Με απειλητικές διαθέσεις στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί – Αρνούνται τον διάλογο ζητώντας παραίτηση Χαμπιαούρη – Σφαγή με Φυλακτού στο ΡΙΚ [vid]

Με απειλητικές διαθέσεις στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί – Αρνούνται τον διάλογο ζητώντας παραίτηση Χαμπιαούρη – Σφαγή με Φυλακτού στο ΡΙΚ [vid] | Newsit.com.cy

Από το πρωί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι συνδικαλιζόμενοι εκπαιδευτικοί στο κτίριο της ΠΟΕΔ για την μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στις 10:40 π.μ., οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν με παλμό συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενώ επί τόπου περί τις 11:00 π.μ. έφτασαν και όσοι ξεκίνησαν από το οίκημα της ΠΟΕΔ στη Λεωφόρο Κυρήνειας στην Αγλαντζιά, διαμαρτυρόμενοι όλοι για τους σχεδιασμούς του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη αναφορικά με το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, επισήμως οι εκπαιδευτικοί φέρονται να έχουν απορρίψει την χθεσινή πρόταση του Υπουργού να προσέλθουν σε διάλογο, την Τρίτη 24/7.

Εν συνεχεία η μαζική διαμαρτυρία εγκατέλειψε τον χώρο του Υπουργείου Παιδείας, μεταβαίνοντας εν συνεχεία, περί τις 11:50 π.μ. στον κτίριο της ΠΟΕΔ, όπου συνεχίζεται η συγκέντρωσή τους. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής, Μορφάκης Σολομωνίδης, κράτησε αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ότι εμμένει στον διάλογο και πως απαίτησή τους είναι να τα χρήματα που θα προκύψουν από τον Εξορθολογισμό να παραμείνουν στην Παιδεία. Παράλληλα, ανέφερε ότι κατόπιν των τελευταίων πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου ο διάλογος καθίσταται μονόδρομος.

Σε δηλώσεις του ο Φίλιος Φυλακτού εν συνεχεία, ευχαρίστησε τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ανέρχονταν σε περίπου 4.500 χιλιάδες συγκεντρωμένων. Στην παρατήρηση του Πάρι Ποταμίτη αν το σύνθημα «παραιτήσου – παραιτήσου» με αποδέκτη τον Υπουργό Παιδείας, ότι δεν αποτελεί βάση για έναν γόνιμο διάλογο, αυτός αντέτεινε ότι το Υπουργείο είχε περιχαρακωθεί με κάγκελα έξω από το Υπουργείο Παιδείας και πως με σίδερα διάλογος δεν γίνεται, κάνοντας λόγο για διάλογο για τα «μάτιαα του κόσμου» που υποτίθεται ότι επιζητά το Υπουργείο και πως αυτό δεν είναι διάλογος για τις 24/7.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου, κ. Σκαλιάς, ευρισκόμενος στο στούντιο του ΡΙΚ παρενέβη λέγοντας ότι ο κ. Φυλακτού έχει καταστεί φίρμα, περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι… με θράσος χιλίων πιθήκων, κι ότι θα λογοδοτήσει στον κλάδο του από Σεπτέμβριο. Κάντε όσες απεργίες θέλετε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, λέγοντας ότι ο Φυλακτού έχει το τηλέφωνό του, αλλά δεν τον πήρε ποτέ τηλέφωνο για να παραληφθεί το ψήφισμα των διαμαρτυρόμενων εκπαιδευτικών. Ο κ. Φυλακτού είπε ότι λέει ψέμματα, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου να απαντά ότι ο Φυλακτού είναι ψεύτης, μετερχόμενος πραξικοπηματικές μεθόδους κι ότι στην διαδήλωση συμμετείχαν βαλτοί και συγγενείς. Ο κ. Φυλακτού με την σειρά του, σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, αντέτεινε ότι δεν έλαβαν την επιστολή του Υπουργού για διάλογο στις 24/7, με τον Μορφάκη Σολομωνίδη να λέει ότι εκείνος την έλαβε χθες το απόγευμα, περί τις 18:00.

Δείτε το σοβαρό επεισόδιο με βαρύτατες εκφράσεις μεταξύ Σκαλιά – Φυλακτού στο από»Μέρα σε Μέρα»:

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ από το ΡΙΚ και την εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα», με τον Πάρι Ποταμίτη, καθώς και τις δηλώσεις της Αναπλ. Κ.Ε., Κλέλιας Βασιλείου:

Η συμμετοχή των συνδικαλιζόμενων εκπαιδευτικών είναι μεγάλη και υπολογίζονται σε κάποιες χιλιάδες, ενώ κατά την πορεία και την συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας υπάρχει ιδιαίτερος παλμός. Ο ίδιος ο Υπουργός ήδη σήμερα είχε μέσω twitter αναφέρει ότι θα βρίσκεται στο γραφείο του προκειμένου να υποδεχθεί αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων εκπαιδευτικών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει κάποια αντιπροσωπεία το κατώφλι του ΥΠΠ. Παράλληλα, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, αναφέρθηκε σε συνθηματολογία εκ μέρους μερίδας των εκπαιδευτικών, που δεν επιτρέπει στο «ξεκλείδωμα» του διαλόγου.

