Κυπριακό: Ανοίγουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας – Επί τάπητος η αποκεντρωμένη Ομοσπονδία

Κυπριακό: Ανοίγουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας – Επί τάπητος η αποκεντρωμένη Ομοσπονδία | Newsit.com.cy

Στις 12 Νοεμβρίου ανοίγουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας

Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας-Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου αποφάσισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είπε επίσης πως στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της πατρίδας τους, προσθέτοντας πως «υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως κατά τη συνάντηση ανέπτυξε τις απόψεις του για την αποκέντρωση των εξουσιών ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση.

Σημείωσε επιπλέον πως μπορεί να ξανασυναντηθούν στις 12 Νοεμβρίου εάν υπάρξει πρόοδος σε θέματα που αφορούν το ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία.

Ανέφερε πως για το θέμα αυτό ο κ. Ακιντζί του είπε πως ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ε/κ πλευρά. «Αν έτσι συμβαίνει, τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ακόμα ενός ΜΟΕ που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μιαν ακόμη συνάντηση ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική με την έννοια ότι ελεύθερα αντάλλαξαν απόψεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ των δυο ηγετών για το μέλλον της πατρίδας μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί».

Ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή στάσης από την τ/κ πλευρά ώστε να βοηθηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εάν έχει διαπιστώσει ότι ο κ. Ακιντζί είναι πιο διαλλακτικός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «αυτό που αναμένουμε και οι δυο είναι την έλευση της κ. Λουτ και τις ενδεχόμενες προτάσεις που θα φέρει προκειμένου να διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου».

Σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την αποκέντρωση εξουσιών, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια λειτουργική λύση, η οποία να μπορεί να είναι και διάρκειας και να είναι μια λύση που δημιουργεί ένα κράτος απόλυτα συμβατό με τα όσα η ΕΕ αξιώνει αλλά και απόλυτα λειτουργικό».

Κληθείς να πει ποιά ήταν η ανταπόκριση του κ. Ακιντζί σε αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως όλη η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα φιλικό κλίμα και επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι «αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος».

Ανέφερε πως αυτό που εξήγησε στον κ. Ακιντζί είναι όσα ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, «έτσι ώστε με την αποκέντρωση να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη από τη μια των Τ/κ ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Ε/κ, που αποτελούν την πλειοψηφία, από την άλλη των ανησυχιών της ε/κ πλευράς ότι με την άσκηση του δικαιώματος της θετικής ψήφου πιθανόν να έχουμε ένα δυσλειτουργικό κράτος και, συνεπώς, ανησυχίες που θα οδηγήσουν είτε τη μια είτε την άλλη κοινότητα, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, σε απόρριψη της όποιας λύσης».

Είπε πως δεν θα ήθελε να μπει σε πολλές λεπτομέρειες που μέσα από ένα ελεύθερο διάλογο αναπτύσσονται. «Αυτό που έχει σημασία είναι η προσήλωσή μας στο να εξευρεθεί μια λειτουργική λύση που επιτέλους να επανενώνει τον λαό μας και, γενικότερα, να δημιουργεί τις προοπτικές για το σύνολο του κυπριακού λαού», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η συζήτησή του με τον κ. Ακιντζί αποσαφηνίζει την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου ή αν είναι από την Τουρκία που θα προέλθει η όποια εξέλιξη για επανέναρξη, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε σχόλια που δεν θα ήταν ωφέλημα «για αυτό που προσδοκούμε και επιδιώκουμε, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς».

Ερωτηθείς από πού θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος, αρκέστηκε να πει πως ήταν μια δημιουργική συνάντηση.

Σε ερώτηση αν έχει μετακινηθεί το τουρκικό φυλάκιο ώστε να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «θα είστε μάρτυρες του τι θα επακολουθήσει στις 12 Νοεμβρίου».

Κληθείς να πει αν θα μεταβεί μαζί με τον κ. Ακιντζί επί τόπου όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι εάν υπάρξει κάποια πρόοδος σε θέματα συγκεκριμένου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης να συναντηθούμε στις 12 (Νοεμβρίου), αλλά επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο θα εξευρεθεί λύση στο θέμα» της κινητής τηλεφωνίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας υπήρχε πρόβλημα με το πρόθεμα του αριθμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν ήταν το πρόθεμα του αριθμού, ήταν η διασύνδεση, και από ό,τι μου είπε ο κ. Ακιντζί, ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν έτσι συμβαίνει, τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ακόμα ενός ΜΟΕ που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μια ακόμα συνάντηση, ενδεχόμενα», όπως σημείωσε.

