Άμεσες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στην Υγεία – Νοσηλευτές στις Πρώτες Βοήθειες – Αναλυτικά στοιχεία [vid]

Άμεσες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στην Υγεία – Νοσηλευτές στις Πρώτες Βοήθειες – Αναλυτικά στοιχεία [vid] | Newsit.com.cy

Οι παραπάνω κινήσεις της κυβέρνησης στοχεύουν ουσιαστικά στην άμεση αντιμετώπιση και μείωση των λιστών αναμονής, καθώς ο Υπουργός Υγείας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι προωθούνται αλλαγές στα κέντρα υγείας τα οποία συμπλεγματοποιούνται, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Κάποια αναμένεται να κλείσουν ώστε να προκύψει ενσωμάτωσή τους με άλλα και να λειτουργούν μέχρι τις 20.00 το βράδυ, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Θα προκύψει αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, όπου και θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περίπου 15.000 γενικές εξετάσεις, 2.500 χειρουργικές επεμβάσεις κι άλλες 5.000 χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία, ενώ θα υπάρξουν κίνητρα για υπερωριακή απασχόληση πέραν ωραρίου για τις απογευματινές ώρες, στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο Υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κονδύλι 11,5 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλισθεί για τις άμεσες αυτές δράσεις στον τομέα της Υγείας.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε πως 40 νοσηλευτές θα προσληφθούν για διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να ενισχύσουν τις Πρώτες Βοήθειες, αλλά και Εντατικές Μονάδες σε όλες τις επαρχίες.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας έξω από το Προεδρικό όπου και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις για νέες προσλήψεις:

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Με στόχο την απάμβλυνση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και τη μείωση των λιστών αναμονής, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δυο προτάσεις που αφορούν την πρόσληψη για έξι μήνες 40 έκτακτων νοσηλευτών που θα ενισχύσουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες και την παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα νοσηλευτήρια, με υπερωριακή εργασία.

Υπολογίζεται ότι μέσω του σχεδίου για αύξηση της παραγωγικότητας που θα καλυφθεί με κονδύλι 11,5 εκ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα διενεργηθούν επιπλέον 2,5 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια κατά τα απογεύματα, περίπου 5 χιλιάδες εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και επίσης θα παραπεμφθούν επιπλέον 15 χιλιάδες ασθενείς για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

`Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, η μια πρόταση που εγκρίθηκε αφορά «την πρόσληψη σε εξάμηνη βάση έκτακτου προσωπικού, νοσηλευτών, που θα ενισχύσουν τα Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών μέχρι να προχωρήσουμε με την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας που θα στοχεύει στο να απαμβλύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως «η δεύτερη πρόταση αφορά την παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα νοσηλευτήρια με υπερωριακή εργασία. Αυτό είναι ένα ένα κονδύλι 11,5 εκ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και υπολογίζουμε μέσω αυτού του σχεδίου θα διενεργήσουμε επιπλέον 2,5 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια τα απογεύματα, περίπου 5 χιλιάδες εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και επίσης θα παραπέμψουμε επιπλέον 15 χιλιάδες ασθενείς, είτε για εξετάσεις διαγνωστικές, όπως αξονικούς, μαγνητικούς, είτε άλλες εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, «με αυτά τα δυο μέτρα, ειδικά με το σχέδιο αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και υπερωριακής απασχόλησης να μειώσουμε αισθητά τις λίστες αναμονής που υπάρχουν», σημειώνοντας πως «θα γίνουν παραπομπές όπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή λίστες αναμονής».

Ερωτηθείς αν θα γίνει κατανομή των έκτακτων νοσηλευτών σε όλες τις επαρχίες, ο κ. Ιωάννου απάντησε καταφατικά, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πω «στο μεσοδιάστημα προχωρούμε με την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας».

«Αυτό σημαίνει ότι τα κέντρα υγείας θα δουλεύουν πλέον και το απόγευμα. `Ενα 65% των περιστατικών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών δεν είναι επείγοντα περιστατικά και θα μπορούσε να τα χειριστούμε στα κέντρα υγείας», ανέφερε.

Είπε πως ήδη κάποια κέντρα λειτουργούν απόγευμα και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου όλα τα κέντρα που θα μπουν στο σχέδιο θα λειτουργούν και απόγευμα και πλέον ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει να πάει σε κέντρο υγείας αντί να αποταθεί σε Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Σημείωσε ακόμη πως θα γίνει συμπλεγματοποίηση των κέντρων υγείας, κάποια θα κλείσουν  «και θα συγκεντρώσουμε τη δύναμη πυρός στα υπόλοιπα κέντρα υγείας για να λειτουργούν μέχρι τις 8 το απόγευμα».

MM