Επιβεβαιώνει το Προεδρικό επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ

Επιβεβαιώνει το Προεδρικό επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ | Newsit.com.cy

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Προδόμου είπε ότι «προσβλέπουμε σε αυτή τη συνάντηση του Προέδρου με κ. Λουτ, η οποία (συνάντηση) περιγράφεται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ στο πλαίσιο της προσπάθειας για να εξευρεθούν τρόποι να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση για μια οριστική λύση του Κυπριακού».

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιμένει να συνεννοηθεί με την κ. Λουτ για το τι περισσότερο θα μπορεί να γίνει τώρα στη διαμεσολαβητική διπλωματία που αναλαμβάνει, ούτως ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον, την ετοιμότητα και τις καλές υπηρεσίες που θέτει ο ΓΓ στην υπηρεσία της Κύπρου, για μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση ότι – όπως το αναφέρει και στην έκθεση του ο ΓΓ – διαθέτουμε και μπορούμε να βασιστούμε στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο δίνει μια αποφασιστική ώθηση στο να είναι η συμφωνία της λύσης συνολική, συμπεριλαμβάνοντας τα πολύ νευραλγικά ζητήματα της ασφάλειας, της κατάργησης της κηδεμόνευσης του κυπριακού κράτους και των εγγυήσεων και βεβαίως της αποχώρησης ξένων στρατευμάτων.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια και στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, λέγοντας πως αυτή περιγράφεται ως μια προκαταρκτική συνάντηση εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

«Αλλά από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει η προσδοκία και η επιδίωξη να μπορέσει να βοηθήσει αυτή η συνάντηση – αφού γίνουν κάποιες συνεννοήσεις με τον κ. Ακκιντζί σε ένα ελεύθερο διάλογο – για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης που είναι ο ουσιαστικός στόχος αυτή τη στιγμή», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον μετά την αυριανή συνάντηση θα υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα της διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει αν θα ανακοινωθεί οτιδήποτε αύριο μετά τη συνάντηση. Ωστόσο, πρόσθεσε, εκείνο που μπορεί να πει είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη εδώ και αρκετές βδομάδες, συγκεκριμένα από τις αρχές Ιουλίου, για τη λειτουργία της διέλευσης στο οδόφραγμα Δερύνειας και ακολούθως αρχές Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη διέλευση.

Δυστυχώς, συνέχισε, «δεν ήταν όλα έτοιμα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Επομένως, και αυτή τη στιγμή, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, εφόσον όμως τηρηθούν οι προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι επιδιώκεται η δυνατότητα διέλευσης των πολιτών ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν και να περάσουν από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής αντιπαράταξης που διατηρείται εξαιτίας της κατοχής.

«Επομένως, είναι εκ των ων ουκ άνευ η διαδικασία της διέλευσης να μην επισφραγίζεται από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο», είπε και κατέληξε λέγοντας πως η Κυβέρνηση βλέπει θετικά την προοπτική ότι εφόσον έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες θα μπορεί πολύ σύντομα να αποφασιστεί η λειτουργία της διέλευσης στα δύο οδοφράγματα.

MM