Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα για την γεώτρηση της Exxon στο τεμάχιο «10» [Χάρτης]

Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα για την γεώτρηση της Exxon στο τεμάχιο «10» [Χάρτης] | Newsit.com.cy

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση έρευνας και διάσωσης “NEMEΣIΣ”. Η χρονική διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, όσο και η θαλάσσια ζώνη στην οποία αυτή διεξάγεται φαίνεται να αποτελούν σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα να μην διανοηθεί να μετουσιώσει σε πράξεις τις απειλές της, οι οποίες δια του ψευδο-ΥΠΕΞ, Κουντρέτ Οζερσάι, έφτασαν μέχρι την εξαγγελία παρενόχλησης της γεώτρησης της Exxon Mobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Με σιωπηλή αποτελεσματικότητα η Λευκωσία, από κοινού με τους στρατηγικούς της εταίρους απαντούν επί του πρακτέου στην τουρκική, λεκτική προς το παρόν, προκλητικότητα.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, αλλά και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), ξένων χωρών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.

Το γενικό συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών.

Σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη, σε άρθρο του για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρεται πως μόνο οι ημερομηνίες και η διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, είναι ενδεικτικές: Η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει ότι οι ασκήσεις και η δέσμευση της μεγάλης σε έκταση περιοχής, ξεκίνησαν από χθες και θα ολοκληρωθούν στις 20 Νοεμβρίου, θα είναι δηλαδή διάρκειας σχεδόν ενός μήνα. Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και υπερκαλύπτει το χρονικό διάστημα έλευσης και εγκατάστασης του γεωτρύπανου στους στόχους «Δελφίνη» και «Γλαύκος», όπως υπερκαλύπτει και όλες τις πιθανές πορείες των πλοίων υποστήριξης των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού, αλλά και πτήσεων των ελικοπτέρων που θα εξυπηρετούν το γεωτρύπανο.

Παράλληλα, φαίνεται να επιβεβαιώνονται όσοι είχαν προβλέψει κάθοδο ισχυρών μονάδων επιφανείας του αμερικανικού στόλου, με τις ΗΠΑ να φαίνεται πως είχαν εδώ και καιρό καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο διπλωματικής και αμυντικής θωράκισης των γεωτρήσεων των ExxonMobil- Qatar Petroleum.

Στον αντίποδα όμως ο τέως Διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποσυνέδεσε πλήρως την άσκηση αυτή με τυχόν προθέσεις τρίτων χωρών να αναχαιτίσουν τις τουρκικές απειλές, αναφέροντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για ΝΑΤΟϊκή άσκηση που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Συρία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αμυντική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και τρίτων (δυτικών) κρατών ώστε να υπάρξει αντίδραση, η οποία αντίδραση, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να υπάρξει μόνο αν απειληθούν άμεσα τα γεωτρύπανα και το επιβαίνον σε αυτά προσωπικό από τουρκικά σκάφη.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, γιατί όντως από την μια η Ιταλία δεν έπραξε ουσιαστικά τίποτα όταν παρενοχλήθηκε και απειλήθηκε με βύθιση το γεωτρύπανο της Eni στο τεμάχιο «3», ενώ από την άλλην υπάρχουν ως προηγούμενο δύο περιπτώσεις που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως όταν η Γαλλία απέσπασε δύο φρεγάτες από την πολυεθνική δύναμη για τον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες και κινήθηκαν άμεσα για προστασία της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο «6», ενώ αυτές κατόπιν ναυλοχούσαν εντός του λιμένος της Λάρνακας, ενώ και ισραηλινά μαχητικά είχαν περάσει ισχυρό μήνυμα παλαιότερα στην τουρκική πολεμική αεροπορία και ναυτικό, πάνω από το τεμάχιο «12».

MM