Κυπριακό: Αντιδράσεις κομμάτων για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί [vid]

Κυπριακό: Αντιδράσεις κομμάτων για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί [vid] | Newsit.com.cy

Διαφορετικές αναγνώσεις είχε από τα κόμματα το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εντοπίζουν θετικά αποτελέσματα και υποδεικνύουν ότι το ζητούμενο είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν αρνητικές εξελίξεις και θέτουν ερωτήματα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΔΗΣΥ

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών είναι θετικό. Εκτός από το χειροπιαστό, την απόφαση δηλαδή για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν μια δημιουργική συνάντηση.

Το ζητούμενο είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να καταφέρουμε να βρούμε τη λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας. Αυτό θα γίνει στη βάση των συμφωνιών κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2018

ΑΚΕΛ

Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων -η οποία εδώ και καιρό έπρεπε να γίνει- έχει αποδώσει κάποια θετικά αποτελέσματα.

Είναι θετικό ότι επιτέλους συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα οδοφράγματα της Δερύνειας και του Απλικίου, γεγονός που εκκρεμεί εδώ και μερικά χρόνια. Θετικό είναι και το γεγονός ότι θα συζητηθούν περαιτέρω Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θεωρούμε, επίσης, θετικές τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στις δηλώσεις των ηγετών, ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ασφαλώς, παραμένει σε εκκρεμότητα το καθοριστικό καθήκον, το οποίο ανέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στους δύο ηγέτες και στην τελευταία του έκθεση. Δηλαδή, ότι από κοινού Αναστασιάδης και Ακκιντζί θα πρέπει να πείσουν τον κ. Γκουτέρες πως διαθέτουν την πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι όπως ο ίδιος καθορίζει με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οι δύο ηγέτες οφείλουν να επικεντρωθούν στην υλοποίηση αυτού του καθήκοντος, να αξιοποιήσουν το μικρό χρονικό διάστημα που τους έχει παραχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας και, ασφαλώς, θα πρέπει να αξιοποιήσουν ανάλογα την επικείμενη επίσκεψη της κ. Λουτ.

ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη δήλωση του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, ότι η πρόταση του για εφαρμογή «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα λόγω της μεθόδου της «μίας θετικής ψήφου», ομολόγησε ότι:

  • Διέπραξε λάθος όταν στο Crans Montana πρότεινε ο ίδιος τη μέθοδο της «μίας θετικής ψήφου».
  • Αυτά που ο ίδιος συμφώνησε ως δήθεν «συγκλίσεις» στο Crans Montana, πλήττουν τη λειτουργικότητα.

Σημειώνουμε επίσης, ότι ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται ότι έχει μιλήσει με πολλούς, για το θέμα της λεγόμενης «χαλαρής ομοσπονδίας», όπως σήμερα, που εξήγησε, όπως είπε, στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί τη θέση του για την αποκέντρωση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε ένα πιθανό «ομοσπονδιακό κράτος», όμως δεν έχει εξηγήσει ακόμα τι εννοεί, στο Εθνικό Συμβούλιο, στα πολιτικά κόμματα και κυρίως στο λαό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δώσει σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σειρά ερωτημάτων για το θέμα της λεγόμενης «χαλαρής ομοσπονδίας», τα οποία δεν έχουν απαντηθεί και επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας να δοθούν εξηγήσεις.

Αναμένουμε επίσης ενημέρωση για τις προτάσεις που η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, θα κομίσει, για να διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε.

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και της Λεύκας, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ελπίδα να έχουν εκπληρωθεί οι όροι που έθεσε η πλευρά μας και επαναλαμβάνει τη θέση του, ότι η διάνοιξη οδοφραγμάτων δεν αποτελεί λύση του κυπριακού.
Επίσης, απευθύνουμε εκ νέου το ερώτημα, γιατί δεν ανοίγουν οδοφράγματα, που θα βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των Ελληνοκυπρίων, όπως το οδόφραγμα στο Πυρόι.

ΕΔΕΚ

Η σημερινή απόφαση για άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας είναι απόφαση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Ενώ το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου και του οδοφράγματος Κοκκίνων θα βοηθούσαν τους Ελληνοκυπρίους στη μετακίνησή τους, η Τουρκία αρνείται την όποια συζήτηση για το άνοιγμά τους και προχωρεί σε μονομερή ανοίγματα οδοφραγμάτων, όπως αυτό της Δερύνειας και στο Απλίκι τα οποία εξυπηρετούν και αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς.

Η ΕΔΕΚ εμμένοντας στην ξεκάθαρη και πάγια θέση που διατύπωσε ήδη από το 2015 για τις σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνει πως από το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας αναμένεται να προκύψουν οι πιο κάτω επιπτώσεις:

  •          Η αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τις κατεχόμενες περιοχές και κύρια στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής των νόμιμων κατοίκων της.
  •          Θα ενισχυθεί σημαντικά το λαθρεμπόριο προς τις ελεύθερες περιοχές επιφέροντας αποστέρηση εισοδημάτων από αγρότες και μικροεπαγγελματίες.
  •          Σήμερα επισκέπτονται την κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου περίπου 10.000 τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια περίπου 500.000 ευρώ τη μέρα. Η διάνοιξη του οδοφράγματος σίγουρα θα διπλασιάσει αυτούς τους αριθμούς.
  •          Λόγω του χαμηλού κόστους και της απουσίας φορολογίας στα κατεχόμενα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής.

Δυστυχώς η έκκληση μας προς την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να μην προχωρήσει στη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, δεν έγινε αποδεκτή.

