Η Ομοσπονδία Κυπρίων συναντήθηκε με τον Βρετανό βουλευτή που ζητούσε έναρξη πτήσεων προς κατεχόμενα

Η Ομοσπονδία Κυπρίων συναντήθηκε με τον Βρετανό βουλευτή που ζητούσε έναρξη πτήσεων προς κατεχόμενα | Newsit.com.cy

Ο κ. Ντάνκαν Σμιθ,  που εκπροσωπεί την περιφέρεια Chingford and Woodford Green στο βορειοανατολικό Λονδίνο, κατά τη διάρκεια πρόσφατου τουρκοκυπριακού πολιτιστικού φεστιβάλ στο Enfield του βορείου Λονδίνου είχε διατυπώσει την υποστήριξή του στην εκστρατεία που εγκαινιάστηκε υπέρ των απευθείας πτήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής και ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Παπαευριπίδης, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο του Redbridge Στίβεν Άνταμς και ψηφοφόρους της τοπικής εκλογικής περιφέρειας δήλωσαν στον πολιτικό την αντίθεσή τους με τις θέσεις που διατύπωσε. Συζήτησαν επίσης μαζί του τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βρετανική κυβέρνηση για να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις λύσης.

Η αντιπροσωπεία υπενθύμισε στον κ. Ντάνκαν Σμιθ ότι οι απευθείας πτήσεις προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι παράνομες υπό τη Σύμβαση του Σικάγου (περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας), όπως επαναβεβαιώθηκε από βρετανικό Εφετείο το 2010.

Η συνάντηση έγινε έπειτα από επιστολή που απηύθυνε προς το Βρετανό πολιτικό ο κ Καραολής, η οποία είχε συνυπογραφεί από 17 ψηφοφόρους της περιφέρειας του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Η επιστολή χαρακτήριζε τη θέση του «απαράδεκτη», επισημαίνοντας ότι οι απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο.

Υπενθύμισε δε στο Βρετανό βουλευτή ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, παραθέτοντας μάλιστα τη θέση που είχε διατυπώσει κατά της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους το 1983 η Μάργκαρετ Θάτσερ προς τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Εβρέν.

MM