Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν θα τολμήσουν οι Τούρκοι να εμποδίσουν τη γεώτρηση της ExxonMobil»

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν θα τολμήσουν οι Τούρκοι να εμποδίσουν τη γεώτρηση της ExxonMobil» | Newsit.com.cy

Έχουμε την θέση και την άποψη πως παρέκκλιση από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και από το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και το ΣΑ θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τον κυπριακό ελληνισμό τις οποίες πρέπει η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίζει με σύνεση και σωφροσύνη, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

«Γιατί στόχος μας ήταν και παραμένει η επανένωση του τόπου και όχι μετά από 44 χρόνια να είναι πιθανός ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο επίσκεψής του σε καταφύγιο σκύλων στο Δάλι. Ο ΔΗΣΥ, είπε, στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του παρέχει κάθε στήριξη, όχι με φραστικές διακηρύξεις στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά εντείνοντας τις διεθνείς δραστηριότητες και επισημαίνοντας στους συνομιλητές, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, ότι η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ πιστεύοντας σε αυτή «και για να επανενώσουμε τον τόπο μας και να απαλλαγούμε από την κατοχή».

«Δεν μπήκαμε στην Ευρώπη για να διχοτομήσουμε τον τόπο μας και να έχουμε δύο κράτη», σημείωσε. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα θα μεταφέρει ο ίδιος στις επαφές του στις Βρυξέλλες την Τρίτη και την Τετάρτη δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι θα ζητήσει και την δική τους ξεκάθαρη τοποθέτηση. «Εγώ την γνωρίζω αλλά είναι καλό να λεχθεί και δημόσια, πώς δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να δεχθεί δύο κράτη στην Κύπρο, για να το κατανοήσει η Τουρκία, η οποία από τη μια προβάλλει απαράδεκτες θέσεις στο Κυπριακό, από την άλλη ζητάει την επανέναρξη του διαλόγου με την Ευρώπη για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος, μέλος της ΕΕ και όλοι αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σωστά η κυβέρνηση προχωρά με τον ενεργειακό σχεδιασμό και η καλύτερη απόδειξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αναμενόμενη γεώτρηση εκ μέρους της ExxonMobil, σημείωσε. «Και όταν κάνει γεώτρηση η ExxonMobil εδώ στην Κύπρο, εδώ είναι η Αμερική», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εκτιμά πως «δεν θα τολμήσουν οι Τούρκοι να παρεμποδίσουν την γεώτρηση της ExxonMobil», αποκλείει να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο, αλλά θεωρεί πιθανό «να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάποιες γκρίζες ζώνες στην ΑΟΖ, προσπαθώντας να κάνουν γεωτρήσεις είτε η Τουρκία είτε το ψευδοκράτος εντός της ΑΟΖ».

Μια τέτοια ενέργεια θα είναι παράνομη, παράτυπη και πρέπει, εάν συμβεί, να την καταγγείλουμε με τον πλέον έντονο τρόπο, με όλες τις δυνάμεις που έχουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και την ΕΕ.

MM