Καλούμε τον ΠτΔ να θέσει κατά προτεραιότητα το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό της διόδου Πυροΐου και του οδοφράγματος των Κοκκίνων.

Τέλος σε ένδειξη τιμής προς τους ηρωομάρτυρες Ισαάκ και Σολωμού, η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανέγερση μνημείου προς τιμή τους στην περιοχή του οδοφράγματος.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

Σε σχέση με το σημερινό Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Ακκιντζί, σημειώνουμε τα εξής: Τα όλκιμα και ελατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι τεράστια. Τόσο μεγάλα, που η λύση του Κυπριακού θα μπορεί να εξικνείται μέχρι την αποκεντρωμένη χαλαρή συνομοσπονδίας των δύο κρατών του Αναστασιάδη, και να χωράει ταυτόχρονα τη ΔΔΟ του Ακιντζί, η οποία αποστερεί από όλους τους Κύπριους πολίτες βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τον ρατσιστικό διαχωρισμό του λαού, και ουσιαστικά παραδίδει την Κύπρο στην Τουρκία.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Από την σημερινή συνάντηση του ΠτΔ κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων: η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Απλικίου, Λέυκας, Δερύνειας, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση σε λύση Δ.Δ.Ο καθώς επίσης και η σκέψη για διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας.

Ως εκ τούτου ως Συμμαχία Πολιτών μας εγείρονται κάποια σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμοί:

  1. Θα μετακινηθεί ή όχι το φυλάκιο του τουρκικού στρατού όπως προέβλεπε η συμφωνία; Αν όχι τότε είναι άλλη μια υπαναχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς και άλλη μια επιβολή των όρων της Τουρκίας
  2. Με την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας πως αποφεύγετε η αναγνώριση των κατεχομένων ως «ξεχωριστής» οντότητας;
  3. Πως αντιλαμβάνεται ο κ. Αναστασιάδης την αποκέντρωση εξουσιών στα πλαίσια της Δ.Δ.Ο με βάση τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για την εσωτερική διοίκηση;

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα των οδοφραγμάτων  πρέπει να επαναξιολογηθεί και πως τα  όποια ΜΟΕ θα πρέπει να μην είναι ετεροβαρή και εξυπηρετούν τους σκοπούς της Τουρκίας.

Όσον αφορά την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας η Συμμαχία Πολιτών ανησυχεί στο ενδεχόμενο η πράξη αυτή οδηγήσει σε αναβάθμιση και αναγνώριση από πλευράς μας των κατεχομένων.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ 

Η συνάντηση Ακιντζί – Αναστασιάδη οδηγεί σε άνοιγμα οδοφραγμάτων αλλά όχι στην επανέναρξη των συνομιλίων. ​

Παρόλο που αποτελεί ένα μικρό βήμα στο Κυπριακό η σημερινή πολυαναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί, όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό – εάν υπάρξουν- θα καταγραφούν μετά την επικείμενη συνάντηση της Τζέιν Χολ Λούτ στην Κύπρο.

Τελικά φαίνεται να έχει αποφασιστεί η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας στις 12/11. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν οι τούρκοι αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το στρατιωτικό φυλάκιο και να απομακρύνουν το στρατό από το οδόφραγμα της Δερύνειας. Επίσης θα αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μας ενημερώσει εάν έθεσε θέμα διάνοιξης διόδων στα οδοφράγματα κόκκινων και Πυροϊου. Τέλος αυτό που πρέπει να συζητηθεί επίσης είναι η εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής για να σταματήσουν τα οδοφράγματα να αποτελούν πύλες λαθρεμπορίου και εισαγωγής παράνομων ή επικίνδυνων προϊόντων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προσμετρήσει πολλούς παράγοντες σε μια τέτοια συζήτηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Θυμίζουμε ότι πλείστα των σημείων που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα, ικανοποιούν τις ανάγκες των Τουρκοκύπριων.
Σημειώνεται ότι το οδόφραγμα των Κόκκινων ετέθη από το 2006 ως προτεραιότητα στο τραπέζι των συζητήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Από τότε έχουν ανοίξει όλα τα οδοφράγματα που ζητούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όσον αφορά την αποκεντρωμένη ομοσπονδία διερωτόμαστε τι ακριβώς εξήγησε στον κ. Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να εξηγήσει στο Εθνικό Συμβούλιο.

Κατανομή εξουσιών στις περιφερειακές κυβερνήσεις ή λειτουργία αποκεντρωμένων οργάνων εφαρμογής των ομοσπονδιακών εξουσιών; Ιδού η απορία!

Με άλλα λόγια οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την συνάντηση επαυξάνουν τη σύγχυση γύρω από το τι προτείνει.

Τέλος σε ότι αφορά την είδηση για επαναφορά του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και τη  νέα συνάντηση στις 12/11 υπενθυμίζουμε ότι το κώλυμα βρίσκεται στην ανάγκη να τεθούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στα κατεχόμενα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά την ρύθμιση του τομέα άρα υπό τον ρυθμιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και ερωτούμε : έχει αποδεχτεί ο κύριος Ακιντζί αυτή την βασική αρχή;

ΕΛΑΜ

Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της κατοχής, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι έχει χαθεί ο προσανατολισμός στο Κυπριακό.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διερωτόμαστε σε τι αποσκοπεί η διάνοιξη των οδοφραγμάτων και η διασύνδεση των τηλεπικοινωνιών, πέρα από την υποβάθμιση του Κυπριακού σε εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων.

Είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι οι αδέξιοι χειρισμοί οδηγούν το Κυπριακό σε επικίνδυνες ατραπούς και θέτουν σε αμφιβολία το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στην γη των προγόνων του.

Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία τόσο για την συνάντηση, όσο και για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

 

MM