθεί, για κάθε υποψηφιότητα απαιτείται η κατάθεση ποσού €2.000 ως παράβολου, και η υπογραφή των εγγράφων από εκατόν ένα εκλογείς, ο ένας ως προτείνων και οι εκατό ως υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα.

Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη προεδρική θητεία της περιόδου 2018-2023 ορίστηκε να διεξαχθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, 2018, και σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, 2018.

MM