Συνάντηση Διυπουργικής – Γεν. Εισαγγελέα: Χαμηλοί τόνοι Χαμπιαούρη «Όχι» σε αντίμετρα, «ναι» σε νόμιμα μέτρα

Συνάντηση Διυπουργικής – Γεν. Εισαγγελέα: Χαμηλοί τόνοι Χαμπιαούρη «Όχι» σε αντίμετρα, «ναι» σε νόμιμα μέτρα | Newsit.com.cy

Ο Υπ. Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης μετά το πέρας της συνάντησης της Διυπουργικής Επιτροπής με τον Γεν. Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, στη Νομική Υπηρεσία προέβη σε λακωνικές δηλώσεις εν όψει και της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αρχής γενομένης από αύριο.

«Λόγω του ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και απόλυτα σεβαστό, συζητήσαμε με τον Γενικό Εισαγγελέα τρόπους λήψης νόμιμων μέτρων ούτως ώστε το κράτος να διασφαλίσει προς τα παιδιά μας την απρόσκοπτη παροχή της εκπαίδευσης κα το δικαίωμα που έχουν στη μάθηση», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής με τον Κώστα Κληρίδη, στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Χαμπιαούρης απέφυγε  να πει περισσότερα ως προς το τι ακριβώς αποφασίστηκε στη  συνάντηση, λέγοντας ότι «θα επανέλθουμε σε μεταγενέστερο στάδιο». «Αυτά έχουμε να δηλώσουμε προς το παρόν και επιπλέον να πούμε ότι δεν μιλάμε για αντίμετρα, να γίνει ξεκάθαρο αυτό. Δεν ξέρουμε ποιοι έχουν υιοθετήσει αυτό τον όρο, απλά επαναλαμβάνω, νόμιμα μέτρα διαχείρισης της κατάστασης ώστε τα παιδιά μας να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη μόρφωση τους».

Περαιτέρω, ερωτηθείς εάν οι εκπαιδευτικοί που θα απεργήσουν θα πληρωθούν, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε πως είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα δούμε εν ευθέτω χρόνω. Ερωτηθείς εάν δεν είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ενόψει της απεργίας τους και κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση ότι εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να πάνε στα σχολεία εάν ξέρουν ότι δεν θα πληρωθούν, ο Υπουργός είπε ότι «είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσει ο καθένας, ελεύθερα, αν πρέπει να πάει ή όχι. Δεν θέλουμε εμείς να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αποφάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων».

Εξάλλου, σε ερώτηση ως προς το τι τούς είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι «θα περιοριστώ ως εδώ. Δεν θέλουμε να οξύνουμε τα πνεύματα. Θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, να περιοριστούμε σε αυτές τις δηλώσεις και θα επανέλθουμε εν ευθέτω χρόνω αν προκύψουν οποιαδήποτε άλλα θέματα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για επίλυση του θέματος, είπε ότι «μακάρι να υπάρχει. Δεν ξέρω κάτι τέτοιο…», κατέληξε ο κ. Χαμπιαούρης ο οποίος προέβη σε δηλώσεις πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Γεωργίας και Εργασίας, που αποτελούν την Διυπουργική Επιτροπή η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για διαχείριση της κρίσης στην παιδεία.

Δείτε τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας μετά το πέρας της συναντήσεως:

Η Διυπουργική Επιτροπή, η οποία είχε διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο να διαχειριστεί την κρίση στην παιδεία και η οποία αποτελείται από τους Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας, είχε γύρω στις 12:30, στη Νομική Υπηρεσία, συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για να μελετήσουν τα μέτρα, τα οποία έχουν λάβει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και να δουν πώς προχωρούν.

Πρώτη στη Νομική Υπηρεσία προσήλθε η Υπουργός Εργασίας, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ακολουθούμενη από τον Υπ. Γεωργίας και πρώην Παιδείας, Κώστα Καδή, ενώ τελευταίος προσήλθε ο Επικεφαλής της Διυπουργικής και νυν Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης επιβεβαίωσε τη συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής με τον Γενικό Εισαγγελέα και όπως είπε, «μετά την συνάντηση θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω, για πολλοστή φορά, εμείς δεν μιλούμε ούτε για μέτρα, ούτε για αντίμετρα. Επειδή έχει περάσει το μήνυμα ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πάρει αντίμετρα, θα προχωρήσει εκδικητικά, θα κάνει πειθαρχικές, δεν ξέρω ποιος τα βγάζει αυτά προς τα έξω, αλλά είναι άδικο και για το Υπουργείο και για την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι τιμούν τους εκπαιδευτικούς, τιμούν το έργο, το οποίο επιτελούν.

«Ποτέ δεν έχουμε αναφερθεί σε μέτρα και αντίμετρα. Οφείλουμε όμως να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο, στα πλαίσια της νομιμότητας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των παιδιών και την ελεύθερη πρόσβαση τους στην μάθηση. Με τον Γενικό Εισαγγελέα θα μελετήσουμε τα μέτρα, τα οποία έχουν λάβει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, και θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κρίση, μακριά από αντιπαραθέσεις και εντάσεις», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε ή θα αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία, με την οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που εξήγγειλαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για αύριο και μεθαύριο να υποβάλουν σχετική δήλωση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι δεν απεστάλη καμία εγκύκλιος και σημείωσε ότι υπήρχε ένα έντυπο από το 2010.

Το Υπ. Παιδείας δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και προστασία κατά τη διάρκεια της απεργίας

Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια της απεργίας των εκπαιδευτικών που αρχίζει αύριο.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενόψει της απεργίας των εκπαιδευτικών την Τρίτη και την Τετάρτη, αναφέρει ότι  ενημερώνει τους γονείς ότι, ενόψει της απεργίας των εκπαιδευτικών, δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει, κατά τη διάρκεια της απεργίας, ασφάλεια και προστασία εντός των σχολικών χώρων.

MM