ΠτΔ: Με την ιδέα για αποκέντρωση εξουσιών δεν ξεφεύγουμε από το Πλαίσιο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επεξήγησε σήμερα στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την ιδέα του για αποκέντρωση των εξουσιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως παραμένει η θέση της ε/κ πλευράς ότι βάση των συνομιλιών πρέπει να είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η ιδέα του για την αποκέντρωση εξουσιών αναφέρεται σε μια από τις παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες και έχει να κάνει με το πώς θα ξεπεραστεί ένα αδιέξοδο που φαίνεται να υπάρχει, θα αντιμετωπιστούν ανησυχίες που υπάρχουν εκατέρωθεν και θα δημιουργηθεί ισορροπία με την αποφυγή πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση.Η ίδια πηγή επεσήμανε πως ο Ακιντζί δεν φάνηκε να ήταν αρνητικός στην τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της αποκέντρωσης εξουσιών.

Σημείωσε, παράλληλα, πως κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του για το θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, διερωτώμενος σε ποιο κράτος στον κόσμο υπάρχει μειοψηφία που μπορεί να καθορίζει εξ ολοκλήρου τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων επεσήμανε πως για αυτό υπάρχουν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως με την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων που έγινε και με τις διευκρινίσεις και επεξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν για πράγματα που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, η σημερινή συνάντηση ήταν και κάποιου είδους προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο.

Σημείωσε ακόμη πως η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα και υπήρξε καλή συνεννόηση μεταξύ των δυο ηγετών. Έγινε μια γενική συζήτηση και είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ακιντζί: Ικανοποιημένος από τη συνάντηση και την επιβεβαίωση του Προέδρου για τις παραμέτρους ΟΗΕ

Ικανοποιημένος δήλωσε ότι επέστρεψε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επειδή ανακοινώθηκε ημερομηνία διάνοιξης των δύο οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου αλλά και επειδή στην κατ` ιδίαν συνάντηση συζήτησαν το μέλλον του νησιού «και αυτό είναι καλό».

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ούτε εκτός μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέλει να αξιολογήσει το ενδεχόμενο μιας κεντρικής κυβέρνησης με λιγότερες αρμοδιότητες και περισσότερες στις πολιτείες. Θεωρώ σημαντικό ότι επιβεβαίωσε τις παραμέτρους του ΟΗΕ, είπε ο κ. Ακιντζί.

‘Ήταν, όπως είπε, μια συνάντηση με δύο μέρη, στο πρώτο συζήτησαν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, όπου δεν τίθεται θέμα να παραστούν οι ηγέτες, και στο δεύτερο συζήτησαν ελεύθερα και ειλικρινά για το μέλλον του νησιού.Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, συνέχισε ο κ. Ακιντζί και εφόσον υπάρξει συμφωνία στο θέμα των κινητών τηλεφώνων, όπου τα ΗΕ έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα μια νέα προσπάθεια, τότε οι δύο ηγέτες μπορεί να ξαναβρεθούν. Είναι σημαντικό και για τις δύο κοινότητες να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αυτό, σημείωσε, λέγοντας ότι με επιφυλακτικότητα δηλώνει πως ακόμα δεν βρισκόμαστε σε σημείο συμφωνίας.

Ήθελε να μάθει, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, κατά πόσο αληθεύουν ή όχι τα διάφορα που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εγκαταλείψει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και σκέφτεται ένα μοντέλο δύο κρατών.

«Αυτό που είπε σήμερα είναι ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, δεσμεύεται από τις μέχρι σήμερα συμφωνίες, δεν σκέφτεται μια επιλογή εκτός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά εντός αυτής της επιλογής (της ΔΔΟ) θέλει να αξιολογήσει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να έχει λιγότερες αρμοδιότητες στο κέντρο και περισσότερες στις συνιστώσες πολιτείες. Αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές σε αυτό το θέμα ο κ. Αναστασιάδης».

Ο ίδιος, πρόσθεσε, ως ο εκλεγμένος ηγέτης των Τ/κ έχει δηλώσει ότι δεν μπορούν να πετάξουν τις παραμέτρους του ΟΗΕ στα σκουπίδια, δεν μπορούμε να βάλουμε στην άκρη τις μέχρι τώρα συμφωνίες, «αυτό το έχω δηλώσει εδώ και καιρό. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ότι ο κ. Αναστασιάδης το έχει επιβεβαιώσει αυτό».

