Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί με χαμόγελα – ΠτΔ: Πάω αποφασισμένος για επανέναρξη των συνομιλιών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί με χαμόγελα – ΠτΔ: Πάω αποφασισμένος για επανέναρξη των συνομιλιών | Newsit.com.cy

Ολοκληρώθηκε στις 12:15 περίπου η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 10:05 π.μ.

Αμφότεροι οι δύο ηγέτες εξήλθαν του χώρου της συνάντησης, ήτοι της οικίας τις Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, χωρίς να προβούν στην οποιαδήποτε δήλωση, ωστόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξερχόμενος της συνάντησης εμφανίσθηκε χαμογελαστός.

Πρώτος στον χώρο της συνάντησης έφτασε στις 10:01 π.μ. ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέφθασε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην οικία της κας Σπέχαρ στις 10:04.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρώντας από το Προεδρικό είπε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους ότι πηγαίνει στην συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί «Με τις καλύτερες προθέσεις ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό που να οδηγήσει σε μια λειτουργική λύση».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, για να μεταβεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς τι προσδοκά από τη σημερινή συνάντηση είπε ότι «δεν είναι θέμα προσδοκιών, είναι θέμα αποφασιστικότητας.

Μεταβαίνω με τις καλύτερες των προθέσεων, με τις καλύτερες των διαθέσεων, προκειμένου να διερευνήσουμε το κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί αλλά και τις συνθήκες που πρέπει να προϋπάρξουν ή να συνδιαμορφωθούν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος που να μας οδηγήσει σε μια λειτουργική λύση».

Στον αντίποδα, η συνάντηση έχει περάσει στα ψιλά των περισσότερων τ/κ εφημερίδων, ενώ η τ/κ πλευρά δεν ήθελε επ’ ουδενί η συνάντηση αυτή να διαφανεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, «η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα φιλοξενήσει συνάντηση του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακιντζί στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή στις 26 Οκτωβρίου στις 10:00».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της κ. Σπέχαρ.

Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου η συνάντηση περιγράφεται ως μια προκαταρκτική συνάντηση εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

«Αλλά από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει η προσδοκία και η επιδίωξη να μπορέσει να βοηθήσει αυτή η συνάντηση – αφού γίνουν κάποιες συνεννοήσεις με τον κ. Ακιντζί σε ένα ελεύθερο διάλογο – για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης που είναι ο ουσιαστικός στόχος αυτή τη στιγμή», είπε.

MM