Επάνοδος Barbaros στην ΑΟΖ και νέα τουρκική NAVTEX – Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Επάνοδος Barbaros στην ΑΟΖ και νέα τουρκική NAVTEX – Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ | Newsit.com.cy

Η αναμενόμενη νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας εκδόθηκε σήμερα περί την μία μετά το μεσημέρι (13:00), «δεσμεύοντας» περιοχή στα βορειοανατολικά της Κύπρου, μεταξύ των τουρκικών παραλίων και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες το Barbaros, διάρκειας από σήμερα μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη για τον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» η ζώνη ερευνών του Barbaros βρίσκεται σε περιοχή διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων και πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποελεσματικό έλεγχο και όπου διεξάγονται γεωτρήσεις.

Στον χάρτη με αρ. 1 η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία για το Barbaros και με αρ. 2 η περιοχή της γεώτρησης στο τεμάχιο 6.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Με ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει πως η Κύπρος προβαίνει σε «μονομερείς και επικίνδυνες» ενέργειες, οι οποίες δεν σέβονται να δικαιώματα των… Τουρκοκύπριων συνιδιοκτητών του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο γεωτρύπανο Saipem 12000 της ENI Total πρόκειται να πιάσει δουλειά την Πρωτοχρονιά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει φροντίσει ήδη να ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, βγάζοντας… βόλτα το δικό της γεωτρύπανο, το «Deep Sea Metro 2″.

Πάντως δεν πρόκειται να βρίσκεται στην στην περιοχή όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, μιας και θα είναι στην Κωνσταντινούπολη. Το… μενού των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας της τελευταίες ημέρες περιλάμβανε και την παρουσία ωκεανογραφικών σκαφών, όπως του «Barbaros» στην περιοχή.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η Τουρκική προκλητική ανακοίνωση:
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους.

Πιο πρόσφατα, σε αυτό πλαίσιο, ένα γεωτρύπανο έχει καταφθάσει στο οικόπεδο 6 (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) και προετοιμάζεται να αρχίσει εργασίες, στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και ενστερνιζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία, η οποία εξ’ αρχής εξέδιδε τις απαιτούμενες προειδοποιήσεις, σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα από την πλευρά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατέυσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για δραστηριότητες εξερεύνησης το προσεχές διάστημα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν άδεια λειτουργίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με βάση τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους».

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Milliyet: «Ξεσπά φουρτούνα στην Κύπρο» – Τουρκικά «παιχνίδια» με το Barabaros στην ΑΟΖ και το Deepsea Metro 2 στο Αιγαίο

MM