Φάκελος Κύπρου: Παραδίδονται σήμερα σε Παυλόπουλο και Τσίπρα οι πρώτοι τέσσερις τόμοι

Φάκελος Κύπρου: Παραδίδονται σήμερα σε Παυλόπουλο και Τσίπρα οι πρώτοι τέσσερις τόμοι | Newsit.com.cy

Ο Νίκος Βούτσης θα μεταβεί στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και μισή ώρα αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ εν συνεχεία οι τόμοι θα παραδοθούν και στους αρχηγούς των κομμάτων. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της Βουλής, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες.

Συνολικά θα δημοσιευτούν 33 τόμοι ενώ οι πρώτοι τέσσερις αριθμούν 600 σελίδες και περιλαμβάνουν τα πορίσματα της ελληνικής και κυπριακής Βουλής αλλά και τις καταθέσεις των έντεκα πρώτων μαρτύρων.

«Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του Φακέλου της Κύπρου ικανοποιεί το καθολικό διαχρονικά αίτημα των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του πολιτικού κόσμου των δύο χωρών, για άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια. Κλείνει έτσι η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974: το χουντικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, που προκάλεσαν μία νέα βαρύτατη εθνική καταστροφή, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόεδρος της Επιτροπής που χειρίστηκε το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» είναι ο Κώστας Αθανασίου. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής είναι οι Έλλη Δρούλια, Βάσω Τσακανίκα, Άρης Σωτηρόπουλος, Ολια Ησαΐα, Μάγδα Φυτίλη, Αντώνης Βγόντζας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Γιώργος Σαββαϊδης, Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο Πέτρος Παπαπολυβίου, ιστορικό μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

MM