Η εταιρεία Schlumberger αναλαμβάνει την υποστήριξη του «Πορθητή»

Η εταιρεία Schlumberger αναλαμβάνει την υποστήριξη του «Πορθητή» | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με το Ανατολού η Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ) υπέγραψε συμβόλαιο 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Schlumberger που είναι εγκατεστημένη στις ΗΠΑ για να της προσφέρει τεχνική στήριξη στις εργασίες έρευνάς της στη Μεσόγειο το τελευταίο τετράμηνο του 2018.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην έκθεση της εταιρείας Schlumberger αναφέρεται ότι θα δώσει τεχνική στήριξη στο πλοίο Πορθητής για τη γεώτρηση Αλάνια-1 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Schlumberger είχε από το 2014 εκφράσει ενδιαφέρον για χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών, με τον σχεδιασμό αυτό να λαμβάνει σάρκα και οστά, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2016, βάσει καταγγελιών του Δημάρχου Πάφου, Σάββα Βέργα, η εταιρεία ευρέθη στο επίκεντρο αστυνομικής ποινικής έρευνας για υπόθεση μιζών.

Το πρώην νορβηγικό γεωτρύπανο, γνωστό και ως Deepsea Metro II, πλέον υπό την επωνυμία «Πορθητής», αποκτήθηκε πέρυσι από την Turkish Petroleum Company (ΤΡΑΟ).

Εξάλλου, προ δύο εβδομάδων ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμές κατάτην διάρκεια συνεδρίου για την Ενέργεια είχε ρητώς αναφέρει ότι η τουρκική γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου, προσθέτοντας δε πως επίκειται και δεύτερη αγορά πλωτού γεωτρύπανου από την Άγκυρα.

MM