Κυπριακό – Διάγγελμα Ακιντζί για τουρκική εισβολή: « Η ε/κ πλευρά συνέχισε τις αρνητικές προσεγγίσεις»

Κυπριακό – Διάγγελμα Ακιντζί για τουρκική εισβολή: « Η ε/κ πλευρά συνέχισε τις αρνητικές προσεγγίσεις» | Newsit.com.cy

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, είπε ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα η επίλυση», προσθέτοντας ότι χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη του στόχου.

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή είπε ότι πέρασαν 44 χρόνια από τότε και τα παιδιά που γεννήθηκαν είναι ήδη 44 χρόνων, ποσοστό 62% του πληθυσμού στο ψευδοκράτος, όπως είπε.

«Μετά από 44 χρόνια το καλύτερο είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης, αλλά για αυτό χρειάζεται να υπάρχει θέληση από όλα τα μέρη» ανέφερε, εκφράζοντας την απογοήτευση του για το γεγονός ότι «όσες ευκαιρίες υπήρξαν δεν αξιοποιήθηκαν».

Αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά λέγοντας ότι όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση.

Υποστήριξε ακόμα ότι ένα χρόνο μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, η «ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τις αρνητικές τις προσεγγίσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «έγκαιρη στρατιωτική παρέμβαση», όπως χαρακτήρισε την εισβολή, η οποία ακολούθησε το πραξικόπημα στην Κύπρο, εμπόδισε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

«Αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, το πραξικόπημα θα είχε επιδεινωθεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κόσμος θα το είχε αποδεχθεί», είπε. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η «στρατιωτική παρέμβαση» της 20ης Ιουλίου δεν εμπόδισε μόνο την ένωση της νήσου με την Ελλάδα αλλά άνοιξε επίσης το δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του εκλεγμένου ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, την επιστροφή της πολιτικής διοίκησης και την ανατροπή της κυβέρνησης της χούντας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, είπε ότι η επίτευξη λύσης εντός των 44 χρόνων που έχουν περάσει έκτοτε θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Δυστυχώς τα χρόνια δεν ενήργησαν ευνοϊκά», είπε, προσθέτοντας ότι επανειλημμένες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν αποτύχει παρά την εποικοδομητική και θετική προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν αλλά οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν καθώς και ότι, όπως υποστήριξε, η τελευταία διαδικασία κατέρρευσε λόγω της συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δει ποια πλευρά έχει εργαστεί υποστηρικτικά προς μια διευθέτηση και ποια πλευρά έχει προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Ωστόσο, είπε, «παρά το ό,τι έχει παρατηρηθεί και είναι γνωστό αυτό το γεγονός δεν αντικατοπτρίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι «το να παρουσιάζεται το ίδιο υπεύθυνη με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ήταν μια πραγματική αδικία για την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες στο Κραν – Μοντάνα κατέρρευσαν εδώ και ένα χρόνο, υποστήριξε ότι «δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν έχει αλλάξει την αρνητική στάση της» εντός του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει έκτοτε.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες για την τουρκοκυπριακή πλευρά είτε σε επίπεδο των προσπαθειών της για εναρμόνιση με την ΕΕ ή σε σχέση με άλλες προσπάθειες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στην απουσία των διαπραγματεύσεων για λύση και άσκησε κριτική για τις προσπάθειες παρεμπόδισης τέτοιων μέτρων, όπως είπε, της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ανέφερε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το διάγγελμα για να κατηγορήσει ή να ασκήσει κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι ο δρόμος της συνύπαρξης σε αυτό το νησί περνάει δια μέσου της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι γι αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει η κουλτούρα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Άσκησε κριτική και στην αρνητική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο λεξιλόγιο το οποίο ετοιμάστηκε για δημοσιογράφους.

Αναφορικά με την προσεχή επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ο κ. Ακιντζί διευκρίνισε ότι η αποστολή της είναι προσωρινή και στοχεύει στο να λάβει τις απόψεις και των δύο πλευρών και στην προετοιμασία ενός νέου οδικού χάρτη για την επόμενη περίοδο.

«Η κ. Λουτ δεν είναι μια νέα μόνιμη σύμβουλος… με άλλα λόγια δεν είναι μια νέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε», είπε, προσθέτοντας ότι η απεσταλμένη του ΟΗΕ θα έχει επαφές και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο για μια λύση, ειρήνη και συνεργασία.

«Πάντοτε υποστηρίξαμε τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο ‘λαών’ του νησιού», όπως είπε, αναφερόμενος στις δύο κοινότητες.

«Όπως έχω δηλώσει διαχρονικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κάπου, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα συνεχίζεται πάντοτε». Ωστόσο, ανέφερε, «είναι καιρός όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ, να θέσουν το σοβαρό ερώτημα γιατί οι προσπάθειες τα τελευταία 50 χρόνια απέτυχαν να έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αναγνώριση μιας εκ των δύο πλευρών στο νησί ως της μόνης νόμιμης ιδιοκτήτριας του νησιού και η απομόνωση της άλλης κοινότητας δεν θα εξυπηρετήσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης παρά μόνο τη συνέχιση του στάτους κβο».

