Δεν βιάζεται ο Οζερσάι: Αντί για επανεκκίνηση συνομιλιών να αναλύσουμε τους λόγους αποτυχίας των προηγούμενων

Δεν βιάζεται ο Οζερσάι: Αντί για επανεκκίνηση συνομιλιών να αναλύσουμε τους λόγους αποτυχίας των προηγούμενων | Newsit.com.cy

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών» μίλησε στο ινστιτούτο Chatham House στην παρουσία εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών στο Λονδίνο, ακαδημαϊκών, μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Με την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ στην Κύπρο το να συζητηθεί μόνο του πού μείναμε, να αρχίσουμε από εκεί που έμειναν οι συνομιλίες, «δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αυτό που πρέπει να γίνουν με τις διαπραγματεύσεις που έχουν μπει στο 50ο έτος είναι να βρούμε την απάντηση στο γιατί αποτυγχάνουν».

Μόνο έτσι θα μπορέσει να χαραχθεί ένας πραγματικός δρόμος για το που μπορούμε να πάμε από δω και πέρα, πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο κ. Οζερσάι είπε ότι πριν 14 χρόνια ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ είχε πει ότι η ε/κ κοινότητα δεν ήταν έτοιμη να διαμοιραστεί την διοίκηση και τον πλούτο με τους Τ/κ. «Δεκατέσσερα χρόνια μετά αυτό έχει αλλάξει ή όχι; Είναι έτοιμοι οι Ε/κ τώρα ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να ερωτηθεί».

Δυο γεγονότα, συνέχισε, έχουν συντείνει στο να απομακρυνθούν από τον διαμοιρασμό αυτό οι Ε/κ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι έρευνες για φυσικό αέριο, χωρίς την συγκατάθεση των Τ/κ – όπως είπε – και χωρίς να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Οζερσάι θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου στο Λονδίνο το πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό Τ/κ του εξωτερικού και θα έχει σειρά επαφών, οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Αναφέρεται επίσης ότι απόψε θα παρακαθίσει σε γεύμα με μέλη της Βουλής των Λόρδων στην Βουλή.

MM