Αμερικανικό «φλερτ» προς την τριμερή με Ισραήλ ενώ η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο

Αμερικανικό «φλερτ» προς την τριμερή με Ισραήλ ενώ η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο | Newsit.com.cy

Στον προθάλαμο της Τριμερούς με Ισραήλ οι ΗΠΑ

Την Κύπρο θα επισκεφτεί τον Νοέμβριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ.

Μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council με θέμα «Championing the Frontlines of Freedom: Erasing the “Grey Zone” (Προωθώντας τα όρια της Ελευθερίας: Διαγράφοντας τη Γκρίζα Ζώνη»), ο κ. Μίτσελ ανέπτυξε την αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην εισήγησή του ο αμερικανός επίσημος υπογράμμισε ότι «αν επιλυθούν οι διαφωνίες που έχουν οι ΗΠΑ με τους ευρωπαίους σε θέματα όπως το Ιράν, ο αγωγός Nord Stream 2 και οι οικονομικές υποχρεώσεις των συμμάχων έναντι στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα γίνει ισχυρότερη κ αυτό θα είναι προς όφελος όλων».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γουές Μίτσελ σημείωσε ότι αυτό που πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ επιχειρούν να κάνουν είναι να σταθεροποιήσουν τη σχέση με την Τουρκία. Ανέφερε ότι έχει διανυθεί πολύς δρόμος τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον και εξέφρασε την ελπίδα να κατορθώσουν να «απομακρύνουν» την τουρκική Κυβέρνηση από την αγορά των S-400, προς άλλες επιλογές, και να κρατήσουν την Τουρκία, όχι μόνο σε δυτική πολιτική, αλλά και στρατηγική τροχιά. «Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μίτσελ χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ σημαντικές στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, αργότερα το φθινόπωρο [Σ.Σ. 13 Δεκεμβρίου], θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στο διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μεθόριο (frontier) … μία πολλή ευάλωτη μεθόριο» είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη Μίτσελ θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου. Ο αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ενισχυμένη παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο.

«Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή», συμπλήρωσε.

Ευθεία απειλή Ερντογάν για κυπριακή ΑΟΖ: «Η Τουρκία θα απαντήσει σθεναρά»

“Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απάντησή μας σε αυτού του είδους τις επιμονές με τον πιο ισχυρό τρόπο τόσο στην περιοχή όσο και στο διπλωματικό πεδίο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του διυλιστηρίου Star στην Αλιάγα της Σμύρνης.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εκφράζει θλίψη για “τις διάφορες προσπάθειες που είναι καταδικασμένες να αποτύχουν όπως τα μονομερή τετελεσμένα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Αυτή η κατάσταση δεικνύει ότι ακόμη στην περιοχή μας υπάρχουν αυτοί που δεν εγκαταλείπουν τις πολιτικές οι οποίες προωθούν την αστάθεια και την ένταση στη περιοχή μας”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απάντησή μας σε αυτού του είδους τις επιμονές με τον πιο ισχυρό τρόπο τόσο στην περιοχή όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Οι προσπάθειες που αγνοούν τη χώρα μας και τους αδελφούς μας δεν έχουν πιθανότητα να πετύχουν και τελικά όλες οι πλευρές θα το δουν”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη “θέλω από εδώ να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους πρόταση για φιλία, αλληλεγγύη και κέρδος για όλους”.

Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: Το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τα «καθήκοντά» του στην περιοχή

“Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων STAR στην Αττάλεια μαζί με τον ‘υπουργό ενέργειας Οζντίλ Ναμί”, ο Τούρκος Υπουργός είπε “συνεχίζουμε ανέκαθεν σε πολλά πεδία τη συνεργασία μας με τη βόρεια Κύπρο. Ιδιαίτερα έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού”, ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι “το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου”.

