«Ηχηρή» παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για Κυπριακό πριν το Δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί

«Ηχηρή» παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για Κυπριακό πριν το Δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί | Newsit.com.cy

Ηχηρά τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ λίγες ώρες πριν ΠτΔ και κατοχικός ηγέτης παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι, έστω και σε ένα άτυπο δείπνο, μετά από 10 μήνες και την κατάρρευση των συνομιλιών μετά το αδιέξοδο στην Σύνοδο του Κραν Μοντανά.

Συγκεκριμένα, Μακαριώτατος είπε πως οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς μας στο Κυπριακό, καθώς στο παρελθόν έχουμε κάνει πολλά λάθη, όλες οι κυβερνήσεις, και μια νέα αποτυχία μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας απευθύνει με αγωνία έκκληση επίσης για μια σωστή αυτή την φορά προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου:

Μια προσεχτική μελέτη για τις περαιτέρω συνομιλίες είναι αναγκαιοτάτη, πολύ περισσότερο σήμερα από άλλη φορά, ούτως ώστε με σύνεση, με καθαρό μυαλό, με πίστη, να προσέλθουμε στις συνομιλίες, αφού θα έχουμε εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι θα φθάσουμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε σημερινές του δηλώσεις.

Ερωτηθείς για το αποψινό δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ως Εκκλησία πολλές φορές έχουν συμβουλεύσει τον Πρόεδρο ότι η επανέναρξη συνομιλιών πρέπει να ετοιμαστεί δεόντως από πάση απόψεως, ούτως ώστε να επιτύχει.

«Μια νέα αποτυχία θα είναι καταστροφική και αυτό πρέπει να προσέξει ο Πρόεδρος, βέβαια εδώ είναι ένα δείπνο κοινωνικό. Μπορούν να πουν ό,τι θέλουν. Δεν είναι συνάντηση συνομιλιών. Ο Πρόεδρος είναι έμπειρος. Πιστεύω ότι θα πάρει εκείνο που χρειάζεται. Έχει τους συμβούλους του. Εμείς ευκαίρως, ακαίρως, συναντιόμαστε με τον Πρόεδρο, ελεύθερα λέμε τις απόψεις μας, τις οποίες ακούει ο Πρόεδρος, η απόφαση, βέβαια, είναι δική του. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Πολλά λάθη έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Δυστυχώς, όλες οι Κυβερνήσεις δεν χρειάζονται άλλα λάθη. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί όλοι. Ταλαιπωρήσαμε τον λαό μας», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «μια προσεχτική μελέτη για τις περαιτέρω συνομιλίες είναι αναγκαιοτάτη πολύ περισσότερο σήμερα από άλλη φορά, ούτως ώστε με σύνεση, με καθαρό μυαλό, με πίστη, να προσέλθουμε στις συνομιλίες, αφού θα έχουμε εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι θα φθάσουμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε το λαό μας, και Έλληνες και Τούρκους, να ζήσουμε όπως ζήσαμε επί αιώνες ευτυχισμένοι εις την γη των πατέρων μας».

MM