Ακιντζί: Προκρίνει συνάντηση με Αναστασιάδη πριν τις 29 Οκτωβρίου

Ακιντζί: Προκρίνει συνάντηση με Αναστασιάδη πριν τις 29 Οκτωβρίου | Newsit.com.cy

Όπως γράφει σήμερα στο άρθρο του, ο Τ/κ ηγέτης διαμήνυσε μέσω της Ειδικής Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναντηθούν πριν τις 29 Οκτωβρίου και να είναι «η πρώτη συνάντηση της νέας διαδικασίας. Να ανακοινώσουμε τις τελικές ημερομηνίες για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου».

Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι είναι σίγουρη η πληροφορία ότι όλα τα εμπόδια έχουν αρθεί για την διάνοιξη του οδοφράγματος στην Δερύνεια αλλά και εκείνου στο Απλίκι.

Ο κ. Ακιντζί, γράφει ο Τ/κ αρθρογράφος, διαμήνυσε στην κ. Σπέχαρ ότι επιθυμεί η συνάντηση να γίνει το συντομότερο, να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για τα οδοφράγματα. «Ας μην το καθυστερούμε άλλο». Η συνάντηση αυτή, προσθέτει ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, στοχεύει σε ένα ακόμη πράγμα, να ξεδιαλύνει τα ερωτήματα γύρω από την ομοσπονδιακή λύση και να συζητηθεί η έκθεση Λουτ προς το ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Τ/κ αρθρογράφος γράφει ακόμη ότι στις 29 Οκτωβρίου ο Τ/κ ηγέτης θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο προβάλλεται ως το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο «σε ένα κτίριο». Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι η πρόσκληση για τα εγκαίνια από την Τουρκική Προεδρία και περιγράφει τις σχέσεις της Τουρκικής Προεδρίας με την «προεδρία» της «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – ειδικά στο Κυπριακό ως «λεμόνι» (σσ: όξυνες).

Στο σημερινό του άρθρο ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι σχολιάζει επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ (στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κουντρέτ Οζερσάι στην Άγκυρα) γράφοντας πως ειδικά η αναφορά Τσαβούσογλου ότι «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε σε κανέναν λογαριασμό για κανένα θέμα» όλοι γνωρίζουν πως αφορά κυρίως τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, όπως και πολλά άλλα που είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σχολιάζοντας επίσης την φράση που χρησιμοποιούν Τούρκοι αξιωματούχοι ότι ό,τι κάνουν είναι κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμούς της «τδβκ», ο Μουτσούγιακαλι γράφει ότι οι θεσμοί της «τδβκ» μαθαίνουν τί γίνεται από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Αναφέρει επίσης ότι στην Γενεύη πέρυσι (στην Διάσκεψη για την Κύπρο) ο Τ/κ ηγέτης Ακιντζί είχε υποβάλλει έναν χάρτη «χωρίς την Μόρφου» και αυτό είχε κλειδωθεί σε θυρίδα. Υπενθυμίζει ωστόσο τί είχε πει την επόμενη ημέρα ο Ταγίπ Ερντογάν, θα ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και θα μείνουν στην «τδβκ» – το ψευδοκράτος – τα Βαρώσια θα δοθούν στην νότια Κύπρο και «η γραμμή θα τραβηχθεί». Τι έγινε η διαβούλευση, διερωτάται ο Τ/κ αρθρογράφος.

Γράφει ακόμη ότι πριν 6 μήνες όταν στα κατεχόμενα είχε έρθει ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν προέβη σε δηλώσεις στον Τύπο μετά την συνάντηση με τον Ακιντζί αφού ο ένας υποστηρίζει «δύο χωριστά κράτη» και ο άλλος την «ομοσπονδία». «Ποιος λέει μετά το Κραν Μοντάνα ‘τέλειωσαν για μας οι παράμετροι του ΟΗΕ;’ Υπήρξε διαβούλευση γι’ αυτό;»

Η συμπεριφορά με αέρα ‘ιδιοκτήτη’ της Τουρκίας στην Κύπρο πληγώνει τους ανθρώπους της Κύπρου, δεν χρειάζεται καθόλου, συμπληρώνει ο Μουτλούγιακαλι προσθέτοντας ότι επιπλέον λυπηρό είναι το γεγονός ότι ενώ επιδεικνύεται αυτή η δύναμη ισχύος που είναι μακριά από την διπλωματική αβρότητα, ο «υπουργός εξωτερικών» της «τδβκ» – του ψευδοκράτους – «στέκεται εκεί ως ο ‘θεσμός που δίδει έγκριση’».

Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι θεωρεί ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα όχι διαβούλευση αλλά λέει η Τουρκία και πράττει χωρίς αντιρρήσεις η «τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος. «Όποτε βγούμε εκτός αυτού, δημιουργείται κρίση».

Ο Τ/κ αρθρογράφος δηλώνει ότι ο ίδιος δεν είναι ενάντια στις επαφές σε κάθε επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας όμως ότι στην Νέα Υόρκη, (όπου έγινε η συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη) βρισκόταν και ο Ακιντζί. Εάν συναντιόταν (ο Τούρκος ΥΠΕΞ) και μ’ εκείνον (τον Τ/κ ηγέτη) θα ερχόταν το τέλος του κόσμου άραγε;, διερωτάται ο Μουτλούγιακαλι.

MM