Αναστασιάδης για Τουρκία σε Αl Jazeera: «Ελπίζω ότι θα απέχει από οποιανδήποτε εχθρική πράξη, δεν θέλω στρατιωτική εμπλοκή»

Αναστασιάδης για Τουρκία σε Αl Jazeera: «Ελπίζω ότι θα απέχει από οποιανδήποτε εχθρική πράξη, δεν θέλω στρατιωτική εμπλοκή» | Newsit.com.cy

Συνέντευξη για Κυπριακό και ενεργειακά παραχώρησε στο Al Jazeera, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος αναλυτικά στις όσες προσπάθειες γίνονται για την επανένωση του νησιού αλλά και τις πρόσφατες εντάσεις που παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά στην κυπριακή ΑΟΖ για τα δικαιώματα διερεύνησης του φυσικού αερίου.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή με την Τουρκία και πως είναι στην ευχέρεια των ΗΠΑ να προστατεύσουν στην κυπριακή ΑΟΖ τα συμφέροντά τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Al Jazeera, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες, εάν τον καλέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Είμαι σε ετοιμότητα να συνεχίσω τις συζητήσεις από το στάδιο που τις αφήσαμε στο Crans Montana, κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να επιτύχουμε μια διευθέτηση, η απογοήτευση των ανθρώπων και η δυσπιστία αυξάνονται».

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το ζήτημα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «επί τέσσερα χρόνια, διαπραγματευόμαστε να βρούμε μια λύση και το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι, διότι έχει συμφωνηθεί», επισημαίνοντας ότι «οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος και σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για Τουρκοκύπριους».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις έρευνες που θα αρχίσουν σύντομα από τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει, εάν πρόκειται να ζητήσει από τις ΗΠΑ στρατιωτική υποστήριξη για να εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος, αναφέροντας απλά: «Ελπίζω η Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε εχθρική πράξη. Δεν θέλω να εμπλακεί στρατός, αλλά εναπόκειται στις ΗΠΑ να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς κάναμε ότι έπρεπε για να πετύχει το ενεργειακό μας πρόγραμμα».
Κλείνοντας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες ήταν «πάντα ευπρόσδεκτοι» για να συμμετάσχουν στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.

MM