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν του έχει υποβάλει κάτι ως αποτέλεσμα εργασίας για το ποιες μπορεί να είναι οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες. «Ίσως θα μπορέσουν τέτοιες εργασίες να γίνουν στο μέλλον». Ωστόσο, είπε, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί σε ίδιες διαδικασίες όπως εκείνες μέχρι σήμερα και αυτό το είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα είναι, είπε, σαν να αναζητούν πόρτα για διαδικασίες χωρίς τέλος που θα χάνουν χρόνο και επικαλούμενος την έκθεση Γκουτέρες, είπε ότι μπορεί να μην χρησιμοποιείται ο όρος χρονοδιάγραμμα, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει αναφορά σε διαδικασία με χρονικό ορίζοντα.

Για τα οδοφράγματα, ανέφερε ότι είχαν ακουστεί πολλά σενάρια και υπήρχε ένα ερωτηματικό εάν η τ/κ πλευρά έχει πολιτική βούληση ή όχι. «Έγιναν πολλές σπέκουλες για όλα αυτά. Σήμερα έχουμε ξεκαθαρίσει τη μέρα και την ώρα. Αυτά τα οδοφράγματα θα είναι ανοικτά από τις 12 Νοεμβρίου».

«Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, προσπαθώντας να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, είχαμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον αυτού του νησιού και αυτό ήταν καλό. Η σημερινή συνάντηση ήταν το ξεκίνημα μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας; Όχι. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα άλλωστε, δεν συναντηθήκαμε με τέτοιο σκοπό».

Για τη μεθοδολογία και το ξεκίνημα μιας νέας διαδικασίας, πρόσθεσε, θα γίνουν οι συναντήσεις με την κ. Λουτ στις 31 Οκτωβρίου. Το πρωί, όπως είπε, θα συναντηθεί η κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας με τον ίδιο.

Ερωτηθείς εάν μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ θεωρεί ότι θα είναι πιο πιθανή η επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο και πρέπει πρώτα να δουν ποιο είναι το πλαίσιο με το οποίο έρχεται εδώ η απεσταλμένη του ΓΓ, ποιες είναι οι εντολές που της έδωσε σε αυτή της την αποστολή ο κ. Γκουτέρες. Θα υπεισέλθει ή όχι στο θέμα των όρων αναφοράς, όπως γίνεται αναφορά στην έκθεση Γκουτέρες, διερωτήθηκε ο Τ/κ ηγέτης, θα έχει κάνει γι’ αυτό κάποια προετοιμασία ή θα το δει αυτό το θέμα με τους ηγέτες.

Φυσικό αέριο

Ο Μουσταφά Ακιντζί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα του φυσικού αερίου λέγοντάς του ότι το θέμα αυτό δείχνει κρίση. Υπογράμμισε, ανέφερε, ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση ώστε από τη μια να προσπαθούμε για τη λύση στην Κύπρο με καλή θέληση, επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα, χωρίς να είναι (διαδικασία) ανοικτού τέλους, και από την άλλη στο θέμα των υδρογονανθράκων να διευρύνουν την αλληλεξάρτηση, την περιφερειακή συνεργασία και ειδικά να μην αφήνουν εκτός της ισορροπίας την Τουρκία και τους Τ/κ, αλλά εντός.

Επιπλέον, είπε, τόνισε για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πόσο σημαντικές είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις και εξέφρασε την άποψη ότι η ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κύπρο. «Προσπάθησα να εξηγήσω στον κ. Αναστασιάδη πόσο πολύ αλληλοεπηρεαζόμενες διαδικασίες είναι η προσπάθεια από τη μια για μια πιθανή λύση στην Κύπρο με μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων και μαζί, το πνεύμα συνεργασίας αντί της αντιπαράθεσης να διευρυνθεί και στο θέμα των υδρογονανθράκων και να προχωρήσει η προσέγγιση Τουρκίας – ΕΕ». Όσοι παρακολουθούν, είπε, βλέπουν ότι εάν δεν οδηγηθούν τα πράγματα όπως ο ίδιος περιέγραψε, «δυστυχώς μας περιμένουν κρίσεις. Ελπίζω ότι αυτά μπόρεσα να τα εξηγήσω επαρκώς».

