Ναμί για φυσικό αέριο: «Δεν είμαστε ευτυχισμένοι με την ένταση»

Ναμί για φυσικό αέριο: «Δεν είμαστε ευτυχισμένοι με την ένταση» | Newsit.com.cy

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τις εργασίες του και το ελληνικό πολεμικό πλοίο υποχρεώθηκε να σταματήσει την παρενόχληση όπως είπε. «Και από δω και πέρα θα υπάρξει η αντίστοιχη αντίδραση εάν χρειαστεί. Να μην προσπαθήσει κανείς να το τεστάρει αυτό».

Ο κ. Ναμί είπε ότι το επεισόδιο με το Μπαρμπαρός έγινε όταν ο ίδιος ήταν στην Σμύρνη και συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ με τον οποίο έδωσαν αμέσως κοινή διάσκεψη Τύπου δηλώνοντας ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν τις ίδιες απόψεις στα ενεργειακά,έχουν στενή συνεργασία και θα αντιδρούν με κοινή στάση. «Αξιολογήσαμε σε βάθος τα θέματα φυσικού αερίου και ενέργειας με τον κ. Ντονμέζ».

Δεν θέλουν, συνέχισε, να δημιουργήσουν κρίση στα θέματα ενέργειας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς τους εκκλήσεις προς την ε/κ πλευρά για συνεργασία έχουν μείνει χωρίς αντίκρισμα. Η ένταση, είπε, έχει αυξηθεί λόγω των μονομερών – κατά την έκφρασή του – κινήσεων της ε/κ πλευράς και αυτό δεν είναι κάτι που οι Τ/κ επιθυμούν.

Ο Οζντίλ Ναμί απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να συζητήσουμε μαζί τα θέματα ενέργειας. Ας μετατρέψουμε την ενέργεια όχι σε ένταση αλλά σε συνεργασία. Όλες οι πλευρές θα επωφεληθούν από αυτό. Αυτή η συνεργασία θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για λύση. Μπορεί να σχηματιστεί μια επιτροπή γι’ αυτό υπό την ομπρέλα των ΗΕ. Και οι ηγέτες μπορούν να βρούν μια άλλη μορφή που την θεωρούν κατάλληλη γι’ αυτό. Οι πηγές ανήκουν στην Κύπρο και στις δύο κοινότητες».

Οι Ε/κ, ανέφερε ο κ. Ναμί κρύβονται πίσω από το ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και κάνουν μονομερή βήματα υποστηριζόμενοι από την Ελλάδα. «Δυστυχώς, οι διεθνείς εταιρείες έχουν μετατραπεί σε εργαλεία. Ελπίζουμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν μεταφέρει σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές το μήνυμα ότι η Τουρκία υπάρχει. Η τουρκική πλευρά έχει μέχρι στιγμής δείξει πόσο αποφασιστική είναι όσον αφορά την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του Τ/κ λαού. Αυτή η αποφασιστικότητα θα συνεχιστεί».

Καλέσαμε, συνέχισε, την ε/κ πλευρά να δράσει λογικά λέγοντας ότι υπάρχουν υπογεγραμμένες συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στα θέματα ενέργειες και θα συνεχίσουν θα γίνονται βήματα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών. «Η ένταση δεν μας κάνει ευτυχισμένους».

MM