Όπως είπε, το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις εργασίες του στο πλαίσιο της ‘αδειοδότησης’ που έχει δοθεί. “Θα ασκήσει αυτά τα δικαιώματά του μέχρι τέλους. Είχαν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες σεισμικές έρευνες στο πλαίσιο αδειοδότησης που έδωσε η ‘τδβκ’”. Το είχαμε δηλώσει ότι, προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουμε στο τραπέζι οι δύο πλευρές για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδεχόμαστε αυτά τα μονομερή βήματα. Το επαναλαμβάνω και σήμερα, το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τα καθήκοντά του εκεί. Το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου μας έκανε νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής. Σύντομα θα το δημοσιοποιήσουμε και αυτό στην κοινή γνώμη”, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας τις ενεργειακές ανάγκες των κατεχομένων και αξιολόγησαν ότι η Τουρκία είναι πάντα δίπλα στους Τ/Κ και συνεχίζεται η ισχυρή στήριξή της. “Και από δω και πέρα θα συνεχιστεί η συχνή και στενή συνεργασία μας για τις εργασίες που θα γίνουν για τις ανάγκες της ‘τδβκ’. Κάνουμε αποφασιστικά βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Τ/Κ ‘λαού’. Μέχρι σήμερα τείναμε πάντοτε χέρι φιλίας αλλά η Ε/κ πλευρά προτίμησε να κάνει μονομερή βήματα. Κι εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας σε συνεργασία με την Τουρκία”, ανέφερε.

Εξάλλου, το Barbaros επανεμφανίσθηκε πάλι χθες λίγο μετά τις 22:00, μετά την απενεργοποίηση του σήματος εντοπισμού του, αφότου χθες εδέχθη το μήνυμα αποτροπής από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», οπότε το τουρκικό ερευνητικό/σεισμογραφικό έσβησε το σήμα του κι έπλευσε ανατολικά. Παράλληλα, η Άγκυρα ενίσχυσε την συνοδεία του Barbaros με επιπλέον πολεμικά σκάφη, από δύο πλέον μονάδες επιφανείας και ξανακατευθύνεται δυτικά, εκεί όπου αναχαιτίσθηκε από την ελληνική φρεγάτα.

Αν και η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους, εντούτοις το ΓΕΕΘΑ επαγρυπνεί και παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, με βασικό στόχο την διατήρηση της εθνικής παρουσίας δια της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν κι «άλλα μάτια» στην περιοχή, αμερικανικά αλλά και κάποιων άλλων χωρών.

Μπουλούτ: «Βρήκαν μπροστά τους το πολεμικό ναυτικό μας»

“Αυτοί που προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους στη Μεσόγειο σήμερα βρήκαν μπροστά τους το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τους ήρωες μας”, γράφει ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για οικονομικά θέματα Γιγίτ Μπουλούτ στον λογαριασμό του στο τουίτερ, αναφερόμενος στο υποτιθέμενο επεισόδιο με το Μπαρμπαρός.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ υπενθυμίζει και τη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ότι τα καθήκοντα του Μπαρμπαρός στην περιοχή θα συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα ο δείκτης ετοιμότητας έχει επαυξηθεί στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Εξάλλου, ήδη η ενίσχυση και από ελληνικής πλευράς της ναυτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή Καστελορίζου εντάσσεται σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος και προβλέπει συνδυαστικά ανάπτυξη μονάδων του στόλου και σε άλλα στρατηγικά σημεία. Την ίδια ώρα η επαγρύπνηση και ο δείκτης ετοιμότητας έχουν επαυξηθεί στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας στο έπακρο το «όπλο» του αιφνιδιασμού.

Aπό χθες ο τέως επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε ότι πέραν της παρουσίας της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή διασύνδεσης των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου έχει ήδη σπεύσει και ελληνικό υποβρύχιο, ενώ και η Άγκυρα κατόπιν της «παρενόχλησης» της «Νικηφόρος Φωκάς», απέστειλε από την ναυτική βάση του Ακσάζ μονάδες επιφανείας του τουρκικού στόλου ως συνοδεία ασφαλείας του Barbaros. Παράλληλα, μεταξύ άλλων δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο τουρκικού αντιπερισπασμού στα όσα τεκταίνονται στην ΑΟΖ, με προβοκάτσια στην γραμμή αντιπααράθεσης/νεκρή ζώνη, στην Κύπρο, ενδεχομένως και επ’ αφορμή δυσμενών εξελίξεων με αποχώρηση μονάδων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

MM