Ερωτηθείς για το ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «αντί για τα λόγια πρέπει να βλέπουμε τα έργα. Το εάν αυτά που είπα είχαν ή όχι θετικό αντίκτυπο θα φανεί στις ενέργειες που θα τεθούν (από την ε/κ πλευρά) το επόμενο διάστημα».

Αποκεντρωμένη ομοσπονδία και διαδικασία λήψης αποφάσεων

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι σημαντικό σημείο όσον αφορά την αποκέντρωση στην οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εάν η πρότασή του περιορίζει τη χρήση της μίας θετικής ψήφου από τους Τ/κ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, στη λήψη αποφάσεων χρειάζεται η συμμετοχή και των δύο πλευρών. «Εάν οι αρμοδιότητες είναι πολλές ή λίγες είναι σημαντικό, αλλά όχι από την άποψη της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Σημαντικό είναι πώς θα λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις όσο διευρυμένες ή περιορισμένες κι αν είναι οι εξουσίες. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία; Εάν είναι έτσι, τότε αυτό δεν μπορείτε να το πείτε ομοσπονδία, συνεταιρισμό». Μπορείτε να το πείτε ενιαίο κράτος και εμείς δεν θέλουμε ενιαίο κράτος, πρόσθεσε. Θέλουν, ανέφερε, μια ομοσπονδιακή δομή με πολιτικά ίσα μέρη, αυτό προβλεπόταν μέχρι σήμερα. «Γι’ αυτό χρειάζεται στη λήψη αποφάσεων σίγουρα μία θετική ψήφος από κάθε πλευρά. Αυτό ήταν και η αντίληψη της ε/κ πλευράς από την εποχή του Κληρίδη, το είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην ε/κ διαπραγματευτής, Αλέκος Μαρκίδης και σήμερα αυτή η αντίληψη πρέπει να συνεχίζεται στην ε/κ πλευρά».

Επαφές Τουρκίας με Ε/κ αξιωματούχους

Ερωτηθείς σχετικά ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό μια και καλή, λέγοντας ότι κατά την τελευταία του επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ τον είχε ενημερώσει για το ενδεχόμενο να συναντιόταν με Ε/κ αξιωματούχους. Όχι μόνο με τον κ. Αναστασιάδη, ακούω ότι θα δει και τον κ. Κυπριανού, είπε ο κ. Ακιντζί. «Εμείς δεν είχαμε αντίρρηση σε αυτό. Γιατί να έχουμε; Ξέραμε ότι υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο».

Ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν είχε ενημέρωση για τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη, αλλά έμαθε μετά, όταν ήταν καθ’ οδόν για τη Νέα Υόρκη ο ίδιος.

Επανέλαβε ότι θέση του είναι πως εάν υπάρξει θέληση για συνέχιση τέτοιων συναντήσεων και δημιουργηθεί μια κινητικότητα συναντήσεων, τότε είτε αυτό είναι πρόθεση είτε όχι, θα δημιουργηθεί η εντύπωση πως η τ/κ πλευρά αφήνεται εκτός. Και αυτή την εντύπωση, ανέφερε, δεν την θέλουν ούτε οι Τ/κ ούτε η Τουρκία. Επειδή, πρόσθεσε, θα δοθεί η εντύπωση ότι ικανοποιείται ένα παλιό αίτημα των Ε/κ να συναντώνται με την Άγκυρα «σαν να μην έχουν βούληση οι Τ/κ. Αυτό θα μας ενοχλούσε όλους όχι μόνο εμένα. Η προειδοποίηση μου ήταν αυτό. Και δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί».

Η Τουρκία, συνέχισε, είναι εγγυήτρια χώρα και την ενδιαφέρουν τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων και τα εσωτερικά ζητήματα αφορούν Τ/κ και Ε/κ. Μπορεί οι εγγυήτριες χώρες, συνέχισε, να έχουν σκέψεις, προτάσεις, «αλλά εδώ είναι το κέντρο αποφάσεων, ο τ/κ λαός και ο ε/κ λαός». Εάν είπε, αυτοί οι δύο «λαοί» δεν αφομοιώσουν τη λύση, αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε τέλος ότι θα μεταβεί στις 29 Οκτωβρίου με πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για τα εγκαίνια του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, αλλά δεν προβλέπεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ούτε και υπέβαλλε τέτοιο αίτημα γιατί «δεν υπάρχει κάτι επείγον για να γίνει κάτι τέτοιο».

MM