Ο Οζερσάι απειλεί και την Exxon στο «10» – Η Άγκυρα θα αντιδράσει στη γεώτρηση

Ο Οζερσάι απειλεί και την Exxon στο «10» – Η Άγκυρα θα αντιδράσει στη γεώτρηση | Newsit.com.cy

Τι κι αν η Άγκυρα εμφανίζεται υποτίθεται διαλλακτική αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί να «θερμάνει» τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, εντούτοις ο ψευδ0-ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, ανεβάζει με τις δηλώσεις του απότομα το θερμόμετρο, ενώ επίκειται η έναρξη γεωτρήσεων από πλευράς Exxon Mobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ίσως οι δηλώσεις Οζερσάι να μην είχαν τόση βαρύτητα, αν δεν εθεωρείτο το πρόσωπο επιλογής του Τούρκου Προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Φιλελεύθερο», ο Κουντρέτ Οζερσάι  σε ξεκάθαρα προκλητικό τόνο προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει έντονα στη γεώτρηση στην οποία αναμένεται να προβεί άμεσα η Exxon Mobil στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, ακόμα μάλιστα κι αν έχει επανεκκινήσει διαδικασία συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ο ψευδο-ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι υφίστανται διακηρυγμένες περιοχές για τις οποίες η Τουρκία κρίνει ότι συμπεριλαμβάνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, τονίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι εκ παραλλήλου θα προχωρήσουν με δική τους γεώτρηση σε τεμάχια, τα οποία, κατά την έκφρασή του, «ανήκουν» στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τα οποία έχουν αδειοδοτήσει, όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Οζερσάι υποστηρίζει ότι και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε περιοχή όπου και οι Τουρκοκύπριοι κατέχουν υποτίθεται δικαιώματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση και λοιπές περιοχές της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και κάποιες περιοχές που «μπορούμε να τις αποκαλούμε αμφισβητούμενες, διότι δεν έγιναν συμφωνίες για αυτές».

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι αυτές θα διεξαχθούν με πλοία εταιρειών και η τοποθεσία θα επιλεχθεί βάσει ευρημάτων που έχουν προκύψει από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Σισμίκ.

Όσον αφορά για το χρόνο που η τ/κ πλευρά θα προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, αυτό θα αποφασιστεί με βάση τις άλλες δραστηριότητες του πλοίου στην Αττάλεια, επαναλαμβάνοντας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τυχόν επανεκκίνηση των συνομιλιών. «Άκουσα εκατοντάδες φορές από τους Ελληνοκυπρίους να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τους, το ίδιο λέμε και εμείς», είπε σχετικά.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και σχολιάζει τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει την εύνοια της Άγκυρας. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κατοχικό ηγέτη και ότι τον είχε ενημερώσει για επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

MM