Οι εκπαιδευτικοί κρατούν πανό με συνθήματα όπως: «Ζούμε το «θεατράκι» του παραλόγου». Άλλη εκπαιδευτικός κρατάει πλακάτ στο οποίο αναγράφεται: « Δημόσια Παιδεία: Βοήθεια, Κυπριακέ Λαέ με κατασφάζουν και μαζί εσένα» και απεικονίζει κοπέλα πάνω σε φορείο με φιμωμένο το στόμα. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Παιδείας βρίσκεται στο γραφείο του και είναι έτοιμος να συναντήσει αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών οργανώσεων αν και εφόσον του ζητηθεί.

Παράλληλα, για παν ενδεχόμενο και προς αποτροπή ευτράπελων και εκτράχυνσης της κατάστασης, στο χώρο υπάρχει αστυνομική δύναμη και ο δρόμος μπροστά από το Υπουργείο είναι κλειστός.

Φλέγον ζήτημα για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατά τα άλλα έχουν ήδη συμφωνήσει σε περαιτέρω εξορθολογισμό του δημοσίου Σχολείου, είναι το ζήτημα του εξορθολογισμού των διδακτικών ωρών τους, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών να απαιτούν θεσμικό διάλογο για όλα τα ζητήματα, από μηδενική βάση και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις για επίτευξη του εξορθολογισμού της Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού εξάλλου προέβη στην καταγγελία ότι ο Υπουργός Παιδείας απαγορεύει σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν στην απεργία.

Δείτε το video από το το 24hNews:

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων παράλληλα έχουν προειδοποιήσει ότι η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί μόνο την αρχή του αγώνα τους, καθώς εφόσον δεν υπάρξει απόσυρση των μέτρων εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και μάλιστα εν μέσω της επόμενης σχολικής χρονιάς, ακόμα και με λουκέτο σε σχολικές μονάδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως «οι κυβερνώντες θα τους νιώσουν στο πετσί τους», από του χρόνου.

Χαμπιαούρης: Μαζικό λουκέτο στα σχολεία σε 3 χρόνια χωρίς τα μέτρα – Ο καθείς θα κριθεί από τις πράξεις του

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του κρατικού ραδιοφώνου προχώρησε σε μια λακωνική όσο και δυσοίωνη δήλωση-πρόβλεψη αναφορικά με το μέλλον των σχολικών μονάδων.

Ο κ. Χαμπιαούρης ουσιαστικά προειδοποιεί με αναπόφευκτο μαζικό lock down εντός τριών ως και τεσσάρων ετών στις σχολικές μονάδες εφόσον δεν υπάρξει έγκαιρη και επαρκής λήψη μέτρων.

Παράλληλα, πετώντας το μπαλάκι πίσω στους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς τόνισε με νόημα ότι ο καθείς θα κριθεί από τις πράξεις, αναφέροντας ως κύρια αιτία της αντιπαράθεσης, ότι το υπουργείο δια των προωθούμενων αλλαγών και μέτρων άγγιξε τον χρόνο των συνδικαλιστών.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν κεκτημένα, αλλά ότι υπάρχει μόνο το καλό της παιδείας.

Τέλος, ο κ. Χαμπιαούρης τόνισε ότι στην Κύπρο έχουμε την μεγαλύτερη δαπάνη, με τα πιο πενιχρά αποτελέσματα.

Επιστολή – πρόσκληση για διάλογο του ΥΠΠ στους Συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς

Ο Υπουργός Παιδείας εξάλλου, απέστειλε επιστολή – πρόσκληση στις οργανώσεις των συνδικαλιζόμενων εκπαιδευτικών, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ όπως προσέλθουν σε συνάντηση στις 24 Ιουλίου, ημέρα Τρίτη, στις 12:30μ.μ. προκειμένου να αναζητηθούν οι τρόποι, μέσω κοινών διαύλων, για περαιτέρω εξορθολογισμό του δημόσιο σχολείου, μια αναγκαιότητα, όπως σημειώνει ο Υπουργός, που όλες οι πλευρές έχουν ήδη αποδεχθεί.

«Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε για την ανάγκη της άμεσης αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ευαίσθητο θέμα της Παιδείας του τόπου μας και της ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς», γράφει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας.

MM