Η Σπέχαρ «έστρωσε το χαλί» για συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί – Το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου το ραντεβού των ηγετών

Η Σπέχαρ «έστρωσε το χαλί» για συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί – Το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου το ραντεβού των ηγετών | Newsit.com.cy

Η μεταξύ του ΠτΔ και της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 40 λεπτών.

Η κα Σπέχαρ διέβηκε τις πύλες του Προεδρικού περί τις 10:30 π.μ., όπου τελικά η επίσκεψή της μόνον εθιμοτυπικό χαρακτήρα δεν είχε, καθώς μετέφερε την αποδοχή εκ μέρους του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί της πρόσκλησης της ε/κ πλευράς για εκ νέου συνάντηση των δύο ηγετών, με απώτερο σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα, με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο, στη συνάντηση αυτή, η οποία κατόπιν σχετικών διευθετήσεων, αναμένεται να διεξαχθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα υπάρξει ένας απολογισμός και ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αλλά κυρίως θα τους απασχολήσουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Παράλληλα βέβαια αναμένεται να γίνει και ανταλλαγή απόψεων.

Δήλωση Αναστασιάδη

Συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα διευθετήσουν τα Ηνωμένα Έθνη με την επάνοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο ίδιος αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά από συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση του αναχωρώντας από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το μήνυμα που μετέφερε η κ. Σπέχαρ είναι ότι ο κ. Ακιντζί βλέπει με θετικό φακό την πρόταση μου και θα διευθετηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών συνάντηση τις επόμενες των ημερών, ανάλογα και με το πρόγραμμα, διότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στις Βρυξέλλες». Συνεπώς, πρόσθεσε, «ευθύς μετά την επάνοδο μου θα εξευρεθεί ημερομηνία για συνάντηση».

Σε ερώτηση αν η συνάντηση θα είναι  άνευ ατζέντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Ναι, δεν θέλει να δώσει, ούτε και θέλω να δώσω την εικόνα ότι επαναρχίζει ο διάλογος εάν δεν γίνει και μια σωστή προετοιμασία, να γνωρίζουμε τι είναι τα θέματα που θα συζητήσουμε». Αλλά απλώς, πρόσθεσε, «θα ανταλλάξουμε ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων σκέψεις, προβληματισμούς, το ποια είναι η προοπτική, ποιο είναι το μέλλον μας, πως μπορεί επιτέλους να εξεύρουμε τον τρόπο προκειμένου η επιδιωκόμενη λύση να είναι όπως το επανέλαβα πολλές φορές, λειτουργική, βιώσιμη και να δίδει προοπτική για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Αναχωρώντας λίγο πιο πριν η κ. Σπέχαρ είχε απλώς αναφέρει ότι είχε «μια πολύ καλή συνάντηση» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται πως η κα Σπέχαρ είχε την Τρίτη (9/10) συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατόπιν αιτήματος του Τ/κ ηγέτη, ενώ όπως είχε τότε γνωστοποιηθεί, καθότι δηλώσεις δεν έγιναν, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας.

MM