ΑΟΖ – ExxonMobil/Qatar Petroleum: Πρόσω ολοταχώς για τις γεωτρήσεις στο «10»

ΑΟΖ – ExxonMobil/Qatar Petroleum: Πρόσω ολοταχώς για τις γεωτρήσεις στο «10» | Newsit.com.cy

Με γοργούς ρυθμούς η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum κλείνει τα προαπαιτούμενα προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα έναρξης τουλάχιστον 2 γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεμάχιο «10», μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με την γεώτρηση να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη, μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2019.

Οι πληροφορίες του Πέτρου Θεοχαρίδη, σε άρθρο του για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρουν την υπογραφή για δύο ή και ακόμα περισσότερες γεωτρήσεις με ένα εκ των πλέον σύγχρονων γεωτρύπανων στον κόσμο για μεγάλα θαλάσσια βάθη, υπό βρετανική σημαία,  το οποίο ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό με έδρα το Λονδίνο, αλλά και την Κύπρο. Κύριο χαρακτηριστικό του υπερμοντέρνου αυτού γεωτρύπανου είναι ότι πέραν του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του, διαθέτει και τεχνικές προδιαγραφές που τον καθιστούν ικανό να διεξαγάγει γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων, σε διαφορετικά μάλιστα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη που αγγίζουν και τα 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Εξάλλου, η ExxonMobil έχει συνεργαστεί πολλάκις στο παρελθόν και με επιτυχία με την συγκεκριμένη εταιρεία η οποία μάλιστα διαθέτει μεγάλο αριθμό γεωτρύπανων για χρήση υπό διαφορετικές συνθήκες.

Εκ παραλλήλου, μια κοινοπραξία συμφερόντων επιχειρηματιών της Μάλτας και της Κύπρου, υπό την επωνυμία Medserv, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει υπογράψει σύμβαση «με μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου» για την παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στην ξηρά και για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία θα δημιουργήσει πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Εξάλλου, η Medserv είχε ήδη παράσχει τις υπηρεσίες της και στις γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με την ολοκλήρωση των συμβάσεων για τις κύριες υπεργολαβίες, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum προχωρά στο τελικό στάδιο, που είναι οι αιτήσεις και η έκδοση των περιβαλλοντικών και άλλων αδειών για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων.

Όπως προαναφέραμε, οι άδειες της κοινοπραξίας θα αφορούν σε τρεις γεωτρήσεις, παρότι μέχρι στιγμής  προγραμματισμένες είναι οι δύο γεωτρήσεις, μια στον στόχο «Δελφίνη» και σε έναν εκ των στόχων, είτε του «Ανθεία», είτε του «Γλαύκου».

Αναλόγως των γεωλογικών δεδομένων που θα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο κατά την διάρκεια των εργασίων του γεωτρύπανου στο «10», θα ληφθούν αντιστοίχως και οι κρίσιμες αποφάσεις της κοινοπραξίας για τον αν θα πραγματοποιηθεί και μια τρίτη γεώτρηση.

MM