Παμπορίδης για την Έκθεση-«κόλαφο» από Μιχαηλίδη για το ΓΝΛ: «Καταδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος» [vid]

Παμπορίδης για την Έκθεση-«κόλαφο» από Μιχαηλίδη για το ΓΝΛ: «Καταδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος» [vid] | Newsit.com.cy

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τον Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μόνον αποκαρδιωτική μπορεί να χαρακτηριστεί για μια εικόνα όμως που είναι τόσο γνώριμη στους περισσότερους εκ των πολιτών που συντρέχουν στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Πέραν της κακοδιαχείρισης και ενδεχόμενης διασπάθισης δημόσιας περιουσίας, υπάρχουν καταγγελίες για εικονικά ραντεβού συγκεκριμένου ιατρού που εργοδοτείται παρανόμως και στο ιδιωτικό τομέα, με παράνομη χορήγηση φαρμάκων μέσω των εικονικών ραντεβού, ενώ παράλληλα ενδεικτικά αναφέρεται η αλλοίωση και αλλαγή σειράς ασθενών στις λίστες αναμονής. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Τουμάζο, Διευθυντή Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο ειδικά ως προς το διαχειριστικό/οικονομικό σκέλος βαίνει όλο και πιο αρνητική, ενώ επίσης ενδεικτικά αναφέρεται πως ο χειριστής του κυλικείου στο Γεν. Νοσ. Λευκωσίας δεν πληρώνει το οφειλόμενο ενοίκιο, ενώ και ο ίδιος έχει οφειλές που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, διαφαίνεται πως σκοπίμως, από ιατρούς του ΓΝΛ, δεν αξιοποιείται επαρκώς ο πρωινός χρόνος λειτουργίας για να μεταφέρονται χειρουργεία το απόγευμα για λήψη υπερωριών, με τους ιατρούς ωστόσο να αντιτείνουν ότι στο συγκεριμένο ζήτημα έχει γίνει μαθηματικού τύπου υπολογισμός των ωρών που δεν αρμόζει σε χειρουργεία, ένεκα και της ιδιαιτερότητας του κάθε ενός εξ αυτών και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του ιατρικού επαγγέλματος.

Δείτε το ρεπορτάζ του Alpha για την Έκθεση του Γεν. Ελεγκτή αλλά και την αντίδραση του Υπ. Υγείας:
Εργαλείο για βελτίωση των υπηρεσιών αποτελούν οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό που καταδεικνύεται εμφανώς από την έκθεση είναι η αδήριτη ανάγκη της ταχείας εισαγωγής της αυτονόμησης.

«Αναφορικά με ειδική έκθεση, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, θέλω να σημειώσω ότι για το Υπουργείο Υγείας οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι εργαλεία για βελτίωση των υπηρεσιών μας», ανέφερε σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό ο Υπουργός Υγείας, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «καταδεικνύεται εύκολα από τη συγκεκριμένη έκθεση η ανεπάρκεια του υφισταμένου συστήματος να υποβοηθήσει τη λειτουργία του μεγαλύτερου γενικού νοσοκομείου της χώρας και είμαι βέβαιος και των υπολοίπων κατά τρόπο ο οποίος να συνάδει με τη χρηστή διοίκηση».

«Έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να μελετήσουν ενδελεχώς την έκθεση και να μου δώσουν απαντήσεις – και στη Γενική Διευθύντρια και στη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών – για να μπορέσει να ενημερωθεί και ο κόσμος καλύτερα», είπε.

Σύμφωνα με το Γιώργο Παμπορίδη «αυτό, όμως, που καταδεικνύεται εμφανώς από την έκθεση είναι η αδήριτη ανάγκη της ταχείας εισαγωγής της αυτονόμησης».

Η αυτονόμηση, ανέφερε, «η οποία θα θέσει τέρμα σε αυτές τις ανεπάρκειες, θα τοποθετήσει διευθυντικές ομάδες στο κάθε νοσοκομείο προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί και λειτουργήσει όπως πρέπει με χρηστό τρόπο η κάθε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας».

Εκτεθειμένα και προσβάσιμα ακόμα και σε ασθενείς τα ενέσιμα αντιβιοτικά σε θάλαμο του ΓΝ Λευκωσίας

Εκτεθειμένα βρίσκονται τα ενέσιμα αντιβιοτικά στον Παθολογικό Θάλαμο Α` του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να δίδεται ελεύθερη πρόσβαση τόσο στο νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στους ασθενείς και να δυσχεραίνεται ο έλεγχος σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να διαπιστωθεί η ποσότητα των φαρμάκων που είναι διαθέσιμη.

Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση, που ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία με θέμα «Έλεγχος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας» για το έτος 2016, προκύπτει πλεόνασμα στην ποσότητα φαρμάκων, μετά από έλεγχο σε δείγμα φακέλων ασθενών, που νοσηλεύτηκαν το 2016 στον Παθολογικό Θάλαμο Α` του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στους οποίους χορηγήθηκαν ενέσιμες αντιβιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδοθείσα ποσότητα φαρμάκων ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητα που χορηγήθηκε στους ασθενείς, ενώ μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν έγινε επιστροφή της πλεονάζουσας ποσότητας στο φαρμακείο.

Όπως διαπιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις (πέντε από τους επτά φακέλους που ελέγχθηκαν) διαπιστώθηκε ότι κατά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του ασθενούς προέκυψε πλεόνασμα στην ποσότητα φαρμάκων, ενώ σημειώνει πως οι ενέσιμες αντιβιώσεις είναι ελεγχόμενο φάρμακο και εκδίδεται από το φαρμακείο κατόπιν συνταγογράφησής του από ιατρό σε συγκεκριμένο ασθενή και για συγκεκριμένη ποσότητα.

«Οποιαδήποτε ποσότητα δεν χρησιμοποιηθεί για τον συγκεκριμένο ασθενή, πρέπει να επιστρέφεται στο φαρμακείο», αναφέρεται στην έκθεση.

Από έλεγχο σε κατάσταση που εξασφαλίστηκε από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής με τις εκδόσεις ενέσιμων αντιβιώσεων προς τον Παθολογικό θάλαμο Α` για το 2016, εντοπίστηκαν 2 περιπτώσεις στις οποίες η έκδοση του φαρμάκου δεν έγινε για συγκεκριμένο ασθενή.

Συγκεκριμένα, από έλεγχο σε φάκελο ασθενούς παρατηρήθηκε ότι, ενώ του χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση, δεν ενημερώθηκε το Δελτίο Χορήγησης Φαρμάκων, με την ποσότητα που του χορηγήθηκε να καταγράφεται σε πρόχειρες χειρόγραφες σημειώσεις ειδικευόμενων ιατρών, που εντοπίστηκαν στον φάκελο του ασθενούς.

Επιπλέον, δεν εντοπίστηκε στο φάκελο το Δελτίο Αναφοράς Νοσηλείας του ασθενούς.

Εξάλλου, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν όλοι οι φάκελοι που ζητήθηκαν για έλεγχο, αφού όπως της ανέφερε υπάλληλος του ιατρικού αρχείου, πέντε φάκελοι από τους δώδεκα που ζητήθηκαν, δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν.

Ωστόσο, από επιτόπιο έλεγχο στον Παθολογικό Θάλαμο Α’ διαπιστώθηκε πως ο ιατρός ο οποίος συνταγογραφεί τη χορήγηση των ενέσιμων αντιβιοτικών για εσωτερικούς ασθενείς, δεν καθορίζει την ποσότητα που θα χορηγηθεί στον ασθενή, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται στη χορήγηση φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς και αντί αυτού, η ποσότητα που εκδίδεται αποφασίζεται από λειτουργό του φαρμακείου.

Ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα από νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς
———————–
Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως τα ενέσιμα αντιβιοτικά δεν φυλάγονται σε ασφαλές μέρος στον θάλαμο και ότι υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση τόσο από το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και από ασθενείς.

Παρόλο που τα ενέσιμα αντιβιοτικά αποτελούν ελεγχόμενο φάρμακο και εκδίδονται στον θάλαμο μόνο για συγκεκριμένο ασθενή κάθε φορά, εντούτοις δεν καταχωρίζονται σε σχετικό μητρώο.

Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχός τους, εφόσον δεν είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να διαπιστωθεί η ποσότητα των φαρμάκων που είναι διαθέσιμη στο θάλαμο, καθώς και η ποσότητα που χορηγήθηκε στον κάθε ασθενή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Σκορπιοχώρι» η Υγεία…Από Οδυσσέα στον Γεν. Εισαγγελέα η υπόθεση παράνομης ιδιωτικής απασχόλησης ιατρού του ΓΝΛ

MM