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει τις αρχές της ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας κατά την επόμενη περίοδο. «Ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ανοιχτές, ατέλειωτες συνομιλίες ή να γίνουμε μέρος μιας διαδικασίας χωρίς προθεσμίες ή χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να αναβληθούν τα πάντα για μετά την επίτευξη λύσης στο νησί.

«Η στρατηγική μας επιλογή είναι φυσικά μια λύση στην Κύπρο αλλά δεν επαφίεται μόνο σε εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ειδικότερα χρειάζεται να προχωρήσει σε μια σοβαρή αλλαγή απόψεων».

Αποτελεί «ευχή και ελπίδα μου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσει μια νέα αντίληψη στην επόμενη περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για μια διαρκή και δίκαιη λύση», ανέφερε.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, οι προσπάθειες για ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής οικονομίας και δημοκρατίας θα συνεχιστούν. «Παρά το γεγονός ότι η ρίζα πολλών προβλημάτων που βιώνουμε βρίσκεται στο κυπριακό πρόβλημα, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ανεξάρτητα από το Κυπριακό», κατέληξε.

Συνεχίστηκαν οι επαφές Ακιντζί με αρχηγούς κομμάτων

Συνεχίστηκαν οι επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με αρχηγούς κομμάτων για το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζι είχε επίσης συνάντηση και με τον Τούρκο Γενικό Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Ατίλα Γκιουλάν ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για τις επετειακές εκδηλώσεις της εισβολής.

Χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον ηγέτη του ΡΤΚ και «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχουρμάν, τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεγίν Οζγκιουργκούν και την «βουλευτή» του Κόμματος του Λαού και «υπουργό εσωτερικών Αισεκγιούλ Μπαϊμπάρς.

Σήμερα είχε συναντήσεις με τον ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Κεμάλ Οζγιγκίτ, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος και «υπουργό οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς και τον ηγέτη του Κόμματος Αναγέννησης Ερχάν Αρικλί.

Σε δηλώσεις του ο Οζγιγκίτ είπε ότι θέλουν μια διαπραγματευτική διαδικασία η οποία θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και αρχίζοντας από εκεί που είχε μείνει στο Κραν – Μοντάνα.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει μια πολύ θετική προσέγγιση, εξέφρασε την ευχή όπως η Ελληνοκυπριακή ηγεσία θα αποδεχθεί τη χείρα ειρήνης που της τείνει η Τουρκοκυπριακή ηγεσία και θα επανενώσουν το νησί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία, η οποία μπορεί να αρχίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ή τον Σεπτέμβριο δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους, πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιθυμεί μια δικοινοτική, διζωνική λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας με κοινή κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μία διεθνή προσωπικότητα.

Από την πλευρά του, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε στις δηλώσεις του ότι πρότεινε στον κ. Ακιντζί αλλαγής μεθοδολογίας στις διαπραγματεύσεις αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν χρησιμοποιηθεί η ίδια μέθοδος τότε θα είναι χάσιμο χρόνου και δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι πρόθυμη και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τις πραγματικότητες, κατά τον ίδιο.

Ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι είτε αρχίσουν είτε όχι οι διαπραγματεύσεις το ψευδοκράτος θα πρέπει μαζί με την Τουρκία να δείξουν στον κόσμο και άλλες εναλλακτικές και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στους Τουρκοκύπριους.

«Οπωσδήποτε υπάρχει ανάγκη για Σχέδιο Β», είπε, προσθέτοντας ότι «η αναγνώριση θα έλθει αργότερα. Μπορούμε εύκολα να άρουμε τα εμπάργκο στις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό».

Είπε επίσης ότι μετέφερε στον κ. Ακιντζί τις ευαισθησίες και τις κόκκινες γραμμές και ότι θα είναι εναντίον σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίζει την εγγύηση της Τουρκίας.

Τοποθετήθηκε θετικά στο θέμα του ανοίγματος των χωριών των Μαρωνιτών και είπε ότι ζήτησε από τον κ. Ακιντζί να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου μαζί με αυτό των Μαρωνιτών.

«Πρέπει να κάνουμε μια κίνηση για άνοιγμα του Βαρωσιού στους παλιούς κατοίκους του κάτω από τουρκική διοίκηση με αυτόνομο στάτους και κάτω από την επίβλεψη του ΟΗΕ», ανέφερε.

Εξάλλου, εκτός από την συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί ο αξιωματικός του τουρκικού στρατού συναντήθηκε επίσης με τον κ. Ερχιουρμάν και τον «πρόεδρο της βουλής» Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι.

MM